Renew Europe condamnă atacurile recente la adresa independenței Curții Constituționale a Republicii Moldova

Grupul Renew Europe, din care face parte și Alianța USR PLUS, condamnă atacurile recente la adresa independenței Curții Constituționale a Republicii Moldova

Vinerea trecută, majoritatea parlamentară de la Chișinău a revocat mandatul președintei Curții Constituționale, doamna Domnica Manole, invalidând astfel decizia Curții Constituționale din 15 aprilie 2021 privind condițiile dizolvării Parlamentului.

Prin acest act, majoritatea parlamentară din Republica Moldova a încălcat în mod flagrant Articolul 137 din Constituția țării, care prevede faptul că „judecătorii Curții Constituționale sunt inamovibili pe durata mandatului lor, independenți și supuși doar Constituției”.

Dezaprobăm cu tărie această tentativă de răsturnare a ordinii constituționale din Republica Moldova și condamnăm ferm orice amenințare la adresa statului de drept. 

Respectarea democrației, a statului de drept și a mecanismelor constituționale este esențială pentru parcursul european al Republicii Moldova, un parcurs pe care cetățenii moldoveni au declarat în repetate rânduri că și-l doresc și pentru care au votat masiv la alegerile prezidențiale din toamna lui 2020. Sunt alături de președinta Maia Sandu și de toți politicienii onești de la Chișinău, care vor continua reformele pentru consolidarea statului de drept și a luptei anticorupție.