Câteva dintre cele mai importante noutăți din zona justiției, într-o selecție pe care am realizat-o, ca în fiecare săptămână, împreună cu av. dr. Dragoș Ivan.
#ȘoculSăptămânii: aproape 70% dintre grupările infracționale din UE sunt active în mai mult de 3 țări
#Job: Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate organizează concurs pentru ocuparea unor funcții vacante:
🔗 https://bit.ly/3aBxobz
#Webinar: De ce să nu tolerăm discriminarea pe stadion?
Urmărește o discuție onestă despre comportamentele discriminatorii care pot să apară la evenimentele sportive, cu toate că sportul este o zonă de fair-play.
🔗 https://bit.ly/3tPit4V
#CelMaiBunVideo: Cum funcționează o grupare infracțională? Criminalitatea organizată se caracterizează prin dorința pentru profit și prin flexibilitate.
🔗 https://bit.ly/32N1kNr
#Soluție: Acordurile sunt construite diferit, dar cadrul este același. Ghidul privind interpretarea unui acord comercial vă va ajuta să înțelegeți mai bine piața comună:
🔗 bit.ly/3234j4h
#IstorieUE: Pe 22 aprilie s-au împlinit 51 de ani de la semnarea Tratatului de la Luxemburg.
🔗 https://bit.ly/3dKlGxb
👇#DespreJustiție
#MostWanted: B.A. fuge de o condamnare de 11 ani pentru săvârșirea de infracțiuni sexuale contra unui minor.
🔗 https://eumostwanted.eu/#/beketovs-alvis
#CapturaSăptămânii: D.I.I.C.O.T. a reținut o persoană pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc și de mare risc deoarece în perioada 2011 – 2020 a procurat în mod nelegal medicamente care conțin substanțe stupefiante și psihotrope pe care le-a ambalat într-un mod special prin lipirea pe foi format A4 pentru ca apoi să le expedieze către diverși cumpărători.
1️⃣ Comisia Europeană discută catalogarea tehnologiilor ce au la bază inteligența artificială
2️⃣ Putem să fim pregătiți pentru a nu ne lăsa păcăliți?
3️⃣ EUROJUST avertizează asupra fraudelor online. Cum să nu ne investim banii?
4️⃣ EUROPOL combate furtul “la drumul mare”
5️⃣ CJUE: Simpla deviere a unui zbor către un aeroport apropiat nu acordă dreptul la despăgubiri forfetare
6️⃣ Spania își selectează procurorii care vor lucra în cadrul Parchetului European
7️⃣ DNA a descoperit o rețea care făcea ITP doar pe hârtie
8️⃣ Cazul bărbatului decedat în timp ce era evacuat de polițiști
1️⃣ 𝐂𝐨𝐦𝐢𝐬𝐢𝐚 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐚𝐧𝐚̆ 𝐝𝐢𝐬𝐜𝐮𝐭𝐚̆ 𝐜𝐚𝐭𝐚𝐥𝐨𝐠𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐭𝐞𝐡𝐧𝐨𝐥𝐨𝐠𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐜𝐞 𝐚𝐮 𝐥𝐚 𝐛𝐚𝐳𝐚̆ 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐥𝐢𝐠𝐞𝐧𝐭̦𝐚 𝐚𝐫𝐭𝐢𝐟𝐢𝐜𝐢𝐚𝐥𝐚̆
Vor fi interzise sistemele de inteligență artificială considerate o amenințare clară la adresa siguranței, a mijloacelor de subzistență și a drepturilor fundamentale ale omului. Se face referire directă la sistemele sau aplicațiile de inteligență artificială care manipulează comportamentul uman pentru a împiedica utilizatorii să își exercite liberul arbitru (de exemplu, jucării care utilizează asistența vocală încurajând un comportament periculos din partea minorilor) și sistemele care permit guvernelor să efectueze o evaluare a comportamentului social („social scoring”). Printre alte elemente, prin social scoring sunt oferite recompense și libertăți în funcție de comportamentul cetățeanului.
🔗 https://bit.ly/3esFioT
🔗 https://bit.ly/2RQEEJZ
2️⃣ 𝐏𝐮𝐭𝐞𝐦 𝐬𝐚̆ 𝐟𝐢𝐦 𝐩𝐫𝐞𝐠𝐚̆𝐭𝐢𝐭̦𝐢 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐚 𝐧𝐮 𝐧𝐞 𝐥𝐚̆𝐬𝐚 𝐩𝐚̆𝐜𝐚̆𝐥𝐢𝐭̦𝐢?
Una dintre cele mai importante componente ale oricărui plan de luptă contra fraudei este formarea pentru angajați și directori. Conștientizarea pericolului constant de a fi fraudat trebuie dublată de instruirea eficientă. Devine practică ca firmele să pună accent pe politicile antifraudă, pe protocoalele de raportare și pe formarea antifraudă. În România aceasta nu a devenit o practică constantă, dar pe măsură ce riscurile cresc și prejudiciile devin tot mai mari, se va schimba atitudinea organizațională. Studiul oferă o imagine clară asupra modului în care firmele se organizează pentru a preîntâmpina pierderile din cauza fraudelor. Alături de corupție, frauda reprezintă un risc infracțional constant atât pentru persoane, cât și pentru companii.
🔗 https://bit.ly/3gDlYYC
3️⃣ 𝐄𝐔𝐑𝐎𝐉𝐔𝐒𝐓 𝐚𝐯𝐞𝐫𝐭𝐢𝐳𝐞𝐚𝐳𝐚̆ 𝐚𝐬𝐮𝐩𝐫𝐚 𝐟𝐫𝐚𝐮𝐝𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐨𝐧𝐥𝐢𝐧𝐞. 𝐂𝐮𝐦 𝐬𝐚̆ 𝐧𝐮 𝐟𝐢𝐦 𝐩𝐚̆𝐜𝐚̆𝐥𝐢𝐭̦𝐢?
EUROJUST a sprijinit autoritățile italiene în oprirea unui sistem elaborat de escrocherie online printr-un site care frauda investitorii naivi. Victimele erau convinse să investească mai întâi sume mici de bani, iar apoi valoarea investițiilor începea să crească pe măsură ce căpătau încredere. Micile câștiguri inițiale au fost urmate de pierderea întregii investiții. Au fost emise două mandate europene de arestare pentru două persoane care au reușit să păcălească cel puțin 100 de persoane să riște 1.3 milioane de euro prin site-ul de investiții fals și să spele alți aproximativ 9.6 milioane de euro.
🔗 https://bit.ly/3eu9D6n
4️⃣ 𝐄𝐔𝐑𝐎𝐏𝐎𝐋 𝐜𝐨𝐦𝐛𝐚𝐭𝐞 𝐟𝐮𝐫𝐭𝐮𝐥 “𝐥𝐚 𝐝𝐫𝐮𝐦𝐮𝐥 𝐦𝐚𝐫𝐞”
228 de suspecți au fost arestați după verificarea a 70.000 de persoane din întreaga Europă pentru a combate criminalitatea care se folosește de transportul rutier pentru a comite infracțiuni. Acest tip de organizație criminală săvârsește o mare varietate de infracțiuni, inclusiv furturi la drumul mare, iar apoi se folosește de rețeaua de transport rutier pentru a fugi din stat în stat, dar și pentru a identifica potențiale victime. Cuvântul cheie este mobilitatea. 17 state au participat la operațiune, printre care și România, iar la una dintre percheziții a fost prinsă o persoană cu aproximativ 100 de kg de aur și argint.
🔗 https://bit.ly/3sO7jwi
5️⃣ 𝐂𝐉𝐔𝐄: 𝐒𝐢𝐦𝐩𝐥𝐚 𝐝𝐞𝐯𝐢𝐞𝐫𝐞 𝐚 𝐮𝐧𝐮𝐢 𝐳𝐛𝐨𝐫 𝐜𝐚̆𝐭𝐫𝐞 𝐮𝐧 𝐚𝐞𝐫𝐨𝐩𝐨𝐫𝐭 𝐚𝐩𝐫𝐨𝐩𝐢𝐚𝐭 𝐧𝐮 𝐚𝐜𝐨𝐫𝐝𝐚̆ 𝐝𝐫𝐞𝐩𝐭𝐮𝐥 𝐥𝐚 𝐝𝐞𝐬𝐩𝐚̆𝐠𝐮𝐛𝐢𝐫𝐢 𝐟𝐨𝐫𝐟𝐞𝐭𝐚𝐫𝐞
Curtea de Justiție a stabilit că devierea unui zbor către un aeroport care deservește același oraș nu îi dă dreptul pasagerului la o compensație în temeiul anulării zborului. Pasagerul are dreptul la compensație în situația în care ajunge la destinație cu trei ore sau mai mult după ora de sosire prevăzută inițial. Compania aeriană are obligația de a suporta costul transferului spre aeroport, iar în cazul în care compania aeriană nu își respectă obligația de suportare a acestui cost pasagerul are dreptul la rambursarea sumelor pe care le-a plătit.
🔗 https://bit.ly/3sMtz9x
6️⃣ 𝐒𝐩𝐚𝐧𝐢𝐚 𝐢̂𝐬̦𝐢 𝐬𝐞𝐥𝐞𝐜𝐭𝐞𝐚𝐳𝐚̆ 𝐩𝐫𝐨𝐜𝐮𝐫𝐨𝐫𝐢𝐢 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐯𝐨𝐫 𝐥𝐮𝐜𝐫𝐚 𝐢̂𝐧 𝐜𝐚𝐝𝐫𝐮𝐥 𝐏𝐚𝐫𝐜𝐡𝐞𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐚𝐧
7 nominalizări au venit din partea Spaniei pentru funcția de procuror european delegat. Pe măsură ce statele membre își trimit procurorii ne apropiem de momentul în care Parchetul European va putea combate în mod real pericolele la adresa intereselor financiare ale UE, cazurile transnaționale de fraudă, corupție și spălare de bani.În fiecare an, cel puțin 50 de miliarde de euro din veniturile din TVA sunt eludate de la plată din cauza fraudelor transnaționale. Potrivit Comisiei Europene, autoritățile naționale au raportat, de asemenea, fraude care afectează bugetul Uniunii cu o sumă de aproximativ 1.197 milioane de euro în 2018.
🔗 https://bit.ly/3tK2AwN
7️⃣ 𝐃𝐍𝐀 𝐚 𝐝𝐞𝐬𝐜𝐨𝐩𝐞𝐫𝐢𝐭 𝐨 𝐫𝐞𝐭̦𝐞𝐚 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐟𝐚̆𝐜𝐞𝐚 𝐈𝐓𝐏 𝐝𝐨𝐚𝐫 𝐩𝐞 𝐡𝐚̂𝐫𝐭𝐢𝐞
În contextul în care România este în topul țărilor din cadrul UE ca număr al victimelor accidentelor rutiere, șapte inculpați, între care inspectori autorizați ai Registrului Auto Român (RAR) s-au organizat într-o grupare infracțională, astfel încât contra unor sume de bani primite drept mită să ateste că o serie de inspecții tehnice periodice (ITP) s-au realizat fără ca, în realitate, acestea să se desfășoare. Multe dintre autovehiculele care au realizat ITP în acest mod se aflau de fapt în alte zone ale țării, fiind nedeplasabile din cauza unor defecțiuni ori se aflau chiar în afara țării.
🔗 https://bit.ly/3sV0LMs
8️⃣ 𝐂𝐚𝐳𝐮𝐥 𝐛𝐚̆𝐫𝐛𝐚𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐝𝐞𝐜𝐞𝐝𝐚𝐭 𝐢̂𝐧 𝐭𝐢𝐦𝐩 𝐜𝐞 𝐞𝐫𝐚 𝐞𝐯𝐚𝐜𝐮𝐚𝐭 𝐝𝐞 𝐩𝐨𝐥𝐢𝐭̦𝐢𝐬̦𝐭𝐢
Cei doi polițiști din Pitești, acuzați că au ucis un bărbat în timpul încătușării, au ieșit din arest şi li s-a aplicat măsura arestului la domiciliu. În data de 16 aprilie 2021 un bărbat a decedat în Pitești în timp ce era evacuat cu forța de polițiști de pe o terasă unde avusese loc un incendiu.
🔗 https://bit.ly/3nh0ZfD