Recunoașterea la nivel european a calificărilor profesionale ale asistenților medicali din România este o prioritate

Ca urmare a unor sesizări primite din partea mai multor cadre medicale, am demarat în martie 2020 o serie de demersuri instituționale prin care să facilitez deblocarea situației în care se aflau, de ani buni, asistenții medicali români, absolvenți ai unei școli postliceale înainte de 2010. Aceștia nu îndeplineau condițiile minime ale recunoașterii profesionale prevăzute în Directiva 2005/36/CE, așa că au fost nevoiți să urmeze un program special de revalorizare a competențelor, program care ar fi trebuit evaluat oficial printr-un raport al Comisiei Europene, până pe 18 ianuarie 2019, lucru care s-a întâmplat abia în mai 2020.

În acest context, am transmis în luna martie 2020 Comisiei Europene o serie de întrebări la care am primit răspuns câteva luni mai târziu, un răspuns incomplet și destul de vag, care nu făcea referire decât la o parte dintre punctele pe care le semnalasem. La acel moment, am continuat demersurile și am adresat o scrisoare către comisarul Thierry Breton (piață internă), şi către comisarii Stella Kyriakidou (sănătate și siguranță slimentară) și Nicolas Schmit (locuri de muncă și drepturi sociale) prin care am semnalat următoarele:

  1. Publicarea raportului nu este suficientă pentru schimbarea regimului de recunoaștere a revalorizării competențelor profesionale.
  2. Am întrebat dacă se ia în calcul obligativitatea recunoașterii automate de către statele membre a Certificatului de Revalorizare a Competențelor Profesionale al asistenților români.
  3. Am reiterat nevoia de soluționare rapidă a acestei probleme, dată fiind incertitudinea în care se află mii de asistenți medicali în România.

Un nou răspuns a venit ieri. Comisia va fundamenta, pe baza raportului publicat în mai 2020, o propunere legislativă care să vină cu soluții la această problematică. Se lucrează deja la textul propunerii, iar eu voi continua demersurile până când vom avea un text solid, care să rezolve problema de fond a recunoașterii calificărilor profesionale ale tuturor asistenților medicali români. Cred că este un gest minim de respect şi de recunoştință pentru munca lor.

Răspunsul complet al comisarului Breton poate fi consultat mai jos.