Vă propun o serie de noutăți din zona justiției și statului de drept, rubrică realizată și în această săptămână alături de av. dr. Dragoș Lucian Ivan.
#ȘoculSăptămânii 56% dintre adulții din Uniunea Europeană au fost victime ale unei fraude în ultimii 2 ani. Descoperă cum te poți proteja: https://bit.ly/3sdYQlO
#Curs În perioada 12-16 aprilie 2021 are loc sesiunea anuală a Comisiei pentru stupefiante. Înregistrați-vă aici: bit.ly/39NIARW
#Veste Pentru doar o zi de audieri, la Curtea Penală Internațională lucrează sute de oameni. Ascultați poveștile lor: bit.ly/3dvvHfJ
#CelMaiBunVideo Despre refugiații care au riscat totul pentru a își schimba destinul, iar acum concurează cu cei mai buni.
🔗 bit.ly/2Obv2YS
🔗 https://bit.ly/2QbyXWf
#Soluție Despre #Malware și conștientizarea securității cibernetice aici:
🔗 https://bit.ly/3a2xyZb
#Soluție Aici sunt o serie de informații utile pentru întreprinderile mici care doresc să afle mai multe despre comerțul internațional, despre acorduri, tarife și regulile vamale: europa.eu/!vN48RP
👇#DespreJustiție
#MostWanted: M.P.I. fuge de o condamnare la 14 ani de închisoare pentru răpirea și violarea a patru persoane. https://eumostwanted.eu/#/mitrev-plamen-ivanov
#CapturaSăptămânii: D.I.I.C.O.T. a destructurat o grupare infracțională alcătuită din 10 persoane specializată în camătă, fals material în înscrisuri sub semnătură privată și spălare de bani. Aceștia au acordat către zeci de persoane împrumuturi totalizând peste 500.000 de euro cu dobânzi de 7-19% pe lună.
🔗 https://bit.ly/3sbJCNY
1️⃣ Raport GRETA: Traficul de persoane s-a intensificat în timpul pandemiei COVID-19
2️⃣ Raportul Amnesty International despre starea drepturilor omului la nivel global
3️⃣ Raportul SPACE I – despre spațiul supraaglomerat din închisori
4️⃣ Cu 1 dolar se poate construi o mină, dar ai nevoie de 1000 de dolari pentru a o face inofensivă
5️⃣ EUROJUST a destructurat o operațiune ilegală de comercializare de steroizi și substanțe hormonale
6️⃣ EUROPOL – nu rămâi anonim dacă folosești criptomonede pentru a plăti un asasin
7️⃣ DNA investighează o acuzație de trafic de influență în procedura de insolvență a CET Brașov
8️⃣ Înalta Curte de Casație și Justiție – odată cu soluția unei hotărâri penale trebuie să afli și argumentele pentru soluție
1️⃣ 𝐑𝐚𝐩𝐨𝐫𝐭 𝐆𝐑𝐄𝐓𝐀: 𝐓𝐫𝐚𝐟𝐢𝐜𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐬-𝐚 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐧𝐬𝐢𝐟𝐢𝐜𝐚𝐭 𝐢̂𝐧 𝐭𝐢𝐦𝐩𝐮𝐥 𝐩𝐚𝐧𝐝𝐞𝐦𝐢𝐞𝐢 𝐂𝐎𝐕𝐈𝐃-𝟏𝟗
Consecințele socio-economice ale pandemiei înseamnă mai multe persoane devenite vulnerabile în fața grupărilor infracționale gata să exploateze singurătatea emoțională, pierderea locului de muncă, izolarea de comunitate și presiunea asupra autorităților în gestionarea crizei. Fiecare dintre noi avem obligația de a colabora cu autoritățile atât în depistarea victimelor, cât și în gestionarea pandemiei. Victimele traficului de persoane au fost identificate mai dificil în această perioadă, în special în cazurile de muncă forțată în agricultură sau industria alimentară. Drept urmare, victimele au avut acces întârziat la adăpost, consiliere și protecție.
🔗 https://bit.ly/3uD7V9a
2️⃣ 𝐑𝐚𝐩𝐨𝐫𝐭𝐮𝐥 𝐀𝐦𝐧𝐞𝐬𝐭𝐲 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐝𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐬𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐝𝐫𝐞𝐩𝐭𝐮𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐨𝐦𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐥𝐚 𝐧𝐢𝐯𝐞𝐥 𝐠𝐥𝐨𝐛𝐚𝐥
Raportul include o succintă prezentare a situației din România, iar accentul cade asupra inegalității accesului la educație online, în special pentru comunitățile minorităților. Organizația internațională ia în considerare faptul că o propunere legislativă care prevedea educația de gen a fost declarată neconstituțională, iar pe acest fundal dezbate riscul extinderii comportamentului discriminatoriu. Accesul la educație, comportamentul discriminatoriu și presiunea măsurilor luate pentru a gestiona criza COVID-19 continuă să reprezinte surse de risc asupra modului în care ne putem exercita drepturile și libertățile fundamentale. Există măsuri excepționale luate pentru a ne proteja sănătatea în fața unui pericol nemaiîntâlnit, iar aceste măsuri excepționale sunt în afara cadrului cu care suntem obișnuiți. Contează foarte mult reacția noastră emoțională, rezistența la presiunea acumulată, dar și transparența decizională şi comunicarea constantă cu autoritățile.
🔗 amn.st/6018H0DsC
3️⃣ 𝐑𝐚𝐩𝐨𝐫𝐭𝐮𝐥 𝐒𝐏𝐀𝐂𝐄 𝐈 – 𝐝𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐬𝐩𝐚𝐭̦𝐢𝐮𝐥 𝐬𝐮𝐩𝐫𝐚𝐚𝐠𝐥𝐨𝐦𝐞𝐫𝐚𝐭 𝐝𝐢𝐧 𝐢̂𝐧𝐜𝐡𝐢𝐬𝐨𝐫𝐢
Statisticile penale anuale ale Consiliului Europei privind populația din penitenciare pentru 2020 dezvăluie cum la data de 31 ianuarie 2020 existau 1.528.343 de persoane în penitenciarele monitorizate, aproximativ 103.2 persoane la 100.000 de locuitori. România este în rândul statelor cu o densitate destul de ridicată, dar și cu condiții dure pentru cei încarcerați.
🔗 https://bit.ly/3g0AlG7
4️⃣ 𝐂𝐮 𝟏 𝐝𝐨𝐥𝐚𝐫 𝐬𝐞 𝐩𝐨𝐚𝐭𝐞 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐭𝐫𝐮𝐢 𝐨 𝐦𝐢𝐧𝐚̆, 𝐝𝐚𝐫 𝐚𝐢 𝐧𝐞𝐯𝐨𝐢𝐞 𝐝𝐞 𝟏𝟎𝟎𝟎 𝐝𝐞 𝐝𝐨𝐥𝐚𝐫𝐢 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐚 𝐨 𝐟𝐚𝐜𝐞 𝐢𝐧𝐨𝐟𝐞𝐧𝐬𝐢𝐯𝐚̆
În 2020, UNMAS a asistat 3.000 de victime/supraviețuitori ai armelor explozive, a distrus 900 de mine terestre și 400 de dispozitive explozive improvizate și a oferit educație privind riscul minelor de război către 1,7 milioane de oameni. Conflictele armate presupun costuri ridicate, iar de multe ori combatanții apelează la minele de război deoarece sunt mai ieftine decât alte arme. Pericolul acestor mine nu dispare în momentul încheierii războiului, ci continuă pe perioade lungi de timp deoarece sunt greu de găsit, continuă să fie funcționale și rareori există un efort din partea celui care le-a folosit pentru a le îndepărta. Misiunile de menținere a păcii se ocupă inclusiv cu deminarea terenurilor.
🔗 https://bit.ly/39XYCcc
5️⃣ 𝐄𝐔𝐑𝐎𝐉𝐔𝐒𝐓 𝐚 𝐝𝐞𝐬𝐭𝐫𝐮𝐜𝐭𝐮𝐫𝐚𝐭 𝐨 𝐨𝐩𝐞𝐫𝐚𝐭̦𝐢𝐮𝐧𝐞 𝐢𝐥𝐞𝐠𝐚𝐥𝐚̆ 𝐝𝐞 𝐜𝐨𝐦𝐞𝐫𝐜𝐢𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞 𝐝𝐞 𝐬𝐭𝐞𝐫𝐨𝐢𝐳𝐢 𝐬̦𝐢 𝐬𝐮𝐛𝐬𝐭𝐚𝐧𝐭̦𝐞 𝐡𝐨𝐫𝐦𝐨𝐧𝐚𝐥𝐞
Ne întrebăm cum de continuă să existe persoane care au probleme de sănătate de pe urma utilizării steroizilor și substanțelor hormonale din moment ce pot fi obținute în mod excepțional prin recomandarea unui specialist. Din păcate există grupări infracționale care oferă astfel de substanțe contra cost, fără grijă pentru sănătate sau pentru riscurile grave la care se expune persoana. Prin coordonarea Eurojust, autoritățile din Republica Cehă, Republica Slovacă și România au demontat un grup infracțional care producea și comercializa astfel de substanțe destinate celor care doreau progrese rapide în sport sau fitness.
🔗 https://bit.ly/3mB4tck
6️⃣ 𝐄𝐔𝐑𝐎𝐏𝐎𝐋 – 𝐧𝐮 𝐫𝐚̆𝐦𝐚̂𝐢 𝐚𝐧𝐨𝐧𝐢𝐦 𝐝𝐚𝐜𝐚̆ 𝐟𝐨𝐥𝐨𝐬𝐞𝐬̦𝐭𝐢 𝐜𝐫𝐢𝐩𝐭𝐨𝐦𝐨𝐧𝐞𝐝𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐚 𝐩𝐥𝐚̆𝐭𝐢 𝐮𝐧 𝐚𝐬𝐚𝐬𝐢𝐧
Continuă să se propage mitul anonimității complete prin folosirea criptomonedelor. Beneficiul protecției datelor prin anonimitate este de cele mai multe ori legat de buna credința a persoanei și lipsa unei intenții criminale. EUROPOL, prin colaborarea entității emitente de criptomonedă, a împiedicat un asasinat ordonat de un cetățean italian împotriva fostei iubite. Persoana a folosit dark web-ul pentru a oferi 10.000 de euro cu scopul a contracta un asasin.
🔗 https://bit.ly/3mDdBNJ
7️⃣ 𝐃𝐍𝐀 𝐢𝐧𝐯𝐞𝐬𝐭𝐢𝐠𝐡𝐞𝐚𝐳𝐚̆ 𝐨 𝐚𝐜𝐮𝐳𝐚𝐭̦𝐢𝐞 𝐝𝐞 𝐭𝐫𝐚𝐟𝐢𝐜 𝐝𝐞 𝐢𝐧𝐟𝐥𝐮𝐞𝐧𝐭̦𝐚̆ 𝐢̂𝐧 𝐩𝐫𝐨𝐜𝐞𝐝𝐮𝐫𝐚 𝐝𝐞 𝐢𝐧𝐬𝐨𝐥𝐯𝐞𝐧𝐭̦𝐚̆ 𝐚 𝐂𝐄𝐓 𝐁𝐫𝐚𝐬̦𝐨𝐯
Ce se urmărește prin fapta de trafic de influență? În cazul acesta persoana a promis că va obține o scădere a prețului de vânzare a CET Brașov, înlăturarea sarcinilor de mediu aferente unei suprafețe de teren, deși aceste mențiuni nu erau trecute în caietul de sarcini și ajutor în vederea obținerii autorizației de demolare într-un termen scurt. Pentru aceste favoruri s-ar fi pretins suma de 4.000.000 euro, susținându-se că există posibilitatea reducerii prețului de vânzare a CET Brașov de la suma de 17.000.000 euro la suma de 11.000.000 euro.
🔗 https://bit.ly/2ODXYcn
8️⃣ 𝐈̂𝐧𝐚𝐥𝐭𝐚 𝐂𝐮𝐫𝐭𝐞 𝐝𝐞 𝐂𝐚𝐬𝐚𝐭̦𝐢𝐞 𝐬̦𝐢 𝐉𝐮𝐬𝐭𝐢𝐭̦𝐢𝐞 – 𝐨𝐝𝐚𝐭𝐚̆ 𝐜𝐮 𝐬𝐨𝐥𝐮𝐭̦𝐢𝐚 𝐮𝐧𝐞𝐢 𝐡𝐨𝐭𝐚̆𝐫𝐚̂𝐫𝐢 𝐩𝐞𝐧𝐚𝐥𝐞 𝐭𝐫𝐞𝐛𝐮𝐢𝐞 𝐬𝐚̆ 𝐚𝐟𝐥𝐢 𝐬̦𝐢 𝐚𝐫𝐠𝐮𝐦𝐞𝐧𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐬𝐨𝐥𝐮𝐭̦𝐢𝐞
Înalta Curte de Casație și Justiție a remarcat necesitatea ca pentru respectarea drepturilor fundamentale ale omului, hotărârea într-un proces penal trebuie motivată în momentul pronunțării. Până la această concluzie practica era să fie pronunțată soluția, dar fără să fie însoțită de motivare – de argumentele din spatele hotărârii instanței, cu perioade de aşteptare uneori foarte lungi. Curtea solicită elaborarea unei legi care să transforme acest deziderat în realitate, luând în considerare în acelaşi timp faptul că instanțele sunt supra-încărcate.
🔗 https://bit.ly/3wN1dze