#ȘoculSăptămânii Aproximativ 3 din 4 copii cu vârsta între 2 și 4 ani suferă ca urmare a unor pedepse fizice sau psihice venite din partea părinților sau celor care îi au în îngrijire.
#Curs Înscrie-te la cursul gratuit de Cyberdiplomacy oferit de Biroul ONU pentru Afaceri de Dezarmare (UNODA) aici:
🎯 https://bit.ly/3du4pHj
#Veste Descoperă cum funcționează EUROJUST accesând turul virtual oferit în 24 de limbi aici:
🎯 http://bit.ly/YT_VirtualTour_PL
#CelMaiBunVideo Află mai multe despre unele dintre cele mai importante cauze soluționate de Curtea de Justiție a Uniunii Europene aici: 🎯 http://youtu.be/zEJZ25mpoLE
#Webinar: Doriți să aflați mai multe despre starea globală a libertății presei? Vă puteți înscrie pentru prelegerea din 8 aprilie, privind libertatea presei, intitulată „Amenințări globale pentru jurnaliști: impact și provocare” aici: 🎯 https://bit.ly/3miJPxv
#ZiInternațională 2 aprilie este Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului. 1% din populația UE are o tulburare în spectrul autismului.
#Traineeships Dorești să lucrezi la Curtea Europeană de Justiție? Poți aplica aici: https://curia.europa.eu/jcms/jcms/Jo2_10338/
#Soluție Eurostat oferă un tablou interactiv de statistici pentru a se înțelege mai bine impactul Covid19 aici: https://ec.europa.eu/eurostat/cache/recovery-dashboard/
#UE Cunoaşteți pe cineva care a dat dovadă de curaj remarcabil în susținerea drepturilor omului? Până la data de 30 aprilie se pot face nominalizări pentru premiul Václav Havel pentru drepturile omului, ediția 2021:
🎯 https://bit.ly/3dy1Svz
👇#DespreJustiție
#MostWanted: M.A.G., condamnat la peste 7 ani închisoare pentru trafic de persoane, păcălea victimele cu pretinse oferte de lucru în Germania. https://eumostwanted.eu/#/memet-ali-gener
#CapturaSăptămânii: D.I.I.C.O.T. a dispus reținerea unei persoane de 28 de ani care a abordat o minoră printr-o cerere de prietenie pe o rețea socială, prezentându-se ca fiind de sex feminin; ulterior a amenințat persoana vătămată că va distribui fotografii modificate cu aceasta, dacă nu acceptă cererea de a-i trimite un număr de 50 de înregistrări video în care minora apare în ipostaze cu caracter pornografic.
1️⃣ De ce contează OLAF, deși nu se este atât de vizibil în spațiul public? Despre contrabandă.
2️⃣ EUROJUST intervine într-o rețea de medicamente contrafăcute
3️⃣ Lumea fără EUROPOL ar fi o lume cu infractori mai bogați
4️⃣ EUROPOL și EUROJUST nu îi lasă pe cei care spală bani să se simtă în largul lor
5️⃣ Un nou episod din povestea dintre Curtea Penală Internațională și SUA
6️⃣ Franța are planuri noi de combatere a corupției
7️⃣ Despre legi, hotărâri și mișcări sociale din UK și România care descurajează discriminarea
8️⃣ Veşti de la DNA
1️⃣ 𝐃𝐞 𝐜𝐞 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐞𝐚𝐳𝐚̆ 𝐎𝐋𝐀𝐅, 𝐝𝐞𝐬̦𝐢 𝐧𝐮 𝐬𝐞 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐚𝐭𝐚̂𝐭 𝐝𝐞 𝐯𝐢𝐳𝐢𝐛𝐢𝐥 𝐢̂𝐧 𝐬𝐩𝐚𝐭̦𝐢𝐮𝐥 𝐩𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜? 𝐃𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐫𝐚𝐛𝐚𝐧𝐝𝐚̆
Când ni se vinde un produs contrafăcut suntem furați de bani și de bucuria de a avea un produs de calitate. OLAF a destructurat o grupare infracțională care se ocupa cu contrafacerea de încăltăminte de sport. A fost confiscată marfă în valoare de 400.000 de euro şi a fost prevenită o fraudă majoră. Combatarea contrabandei nu este doar despre taxele care rămân necolectate de stat, ci este vorba de protecția consumatorului, de încrederea noastră în produsele de pe piață și de sănătatea noastră. Merităm să primim calitatea pe care o plătim.
🔗 www.europa.eu/!nu83pd
2️⃣ 𝐄𝐔𝐑𝐎𝐉𝐔𝐒𝐓 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐯𝐢𝐧𝐞 𝐢̂𝐧𝐭𝐫-𝐨 𝐫𝐞𝐭̦𝐞𝐚 𝐝𝐞 𝐦𝐞𝐝𝐢𝐜𝐚𝐦𝐞𝐧𝐭𝐞 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐫𝐚𝐟𝐚̆𝐜𝐮𝐭𝐞
Laboratoarele subterane nu există doar în filme, ci sunt parte integrantă din operațiunile grupurilor infracționale specializate în contrafacerea produselor medicamentoase. Printr-o operațiune coordonată de EUROJUST au fost confiscate 9 milioane de pastile sedative contrafăcute într-un singur laborator clandestin, operat de doar 5 persoane care au fost arestate. A fost nevoie de cooperarea dintre autoritățile din Ungaria și Norvegia pentru a elimina pericolul acestor medicamente pentru toți europenii. Principala piață de desfacere urma să fie Norvegia, dar la fel de ușor ar fi putut ajunge și în România.
🔗 www.bit.ly/39qAluR
3️⃣ 𝐋𝐮𝐦𝐞𝐚 𝐟𝐚̆𝐫𝐚̆ 𝐄𝐔𝐑𝐎𝐏𝐎𝐋 𝐚𝐫 𝐟𝐢 𝐨 𝐥𝐮𝐦𝐞 𝐜𝐮 𝐢𝐧𝐟𝐫𝐚𝐜𝐭𝐨𝐫𝐢 𝐦𝐚𝐢 𝐛𝐨𝐠𝐚𝐭̦𝐢
Europol a sprijinit eliminarea unei rețele de fraudă cu TVA care a prejudiciat bugetul maghiar cu peste 8 milioane de euro. Au fost necesare 100 de percheziții în Ungaria și Croația pentru a opri 9 persoane, de la care s-au confiscat aproximativ 4,16 milioane de euro. Se estimează că acest tip de infracțiune produce un profit de peste 60 de miliarde de euro pentru grupările infracționale. Se urmărește fie neplata TVA, fie decontarea, în mod ilegal, a taxei pe valoarea adaugată.
🔗 https://bit.ly/3we15Zs
4️⃣ 𝐄𝐔𝐑𝐎𝐏𝐎𝐋 𝐬̦𝐢 𝐄𝐔𝐑𝐎𝐉𝐔𝐒𝐓 𝐧𝐮 𝐢̂𝐢 𝐥𝐚𝐬𝐚̆ 𝐩𝐞 𝐜𝐞𝐢 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐩𝐚𝐥𝐚̆ 𝐛𝐚𝐧𝐢 𝐬𝐚̆ 𝐬𝐞 𝐬𝐢𝐦𝐭𝐚̆ 𝐢̂𝐧 𝐥𝐚𝐫𝐠𝐮𝐥 𝐥𝐨𝐫
Autoritățile din Franța au cerut ajutorul EUROJUST de identificare a unei rețele transnaționale de infractori care spălau banii obținuți din traficul de droguri din Franța. Au fost înghețate conturi, confiscate mașini de lux, mobilizați sute de ofițeri de poliție pentru a reține patru suspecți pentru spălare de bani. Spălarea de bani creează inechități de dezvoltare și permite infractorilor să se bucure de banii din activități ilicite, în văzul tuturor, fără a putea fi pedepsiți. Combatarea infracțiunii de spălare de bani înseamnă, implicit, combaterea unor infracțiuni de care ne temem cu toții, precum traficul de persoane, traficul de droguri, traficul de arme și faptele de corupție.
🔗 www.europa.eu/!Dn83wy
5️⃣ 𝐔𝐧 𝐧𝐨𝐮 𝐞𝐩𝐢𝐬𝐨𝐝 𝐚𝐥 𝐩𝐨𝐯𝐞𝐬̧𝐭𝐢𝐢 𝐝𝐢𝐧𝐭𝐫𝐞 𝐂𝐮𝐫𝐭𝐞𝐚 𝐏𝐞𝐧𝐚𝐥𝐚̆ 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚̆ 𝐬̦𝐢 𝐒𝐔𝐀
Guvernul Statelor Unite a înlăturat sancțiunile și restricțiile de viză împotriva judecătorilor şi personalului Curţii Penale Internaţionale (CPI) impuse de Donald Trump. Administraţia Trump a sancţionat-o pe procuroarea CPI Fatou Bensouda, în septembrie, ca parte a unei ofensive fără precedent împotriva CPI pentru a o avertiza împotriva unor posibile acţiuni penale împotriva militarilor americani pentru implicarea lor în conflictul din Afganistan.
🔗 https://bit.ly/3fFbckc
🔗 https://bit.ly/3wn6w8p
6️⃣ 𝐅𝐫𝐚𝐧𝐭̦𝐚 𝐚𝐫𝐞 𝐩𝐥𝐚𝐧𝐮𝐫𝐢 𝐧𝐨𝐢 𝐝𝐞 𝐜𝐨𝐦𝐛𝐚𝐭𝐞𝐫𝐞 𝐚 𝐜𝐨𝐫𝐮𝐩𝐭̦𝐢𝐞𝐢
Franța a creat un sistem nou şi mai aspru pentru combaterea corupției, stabilind linii directoare de conformitate pentru companii. Elementul inovativ constă în faptul că o companie trebuie să instituie măsuri pentru a preveni faptele de corupție. Lipsa acestor măsuri va duce la sancționarea companiei, chiar în lipsa unei infracțiuni.
🔗 www.bit.ly/3cm9FgR
🔗 https://bit.ly/3fEdsZ1
🔗 https://bit.ly/3wy9HKL
7️⃣ 𝐃𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐥𝐞𝐠𝐢, 𝐡𝐨𝐭𝐚̆𝐫𝐚̂𝐫𝐢 𝐬̦𝐢 𝐦𝐢𝐬̦𝐜𝐚̆𝐫𝐢 𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐥𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐔𝐊 𝐬̦𝐢 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐚 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐝𝐞𝐬𝐜𝐮𝐫𝐚𝐣𝐞𝐚𝐳𝐚̆ 𝐝𝐢𝐬𝐜𝐫𝐢𝐦𝐢𝐧𝐚𝐫𝐞𝐚
O instanță britanică a condamnat o persoană la 18 săptămâni de închisoare pentru diseminarea de materiale și mesaje extrem de jignitoare pe rețelele de socializare, de negare a Holocaustului. În România se dorește eficientizarea prevederilor europene prin care se combate un astfel de comportament prin modificarea art. 369 din Codul Penal, astfel încât incitarea publicului, prin orice mijloace, la violență, ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane sau împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane definită pe criterii de rasă, naționalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie ori apartenență politică, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecție HIV/SIDA ori pentru alte criterii de același fel, considerate de făptuitor drept cauze ale inferiorității unei persoane în raport cu celelalte se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
🔗 https://bit.ly/39FNb8K
🔗 https://bit.ly/2PwyDl0
8️⃣ 𝐕𝐞𝐬̧𝐭𝐢 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐃𝐍𝐀
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a doi foști președinți ai Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) și a unei societăți comerciale, pentru că cei doi ar fi abuzat de funcția deținută pentru a încheia, în mod nelegal, o serie de acte adiționale ce ar fi permis atribuirea unor contracte supraevaluate. Acest lucru ar fi produs un prejudiciu de peste 8 milioane de euro în dauna CNAS. În schimb, cei doi ar fi primit sume de bani fie în folos propriu, fie pentru anumite societăți comerciale.
🔗 https://bit.ly/3ujUYRE