Mai jos, câteva noutăți importante din domeniul justiției și statului de drept, într-o selecție realizată ca în fiecare duminică alături de av. dr. Dragoș Lucian Ivan.
👇DespreJustiție 22-28 martie 2021
#ȘoculSăptămânii 1 din 4 copii din UE, expus riscului de sărăcie sau excluziune socială
#Job 120 de posturi de grefier scoase la concurs: www.grefieri.ro:808/?p=9391
#CelMaiBunVideo Să vorbim despre poluarea aerului. Peste 400.000 de persoane mor anual ca urmare a poluării aerului.
🔗 https://bit.ly/2P72UH0
🔗 bit.ly/3d3QJm6
#Webinar: Dacă te interesează o lume digitală care să țină cont de etică, siguranța datelor personale și pericolele cibernetice ești invitat pe 31 martie 2021, la ora 11:00 AM CEST la un webinar gratuit organizat de COPKIT.
🔗 https://bit.ly/2PhkW9g
#ZiInternațională Ziua Independenței Greciei. 200 de ani de la independență și 40 de ani de când Grecia a aderat la UE.
#Soluție Cum să nu pici în capcana mirajului afacerilor de succes?
🔗 https://bit.ly/39m9zng
#UE Comisia Europeană a adoptat prima strategie integrată privind drepturile copilului. Următorul pas constă în pregătirea unui plan de acțiune pentru tineret. bit.ly/3chfThL
👇#DespreJustiție
#MostWanted: H.Z. este dat în urmărire pentru trafic de droguri, iar în timp ce era căutat, a reușit să își însceneze moartea și să își creeze o nouă identitate în Ucraina. https://eumostwanted.eu/#/hollosi-zoltan
#CapturaSăptămânii: D.I.I.C.O.T. a trimis în judecată 16 inculpați pentru constituirea unui grup infracțional organizat care a obținut venituri din proxenetism, a spălat banii obținuți prin achiziționarea de proprietăți imobiliare și autoturisme de lux, a încurajat corupția prin cooptarea unui polițist în cadrul BCCO și a avut în vedere deschiderea a 2 case de pariuri sportive pentru a ascunde veniturile ilicite.
1️⃣ EUROPOL în conflictul mocnit cu lumea infracțională
2️⃣ Eurojust – în lupta pentru încredere și colaborare interinstituțională
3️⃣ Curtea de Justiție a Uniunii Europene: cum ne protejează viața de zi cu zi
4️⃣ Curtea Penală Internațională: ce ar trebui să ne dorim și pentru procurorii din România
5️⃣ Eurojust – arta de a lupta pentru dreptate
6️⃣ Trebuie să vorbim și de OLAF când discutăm de subvenții
7️⃣ Cu un DNA independent, fiecare plan infracțional poate să devină un castel de nisip
8️⃣ Lucrurile care nu se văd, dar de care ne temem când discutăm de alegeri în UE
1️⃣ 𝐄𝐔𝐑𝐎𝐏𝐎𝐋 𝐢̂𝐧 𝐜𝐨𝐧𝐟𝐥𝐢𝐜𝐭𝐮𝐥 𝐦𝐨𝐜𝐧𝐢𝐭 𝐜𝐮 𝐥𝐮𝐦𝐞𝐚 𝐢𝐧𝐟𝐫𝐚𝐜𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚̆
Suferința persoanelor continuă să reprezinte o oportunitate de profit pentru lumea infracțională. EUROPOL a sprijinit o operațiune de arestare a 3 persoane ce deturnau ajutoarele pentru orfanii sirieni pentru a finanța operațiuni teroriste. În aceeași săptămână, prin 18 percheziții în Lituania și 8 percheziții în Suedia, au fost identificați indivizi care înșelau persoane dornice să facă profit din fonduri de investiții. Într-un timp foarte scurt și folosind mijloacele online de comunicare, au fost păcălite 38 de persoane, iar prejudiciul a ajuns la 1.5 milioane de euro.
🔗 bit.ly/39gAv8i
🔗 https://bit.ly/3ctV2YV
2️⃣ 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐣𝐮𝐬𝐭 – 𝐢̂𝐧 𝐥𝐮𝐩𝐭𝐚 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐢̂𝐧𝐜𝐫𝐞𝐝𝐞𝐫𝐞 𝐬̦𝐢 𝐜𝐨𝐥𝐚𝐛𝐨𝐫𝐚𝐫𝐞 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐢𝐧𝐬𝐭𝐢𝐭𝐮𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚̆
Ca centru de expertiză în cooperarea judiciară transfrontalieră, Eurojust dezvoltă relații strânse cu partenerii cheie din UE, atât pentru a coordona activități împotriva organizațiilor infracționale internaționale, cât și pentru a își avea propria activitate evaluată. Colaborările interinstituționale sunt atât despre rezultate, cât și despre transparență. Comunicarea instituțională a contribuit decisiv la succesul acestor operațiuni și sperăm că instituțiile României își vor îmbunătăți, la rândul lor, folosind aceste modele, gradul de comunicare și de transparență.
🔗 http://bit.ly/EJ2020AR_EUpartners
3️⃣ 𝐂𝐮𝐫𝐭𝐞𝐚 𝐝𝐞 𝐉𝐮𝐬𝐭𝐢𝐭̦𝐢𝐞 𝐚 𝐔𝐧𝐢𝐮𝐧𝐢𝐢 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐧𝐞: 𝐜𝐮𝐦 𝐧𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐭𝐞𝐣𝐞𝐚𝐳𝐚̆ 𝐯𝐢𝐚𝐭̦𝐚 𝐝𝐞 𝐳𝐢 𝐜𝐮 𝐳𝐢
Curtea de Justiție rezolvă probleme care sunt mult mai aproape de viața noastră personală decât ne-am aștepta. Spre exemplu, într-o situație recentă s-a pronunțat asupra modului în care poate fi sancționat un șofer de camion, autocar sau autobuz care nu prezintă foile de înregistrare, acesta fiind supus unei singure penalizări, indiferent de numărul de foi lipsă, dar și asupra faptului că autoritatea europeană pentru protecție intelectuală și industrială a declarat, în mod greșit, nulitatea unui desen sau model industrial al unei cărămizi dintr-un set de joc de construcție LEGO. De asemenea, s-a stabilit că este contrar normelor Uniunii Europene ca un candidat exclus dintr-o procedură de achiziții publice să poată invoca în apelul său împotriva deciziei doar încălcarea principiului egalității.
🔗 https://bit.ly/3fkPFNB
4️⃣ 𝐂𝐮𝐫𝐭𝐞𝐚 𝐏𝐞𝐧𝐚𝐥𝐚̆ 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚̆: 𝐞𝐥𝐞𝐦𝐞𝐧𝐭𝐞 𝐢𝐦𝐩𝐨𝐫𝐭𝐚𝐧𝐭𝐞 𝐬̦𝐢 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐩𝐫𝐨𝐜𝐮𝐫𝐨𝐫𝐢𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐚
Procuratura Curții Penale Internaționale a publicat proiectul privind modul în care își va desfășura activitatea profesională. De remarcat că acesta vizează principii precum imparțialitatea, independeța și obiectivitatea, principii pe care ni le dorim aplicate și întărite în activitatea procurorilor din România. Accentul pe care raportul îl pune pe aceste elemente este un indiciu clar asupra importanței pe care trebuie să o acordăm, la rândul nostru, modului în care se desfășoară o anchetă penală. ️
🔗 bit.ly/3rnHOAW
5️⃣ 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐣𝐮𝐬𝐭 – 𝐚𝐫𝐭𝐚 𝐝𝐞 𝐚 𝐥𝐮𝐩𝐭𝐚 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐝𝐫𝐞𝐩𝐭𝐚𝐭𝐞
Eurojust şi-a publicat raportul anual de activitate, iar principala concluzie o reprezintă faptul că au existat mai multe solicitări pentru sprijin din partea statelor membre. A fost nevoie de ajutorul Eurojust pentru a combate grupurile infracționale transfrontaliere și pentru a aduce în fața justiției persoane căutate internațional. Au fost arestați 2209 suspecți, confiscate droguri în valoare de 3 miliarde de euro și sechestrate bunuri provenite din infracțiuni în valoare de 1.9 miliarde de euro.
🔗 europa.eu/!HT47mK
🔗 https://bit.ly/3sqXt3U
6️⃣ 𝐓𝐫𝐞𝐛𝐮𝐢𝐞 𝐬𝐚̆ 𝐯𝐨𝐫𝐛𝐢𝐦 𝐬̦𝐢 𝐝𝐞 𝐎𝐋𝐀𝐅 𝐜𝐚̂𝐧𝐝 𝐝𝐢𝐬𝐜𝐮𝐭𝐚̆𝐦 𝐝𝐞 𝐬𝐮𝐛𝐯𝐞𝐧𝐭̦𝐢𝐢
Uniunea Europeană pune în aplicare un nou plan de acțiune menit să sprijine fermele organice. O fermă organică lasă plantele să se dezvolte fără a folosi substanțe chimice. Planul presupune creșterea resurselor financiare pentru acest tip de agricultură, dar și o mai mare implicare din partea Oficiului Antifraudă al UE pentru a asigura faptul că subvențiile primite sunt utilizate în mod corespunzător. Nu este suficient să existe resurse și să fie alocate. Este necesar un sistem eficient de monitorizare a modului în care sunt folosite resursele comunității.
🔗 bit.ly/3roGAFE
7️⃣ 𝐂𝐮 𝐮𝐧 𝐃𝐍𝐀 𝐢𝐧𝐝𝐞𝐩𝐞𝐧𝐝𝐞𝐧𝐭, 𝐟𝐢𝐞𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐩𝐥𝐚𝐧 𝐢𝐧𝐟𝐫𝐚𝐜𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐩𝐨𝐚𝐭𝐞 𝐬𝐚̆ 𝐝𝐞𝐯𝐢𝐧𝐚̆ 𝐮𝐧 𝐜𝐚𝐬𝐭𝐞𝐥 𝐝𝐞 𝐧𝐢𝐬𝐢𝐩
K.I.M. ar fi pretins și primit de la un om de afaceri suma de 5.000 euro și indirect suma de 20.000 de euro pentru a-și exercita influența asupra managerului Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov. Societatea sa comercială urmărea încheierea unui contract privind achiziția unui robot pentru dezinfecția cu ultraviolete a mediului, în valoare de 949.620 lei cu TVA (în condițiile în care valoarea de piață a produsului era cuprinsă între 285.000 lei și 380.000 lei).
Ulterior, la data de 10 aprilie 2020, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Brașov a platit în întregime contravaloarea robotului. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunal Brașov.
🔗 https://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=10299
8️⃣ 𝐋𝐮𝐜𝐫𝐮𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐧𝐮 𝐬𝐞 𝐯𝐚̆𝐝, 𝐝𝐚𝐫 𝐝𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐧𝐞 𝐭𝐞𝐦𝐞𝐦 𝐜𝐚̂𝐧𝐝 𝐝𝐢𝐬𝐜𝐮𝐭𝐚̆𝐦 𝐝𝐞 𝐚𝐥𝐞𝐠𝐞𝐫𝐢 𝐢̂𝐧 𝐔𝐄
Ați avut vreodată dificultăți în a afla dacă un text publicat pe internet reprezintă o reclamă politică? Nu ar trebui să avem această dilemă, deoarece există un cadru legal pentru a se asigura transparența. Cu toate acestea orice mecanism are nevoie de îmbunătățiri, iar UE evaluează ocazional modul în care fiecare persoană percepe corectitudinea alegerilor. Ultimul raport care face referire la anul 2020 este comandat de Comisia Europeană, intitulat Democrația în Europa, şi surprinde principalele temeri ale cetățeanului european în ceea ce privește factorii care ar putea influența alegerile din statele membre: atacuri cibernetice, grupuri de interese, grupuri infracționale și fraudarea votului prin diverse mijloace.
🔗 https://bit.ly/3svJ5rf