Focus pe Justiție 14-21 martie 2021

👇DespreJustiție 14-21 martie 2021

#ȘoculSăptămânii În 12 state membre ale UE există o perioadă de timp obligatorie între momentul în care se solicită un avort și etapa desfășurării procedurii în sine. 

#Veste 88% dintre copii sunt conștienți de schimbările climatice, iar 28% dintre aceștia consideră că UE ar trebui să prioritizeze protecția drepturilor copilului în contextul crizei climatice        

🔗 www.bit.ly/3lxjqM6  

#CelMaiBunVideo Aflați ce este #SOCTA2021, publicat la fiecare patru ani pentru a analiza criminalitatea organizată.    

🔗 https://www.youtube.com/watch?v=4wbVeZni4oY

#Webinar: Pe 23 martie, la ora 10:00 CET, va avea loc un webinar destinat forțelor de ordine, pe tema provocărilor urmăririi penale a infracțiunilor de terorism: 

🔗 www.europa.eu/!xT97fU

#ZiInternațională Anual, la 20 martie, 75 de țări membre ale Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF) sărbătoresc Ziua Internațională a Francofoniei

#Quiz Cum v-a afectat criza? Ce acțiuni doriți să vedeți de la guverne și lideri? Puteți completa mai jos sondajul propus de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică  

🔗 www.oe.cd/youthwise

#Soluție 10 pași pentru a fi în siguranță în spațiul cibernetic: https://bit.ly/391pTKb  

#UE „Politica externă europeană în timpurile COVID-19” 

🔗 www.europa.eu/!wM74Nn

👇#DespreJustiție

#MostWanted: M.P.I. este dat în urmărire pentru 4 fapte de viol și are de executat 14 ani de închisoare. https://eumostwanted.eu/#/mitrev-plamen-ivanov 

#CapturaSăptămânii: D.I.I.C.O.T. a destructurat în București un grup infracțional organizat, specializat în contrabandă cu țigări. În urma perchezițiilor s-au confiscat 70.000 țigarete, suma de 6500 de lei, un pistol cu bile, deținut legal, precum și mai multe arme albe.

1️⃣ Importanța de a vedea abuzurile îndreptate împotriva femeilor

2️⃣ Putem începe să combatem mai bine discriminarea și ura

3️⃣ Soluții pentru jurnaliștii care spun adevărul despre regimurile autoritare? 

4️⃣ Cum a fost găsit un submarin de către EUROPOL?

5️⃣ Infracțiunea cu 1000 de fețe: contrabanda

6️⃣ Curtea de Justiție a Uniunii Europene: despre dreptul la odihnă 

7️⃣ Curtea Constituțională: legea de organizare a concursului de admitere la Institutul Național al Magistraturii

1️⃣ 𝐈𝐦𝐩𝐨𝐫𝐭𝐚𝐧𝐭̦𝐚 𝐝𝐞 𝐚 𝐯𝐞𝐝𝐞𝐚 𝐚𝐛𝐮𝐳𝐮𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐢̂𝐧𝐝𝐫𝐞𝐩𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐢̂𝐦𝐩𝐨𝐭𝐫𝐢𝐯𝐚 𝐟𝐞𝐦𝐞𝐢𝐥𝐨𝐫

Convenția de la Istanbul și-a propus să asigure femeilor și fetelor din întreaga lume o protecție juridică esențială. Deși numărul victimelor violenței împotriva femeilor este în creștere, Guvernul Turciei a decis retragerea țării din cadrul Convenției. Convenția de la Istanbul reprezintă un instrument puternic în prevenirea violenței domestice și feminicidului, iar faptul că numărul locurilor în care nu se oferă garanții de protecție împotriva violenței domestice este în creștere arată ce fragil este de fapt acest drept. 

🔗 https://bit.ly/3f0QDhS

2️⃣ 𝐏𝐮𝐭𝐞𝐦 𝐢̂𝐧𝐜𝐞𝐩𝐞 𝐬𝐚̆ 𝐜𝐨𝐦𝐛𝐚𝐭𝐞𝐦 𝐦𝐚𝐢 𝐛𝐢𝐧𝐞 𝐝𝐢𝐬𝐜𝐫𝐢𝐦𝐢𝐧𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐬̦𝐢 𝐮𝐫𝐚

Comisia antirasism a Consiliului Europei (ECRI) a publicat raportul său anual, înaintea Zilei internaționale împotriva discriminării rasiale din 21 martie. Prin raport, a identificat patru provocări: atenuarea impactului disproporționat al pandemiei Covid-19 asupra grupurilor vulnerabile, combaterea rasismului înrădăcinat în viața publică, combaterea rasismului anti-musulman și a antisemitismului în fața terorismului și abordarea reacției adverse împotriva protecției drepturilor LGBT.

🔗 https://bit.ly/3eX0GV7

3️⃣ 𝐒𝐨𝐥𝐮𝐭̦𝐢𝐢 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐣𝐮𝐫𝐧𝐚𝐥𝐢𝐬̦𝐭𝐢𝐢 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐩𝐮𝐧 𝐚𝐝𝐞𝐯𝐚̆𝐫𝐮𝐥 𝐝𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐫𝐞𝐠𝐢𝐦𝐮𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐚𝐮𝐭𝐨𝐫𝐢𝐭𝐚𝐫𝐞? 

Mahammad Mirzali, blogger din Azerbaidjan cu păreri critice asupra regimului azer, și proprietar al canalului YouTube – Made In Azerbaijan, a fost bătut și înjunghiat pe 14 martie de un grup de bărbați în Franța. Mirzali, al cărui canal de YouTube are 265.000 de abonați, sprijină opoziția față de președintele azer Ilham Aliyev. În mod constant a publicat materiale despre corupția azeră și despre problemele politice ale țării. Bloggerul se afla în Franța deoarece fugise din țara natală în 2016 din cauza abuzurilor puterii politice.

🔗 https://bit.ly/3eWNUG5

4️⃣ 𝐂𝐮𝐦 𝐚 𝐟𝐨𝐬𝐭 𝐠𝐚̆𝐬𝐢𝐭 𝐮𝐧 𝐬𝐮𝐛𝐦𝐚𝐫𝐢𝐧 𝐝𝐞 𝐜𝐚̆𝐭𝐫𝐞 𝐄𝐔𝐑𝐎𝐏𝐎𝐋?

Prin operațiunea coordonată de EUROPOL, intitulată FERRO, a fost capturat în Malaga primul submarin construit în Europa pentru transportul ilegal de droguri. Captura a fost impresionantă cumulând peste 3 tone de cocaină, 700 kg de hașiș și 100.000 euro. Consumul ilegal de droguri alimentează rețele vaste de infractori. 

🔗 https://bit.ly/3s8vPZh

5️⃣ 𝐈𝐧𝐟𝐫𝐚𝐜𝐭̦𝐢𝐮𝐧𝐞𝐚 𝐜𝐮 𝟏𝟎𝟎𝟎 𝐝𝐞 𝐟𝐞𝐭̦𝐞: 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐫𝐚𝐛𝐚𝐧𝐝𝐚

Eurojust a coodonat o operațiune în Slovacia și Ungaria pentru destructurarea unei organizații criminale care săvârșea infracțiuni cu impact asupra mediului înconjurător. Printr-o fraudă de 130 de milioane EUR din vânzarea de deșeuri metalice (peste 18.000 de tone) şi prelucrarea ilegală a acestora în turnătorii, s-au creat posibile riscuri pentru sănătate. Astfel de activități ilegale ne pun în pericol sănătatea și periclitează existența companiilor ce operează legal. 

🔗 https://bit.ly/3lDu8Ro

6️⃣ 𝐂𝐮𝐫𝐭𝐞𝐚 𝐝𝐞 𝐉𝐮𝐬𝐭𝐢𝐭̦𝐢𝐞 𝐚 𝐔𝐧𝐢𝐮𝐧𝐢𝐢 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐧𝐞: 𝐝𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐝𝐫𝐞𝐩𝐭𝐮𝐥 𝐥𝐚 𝐨𝐝𝐢𝐡𝐧𝐚̆

Hotărârea a pornit de la angajați din cadrul ASE, care au depășit limita de 13 ore pe zi. CJUE a stabilit că dreptul la odihnă al angajatului este protejat inclusiv prin Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene. Perioada de repaus obligatorie este de 11 ore consecutive. De asemenea, în situația în care un angajat a încheiat mai multe contracte de muncă cu același angajator, perioada de odihnă zilnică la care are dreptul se va calcula în baza contractelor luate în ansamblu și nu câte 11 ore de odihnă pentru fiecare contract luat separat. 

🔗 https://bit.ly/3120hIK

7️⃣ 𝐂𝐮𝐫𝐭𝐞𝐚 𝐂𝐨𝐧𝐬𝐭𝐢𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚̆: 𝐥𝐞𝐠𝐞𝐚 𝐝𝐞 𝐨𝐫𝐠𝐚𝐧𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐜𝐨𝐧𝐜𝐮𝐫𝐬𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐝𝐞 𝐚𝐝𝐦𝐢𝐭𝐞𝐫𝐞 𝐥𝐚 𝐈𝐧𝐬𝐭𝐢𝐭𝐮𝐭𝐮𝐥 𝐍𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐚𝐥 𝐌𝐚𝐠𝐢𝐬𝐭𝐫𝐚𝐭𝐮𝐫𝐢𝐢

Cele două articole ce conțin prevederi neconstituționale fac referire la modul în care are loc analiza bunei reputații a celor care trec cu bine de examenul de admitere. Organizarea examenului este deosebit de importantă pentru a se asigura accesul la justiție. Anul trecut nu s-a putut organiza examenul, iar acest fapt a rezultat în sute de locuri neocupate în sistemul juridic.

🔗 https://bit.ly/3lBDSLC

🔗 https://bit.ly/3c6SLTc