Focus pe Justiție – 08-14 martie 2021

Mai jos, câteva noutăți importante din domeniul justiției și statului de drept, într-o selecție realizată ca în fiecare duminică alături de av. dr. Dragoș Lucian Ivan.

👇DespreJustiție 08 – 14 martie 2021

#ȘoculSăptămânii 3 din 10 copii sunt amenințați cu bătaia sau lovirea, 1 din 4 a fost umilit, 3 din 10 copii sunt excluși din grupul de colegi (Bullying)

#SalveazăCompaniaTa Întreprinderile mici și mijlocii pot învăța cum să se protejeze de atacuri cibernetice prin testarea abilităților CEO-ului pe platforma: 

🔗 www.yhcybercentric.org

#CelMaiBunVideo Vrei să afli mai multe despre aplicarea hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului? Un videoclip disponibil în 40 de limbi explică: 

🔗 https://www.youtube.com/watch?v=5TJYfQNC6aU 

#Webinar: Alăturați-vă unui webinar desfășurat în limba română pe 17 și 24 martie despre protecția victimelor minore. 

🔗 Link de înregistrare: bit.ly/3uztPLa Agendă: bit.ly/37LMEBf

#ZiInternațională Data de 11 martie a fost declarată de Parlamentul European ca fiind Ziua europeană a victimelor terorismului ca urmare a celor patru atentate comise în Madrid. Trebuie să fim uniți împotriva violenței și a urii.

#Soluție Un podcast despre lupta anticorupție care trebuie ascultat: 

🔗 www.bit.ly/3ex3HuZ

#UE Rezoluția Parlamentului European referitoare la drepturile copiilor în perspectiva Strategiei UE privind drepturile copilului. Pandemia COVID-19 a determinat o creștere considerabilă a riscurilor la care sunt supuși copiii prin blocarea accesului la educație, un grad de risc ridicat privind expunerea la violență și izolare socială. 

👇#DespreJustiție

#MostWanted: I.A. este dat în urmărire pentru tentativă de omor și trafic de arme. https://eumostwanted.eu/#/iamandi-aldo

#CapturaSăptămânii: D.I.I.C.O.T. a destructurat un grup infracțional organizat care a introdus parfumuri contrafăcute prin oferirea a 489.000 de dolari americani, 1 USD pentru fiecare dintre cele 460.820 de parfumuri, plus suma de 30.000 de USD, oferită pentru un transport de 124.800 parfumuri de mici dimensiuni, valoarea în cazul comercializării fiind estimată la aproximativ 25 milioane euro. 

1️⃣ ONU stabilește parametrii pentru un sistem global de siguranță cibernetică

2️⃣ 1600 de agenți pentru prinderea a 50 de infractori care foloseau telefoane criptate

3️⃣ 11 infractori au pus în pericol milioane de copii din 24 de țări. România pe lista tărilor vizate

4️⃣ Un nou cadru pentru ecosistemul datelor publice: cum să reutilizăm datele publice

5️⃣ Raportul Oficiului Uniunii Europene pentru proprietate intelectuală: despre contrabandă

6️⃣ Un “fum” contrafăcut poate fi mai toxic

7️⃣ Cum poate o lege a defăimării să fie folosită împotriva jurnaliștilor?

8️⃣ Înalta Curte de Casație și Justiție se pronunță asupra subiectului achizițiilor

9️⃣ DNA. Un notar corupt a facilitat un prejudiciu de 27.450.800 euro

1️⃣ 𝐎𝐍𝐔 𝐬𝐭𝐚𝐛𝐢𝐥𝐞𝐬̦𝐭𝐞 𝐩𝐚𝐫𝐚𝐦𝐞𝐭𝐫𝐢𝐢 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐮𝐧 𝐬𝐢𝐬𝐭𝐞𝐦 𝐠𝐥𝐨𝐛𝐚𝐥 𝐝𝐞 𝐬𝐢𝐠𝐮𝐫𝐚𝐧𝐭̦𝐚̆ 𝐜𝐢𝐛𝐞𝐫𝐧𝐞𝐭𝐢𝐜𝐚̆

Într-o premieră istorică, toate statele membre ale ONU au adoptat un raport de consens privind siguranța cibernetică punând bazele unui cadru responsabil în utilizarea tehnologiei în contextul securității internaționale. Evoluțiile în tehnologiile informației și comunicațiilor (TIC) au implicații pentru toți cei trei piloni ai activității Națiunilor Unite: pacea și securitatea, drepturile omului și dezvoltarea durabilă. A fost evidențiată necesitatea de a reduce diferențele digitale, de a construi o infrastructură sigură și de a menține o abordare centrată pe om.

🔗 www.bit.ly/3l958RJ

2️⃣ 𝟏𝟔𝟎𝟎 𝐝𝐞 𝐚𝐠𝐞𝐧𝐭̦𝐢 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐩𝐫𝐢𝐧𝐝𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐚 𝟓𝟎 𝐝𝐞 𝐢𝐧𝐟𝐫𝐚𝐜𝐭𝐨𝐫𝐢 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐟𝐨𝐥𝐨𝐬𝐞𝐚𝐮 𝐭𝐞𝐥𝐞𝐟𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐜𝐫𝐢𝐩𝐭𝐚𝐭𝐞

Autoritățile belgiene și olandeze, prin implicarea a aproximativ 1600 de ofițeri operativi, au arestat aproape 50 de persoane care foloseau telefoane criptate pentru a-și desfășura activitatea infracțională. Odată ce au accesat sute de milioane de mesaje schimbate pe această rețea criptată, denumită Sky ECC, au putut să efectueze 200 de percheziții pentru a confisca 14 tone de cocaină și 1.4 milioane de dolari. Organizațiile infracționale nu ezită să folosească cea mai nouă tehnologie, iar prin accesul la fonduri provenite din infracțiuni își permit să cumpere cea mai bună tehnologie. Criptarea nu este utilă doar pentru fiecare dintre noi în protejarea datelor personale, ci și pentru infractori. 

🔗 https://bit.ly/3lq824N

3️⃣ 𝟏𝟏 𝐢𝐧𝐟𝐫𝐚𝐜𝐭𝐨𝐫𝐢 𝐚𝐮 𝐩𝐮𝐬 𝐢̂𝐧 𝐩𝐞𝐫𝐢𝐜𝐨𝐥 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐝𝐞 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝟐𝟒 𝐝𝐞 𝐭̦𝐚̆𝐫𝐢. 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐚 𝐩𝐞 𝐥𝐢𝐬𝐭𝐚 𝐭̦𝐚̆𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐯𝐢𝐳𝐚𝐭𝐞

EUROPOL și OLAF vizează deseori organizații infracționale care pun viața copiilor noștri în pericol prin produsele contrafăcute pe care ni le vând online sau offline. În urma ultimei operațiuni au fost confiscate aproape 8 tone de jucării contrafăcute periculoase sau defecte. Putem să ne imaginăm cu uşurință câte milioane de copii pot fi afectați ca urmare a imprudenței de a achiziționa jucării din locuri nepotrivite. 

🔗 www.europa.eu/!Tx39nw

🔗 https://bit.ly/2PQlGlJ

4️⃣ 𝐔𝐧 𝐧𝐨𝐮 𝐜𝐚𝐝𝐫𝐮 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐞𝐜𝐨𝐬𝐢𝐬𝐭𝐞𝐦𝐮𝐥 𝐝𝐚𝐭𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐩𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜𝐞: 𝐜𝐮𝐦 𝐬𝐚̆ 𝐫𝐞𝐮𝐭𝐢𝐥𝐢𝐳𝐚̆𝐦 𝐝𝐚𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐩𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜𝐞

A fost lansat un nou Open Data Toolkit, gândit ca un set de bune practici pentru organizațiile ce doresc să reutilizeze datele publice într-un mod responsabil. Setul de instrumente sprijină activitatea administratorilor de date, a liderilor responsabili de date din cadrul organizațiilor publice, private și ale societății civile care doresc să realizeze proiecte pentru comunitate în acest sens. Prin referire la publicarea centrelor de vaccinare de către Ministerul Sănătății am văzut cum transparența instituțională ne poate oferi date prin care înțelegem realitatea mai bine. Avem nevoie de mai multă transparență, dar și de un set de instrumente care să ne ajute să valorificăm aceste informații pentru comunitate. 

🔗 https://bit.ly/3bHC8x8

5️⃣ 𝐑𝐚𝐩𝐨𝐫𝐭𝐮𝐥 𝐎𝐟𝐢𝐜𝐢𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐔𝐧𝐢𝐮𝐧𝐢𝐢 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐧𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐩𝐫𝐨𝐩𝐫𝐢𝐞𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐥𝐞𝐜𝐭𝐮𝐚𝐥𝐚̆: 𝐝𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐫𝐚𝐛𝐚𝐧𝐝𝐚̆

Conform Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală, bunurile contrafăcute se ridică la aproximativ 3,3% din întreg comerțul global. Noul studiu valorifică informații legate de modul în care sunt utilizate containerele în transportul maritim. Există suficiente cazuri prin care produsele expediate sunt contrafăcute, ajungând să ne pună în pericol viața și sănătatea. Este important să alegem cu grijă locul din care ne achiziționăm bunurile și să sesizăm protecția consumatorului de fiecare dată când constatăm probleme. 

🔗 https://bit.ly/3lcBtXT

🔗 https://bit.ly/2OtcF1K

🔗 https://bit.ly/3csSmcO 

6️⃣ 𝐔𝐧 “𝐟𝐮𝐦” 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐫𝐚𝐟𝐚̆𝐜𝐮𝐭 𝐩𝐨𝐚𝐭𝐞 𝐟𝐢 𝐦𝐚𝐢 𝐭𝐨𝐱𝐢𝐜

Printr-o operațiune coordonată de EUROPOL au fost confiscate țigări contrafăcute în valoare de 14 milioane de euro. În timpul operațiunii au fost arestate 13 persoane care produceau aceste țigări într-o fabrică clandestină din Danemarca. Profiturile obținute din contrabandă sunt uriașe, permit contrabandiștilor să construiască fabrici și să se extindă, punând simultan sănătatea consumatorului în pericol. 

🔗 www.ow.ly/q4Mu50DTWah

7️⃣ 𝐂𝐮𝐦 𝐩𝐨𝐚𝐭𝐞 𝐨 𝐥𝐞𝐠𝐞 𝐚 𝐝𝐞𝐟𝐚̆𝐢𝐦𝐚̆𝐫𝐢𝐢 𝐬𝐚̆ 𝐟𝐢𝐞 𝐟𝐨𝐥𝐨𝐬𝐢𝐭𝐚̆ 𝐢̂𝐦𝐩𝐨𝐭𝐫𝐢𝐯𝐚 𝐣𝐮𝐫𝐧𝐚𝐥𝐢𝐬̦𝐭𝐢𝐥𝐨𝐫?

Comisia Europeană a lansat anul trecut Raportul anual privind statul de drept în Uniunea Europeană în încercarea de a contracara presiunea asupra normelor democratice. Accentul este pus pe independența judiciară și pe libertatea presei, exemple negative fiind Ungaria și Polonia. Din acest an sprijinul financiar din partea UE va fi condiționat de respectarea statului de drept. În acest context, Comisia a semnalat că în Irlanda, legislația de defăimare permite presiuni asupra jurnaliștilor, iar acest fapt se traduce printr-un posibil impediment pentru libertatea mass-media. 

🔗 https://bit.ly/3qTsr3j

8️⃣ 𝐈̂𝐧𝐚𝐥𝐭𝐚 𝐂𝐮𝐫𝐭𝐞 𝐝𝐞 𝐂𝐚𝐬𝐚𝐭̦𝐢𝐞 𝐬̦𝐢 𝐉𝐮𝐬𝐭𝐢𝐭̦𝐢𝐞 𝐬𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐧𝐮𝐧𝐭̦𝐚̆ 𝐚𝐬𝐮𝐩𝐫𝐚 𝐬𝐮𝐛𝐢𝐞𝐜𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐚𝐜𝐡𝐢𝐳𝐢𝐭̦𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫

Achizițiile publice presupun competiția între firme. Pentru a fi desemnată, o firmă trebuie să câștige licitația prin avansarea celei mai avantajoase oferte. Au existat situații în care la licitație s-au propus anumite condiții, dar odată câștigată licitația, firma a modificat condițiile pe care și le asumase inițial. Noile condiții nu i-ar mai fi permis să câștige licitația. Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că prin modificarea clauzelor contractuale, ulterior atribuirii contractului de achiziție publică, se încalcă concurenţa între operatorii economici, nefiind garantat tratamentul egal şi nediscriminarea operatorilor economici, şi totodată nefiind asigurată eficienta utilizare a fondurilor publice. 

🔗 https://bit.ly/3vjQ08B

9️⃣ 𝐃𝐍𝐀. 𝐔𝐧 𝐧𝐨𝐭𝐚𝐫 𝐜𝐨𝐫𝐮𝐩𝐭 𝐚 𝐟𝐚𝐜𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚𝐭 𝐮𝐧 𝐩𝐫𝐞𝐣𝐮𝐝𝐢𝐜𝐢𝐮 𝐝𝐞 𝟐𝟕.𝟒𝟓𝟎.𝟖𝟎𝟎 𝐞𝐮𝐫𝐨

Inculpatul a emis nelegal un certificat în care ar fi atestat mai multe date nereale legate de calitatea de moștenitor legal a unei persoane. Certificatul a permis reconstituirea în mod nelegal a dreptului de proprietate pentru suprafața de 8.743 ha teren cu vegetație forestieră, pășuni, teren intravilan și restituirea în mod nelegal a unei clădiri cu 6 apartamente și terenul aferent, situate în municipiul Arad. Prejudiciul total cauzat prin activitatea infracțională a inculpaților este evaluat la sumele de 27.450.800 euro (terenurilor extravilane inclusiv pășuni, păduri din localitatea Nadăș) și 4.882.967 lei (sume obținute din valorificarea masei lemnoase, sume obținute fără drept cu titlu de subvenții pentru pășune și o sumă reprezentând valoarea clădirii și a terenului din municipiul Arad).

🔗 https://bit.ly/38D0WVg