Rezoluția Parlamentului European cu privire la drepturile copiilor

Copiii sunt cea mai valoroasă resursă din lume. De felul în care protejăm, educăm și respectăm astăzi această resursă, depinde de fapt viitorul.

Am salutat ieri, în plenul Parlamentului European, inițiativa Comisiei de a lansa Strategia europeană privind drepturile copilului 2021-2024 și mi-am exprimat totodată speranța cu privire la reflectarea în această strategie a propunerilor pe care le-am formulat în rezoluția Parlamentului, în calitate de raportor Renew Europe.

Avem nevoie de o legislație coerentă care să adreseze în mod corespunzător provocările cu care ne confruntăm astăzi la nivel european: combaterea violenței și abuzurilor împotriva copiilor, protejarea copiilor față de fenomenul traficului și exploatării de minori, investiția masivă în educația lor şi recuperarea faliilor provocate de criză. Sistemul de învățământ online nu trebuie să-l înlocuiască pe cel fizic, decât în situații extreme, în special în zonele în care accesul la astfel de tehnologii este limitat.

În acest context, am cerut Comisiei să facă o evaluare amănunțită a modului în care dreptul la educație a fost afectat de criza COVID-19 și să propună recomandări concrete statelor membre în baza acestei analize. Intervenția pe larg poate fi urmărită AICI.