Libertatea presei și pluralismul media, pe cale de dispariție în Ungaria și Polonia.

Modelul iliberal al Fidesz de a captura în totalitate mass-media din Ungaria, de a o subordona sistematic intereselor de partid și de a elimina orice urmă de jurnalism independent din țară – care ar putea expune într-un fel sau altul faptele de corupție, conflictele de interese sau afacerile ilegale ale politicienilor – este replicat acum de Polonia și mai nou, de Slovenia. 

Lipsa de acțiune împotriva unor astfel de derapaje periculoase se poate traduce acum prin repercursiuni grave asupra democrației și respectării drepturilor fundamentale din Europa Centrală.

Mă alătur demersului asociațiilor profesioniste ale jurnaliștilor europeni și cer Comisiei Europene să acționeze măcar acum, în cel de-al doisprezecelea ceas, și să descurajeze prin sancțiuni ferme astfel de practici. Concret, în calitate de copreședintă a Grupului de Lucru pentru Mass-Media din Parlamentul European, cer în mod ferm Comisiei, alături de reprezentanții jurnaliștilor: 

🔸 Să propună o Directivă anti-SLAPP până la finalul anului, o Directivă curajoasă, susținută transpartinic, care să pună capăt odată pentru totdeauna presiunilor împotriva participării publice.

🔸 Să investigheze transparent plângerile aduse împotriva Guvernului maghiar de către Mertek Media Monitor, fostul europarlamentar Benedek Javor și Klubradió, pe tema încălcării normelor UE privind ajutorul de stat.

🔸 Să examineze dacă decizia de a nu mai prelungi licența postului Klubradió – ultimul post de radio liber din Ungaria – încalcă legislația UE privind nediscriminarea și proporționalitatea.

🔸 Să investigheze modul în care Guvernul polonez se folosește de compania petrolieră controlată de stat, PKN Orlen, pentru a achiziționa trusturi media private și să monitorizeze totodată impactul acesteia asupra pluralismului media și independenței editoriale.

🔸 Să-și consolideze competențele și prerogativele în direcția protejării independenței media, fie prin consolidarea Mecanismului privind statul de drept, fie prin Planul de acțiune pentru democrația europeană.

🔸 Să se asigure că Fondul pentru Redresare și Reziliență nu va fi folosit ca element de șantaj împotriva celor care refuză să se supună politicii editoriale dictate de stat.