Focus pe Justiție 01-07 martie 2021

Despre principalele știri din zona justiției și afacerilor interne, drepturile omului, recunoașterea facială, pedepsirea asasinatelor la comandă și rolul Curții de Justiție a UE, toate în ediția de săptămâna aceasta a secțiunii Focus pe Justiție, pe care o realizez împreună cu Avocat Dr. Ivan Dragos Lucian.

👇DespreJustiție 01-07 martie 2021

#ȘoculSăptămânii: Școli închise pentru 168 milioane de copii din cauza #COVID19 (conform UNICEF).

🔗 http://bit.ly/3c7xesb

#SalveazăUnDestin: Toate încasările acestei melodii vor fi folosite pentru combaterea traficului de persoane.

🔗 https://bit.ly/3sVggnN 

#CelMaiBunVideo: Un raport privind 10 ani de încălcări repetate și de abuzuri în unitățile de detenție din #Siria.

🔗  https://bit.ly/3uWhm4J 

#Webinar: Pe 8 martie, de la ora 12:30 CET, cu ocazia Zilei Femeii, interviuri exclusive cu Cecilia Malmström & Margrethe Vestager. 

🔗 Înregistrați-vă acum pentru acest eveniment #POLITICOEurope: https://politi.co/38hroU4

#ZiInternațională: Data de 3 martie marchează Ziua Europeană a Comemorării Victimelor Terorismului, aducând aminte de atentatele sângeroase de la Madrid din anul 2004.

#Soluție: O listă completă a tuturor evenimentelor de instruire #Access2Markets – gratuite, live și online – ajută la simplificarea proceselor comerciale pentru companiile din UE. 

🔗 www.bit.ly/3qNAmzM 

👇#DespreJustiție

#MostWanted: P.Z. este dată în urmărire pentru trafic de persoane, lipsire de libertate și încălcarea drepturilor omului deoarece înșela sau forța tinere să se prostitueze. Fetele erau pe rând recrutate prin promisiuni false, iar apoi sechestrate.

🔗 Mai multe detalii: https://eumostwanted.eu/#/puzyrevich-elena

#CapturaSăptămânii: D.I.I.C.O.T. a destructurat un grup organizat, care în intervalul februarie 2011-noiembrie 2016 a produs un prejudiciu de 182.530.501,72 lei prin evaziune fiscală, privind comerțul cu articole de îmbrăcăminte, textile şi încălțăminte de proveniență din import.

1️⃣ Avem drepturi fundamentale, dar cum le comunicăm?

2️⃣ O altă jurnalistă arestată, un alt contur al portretului de luptătoare a societății civile

3️⃣ Singurătatea victimei traficului de persoane în aglomerația pericolelor globale

4️⃣ Un chip nu trebuie să poarte o etichetă. Despre recunoașterea facială

5️⃣ Cine plătește un asasin? Unul dintre aceștia a fost pedepsit

6️⃣ Despre rolul Curții de Justiție a Uniunii Europene în impunerea regulilor “jocului”

7️⃣ DNA cercetează încă un caz de luare de mită

8️⃣ Cum a mărit pandemia inegalitatea de șanse dintre femei și bărbați

1️⃣ 𝐀𝐯𝐞𝐦 𝐝𝐫𝐞𝐩𝐭𝐮𝐫𝐢 𝐟𝐮𝐧𝐝𝐚𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐥𝐞, 𝐝𝐚𝐫 𝐜𝐮𝐦 𝐥𝐞 𝐜𝐨𝐦𝐮𝐧𝐢𝐜𝐚̆𝐦?

Protecția drepturilor fundamentale reprezintă o prioritate pentru noi toți, iar nivelul lor de implementare – la nivelul unei societăți – depinde în mare parte de modul în care cetățenii se raportează la acestea. Pentru a comunica însă convingător și aduce subiectul cât mai aproape de oameni, a fost creat un ghid de informare pe teme legate de drepturile fundamentale, explicate pe înțelesul tuturor și însoțite de exemple din viața noastră de zi cu zi.

🔗 Descoperă mai multe:  https://bit.ly/38dkqiY

2️⃣ 𝐎 𝐚𝐥𝐭𝐚̆ 𝐣𝐮𝐫𝐧𝐚𝐥𝐢𝐬𝐭𝐚̆ 𝐚𝐫𝐞𝐬𝐭𝐚𝐭𝐚̆, 𝐮𝐧 𝐚𝐥𝐭 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐮𝐫 𝐚𝐥 𝐩𝐨𝐫𝐭𝐫𝐞𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐝𝐞 𝐥𝐮𝐩𝐭𝐚̆𝐭𝐨𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐬𝐨𝐜𝐢𝐞𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐢 𝐜𝐢𝐯𝐢𝐥𝐞

Nidzara Ahmetasevic, jurnalistă și activistă pentru drepturile omului, a fost arestată în Sarajevo în urma unei altercații verbale cu un ofițer al poliției. Potrivit primelor informații, arestarea a avut loc într-un ritm alert și violent, fără o investigație coerentă. Putem înțelege necesitatea respectării autorităților statului, reprezentată în teritoriu de către agenții săi de ordine, dar nu trebuie să pierdem din vedere că arestarea este cea mai dură măsură privativă de libertate, iar luarea unei asemenea decizii trebuie să fie absolut necesară, proporțională și motivată. Acest caz este un alt exemplu care ne demonstrează ușurința cu care reprezentații mass-media pot fi reduși la tăcere prin măsuri punitive.

🔗 https://bit.ly/30i0Vl9

🔗 https://bit.ly/30mMMTH 

3️⃣ 𝐒𝐢𝐧𝐠𝐮𝐫𝐚̆𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 𝐯𝐢𝐜𝐭𝐢𝐦𝐞𝐢 𝐭𝐫𝐚𝐟𝐢𝐜𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐝𝐞 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐢̂𝐧 𝐚𝐠𝐥𝐨𝐦𝐞𝐫𝐚𝐭̦𝐢𝐚 𝐩𝐞𝐫𝐢𝐜𝐨𝐥𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐠𝐥𝐨𝐛𝐚𝐥𝐞

Traficul de persoane este un fenomen complex ce nu poate fi combătut doar prin efortul autorităților publice. La știri apar doar intervențiile în forță ale poliției, dar în spatele acestor operațiuni complexe stă cooperarea internațională, coordonarea dintre mediul privat și cel public, cercetarea, tehnologia, zeci de expertize și timp. Toate aceste aspecte vor reprezenta subiectul unei întâlniri între o serie de experți internaționali, ce vor avea responsabilitatea de a pregăti un raport privind cele mai bune practici pentru colaborarea dintre mediul privat și cel public în combatarea traficului de persoane. Continentul asiatic poate să pară îndepărtat, dar traficanții de persoane se folosesc de distanțe pentru a obține profit. Ce se întâmplă în orice colț al lumii ne poate afecta și pe noi. Doar un răspuns global poate stopa aceste rețele ce-i vizează pe cei mai vulnerabili dintre noi. 

🔗 www.bit.ly/3iPOq8C 

4️⃣ 𝐔𝐧 𝐜𝐡𝐢𝐩 𝐧𝐮 𝐭𝐫𝐞𝐛𝐮𝐢𝐞 𝐬𝐚̆ 𝐩𝐨𝐚𝐫𝐭𝐞 𝐨 𝐞𝐭𝐢𝐜𝐡𝐞𝐭𝐚̆. 𝐃𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐫𝐞𝐜𝐮𝐧𝐨𝐚𝐬̦𝐭𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐟𝐚𝐜𝐢𝐚𝐥𝐚̆

Consiliul Europei propune ca utilizarea recunoașterii faciale cu scopul unic de a determina culoarea pielii unei persoane, sexul, originea rasială sau etnică, vârsta, starea de sănătate, statutul social sau credința religioasă ar trebui interzise. Nevoia de siguranță a determinat folosirea evoluțiilor tehnologice în maniere creative ce au devenit treptat automate. Acum, se pune problema în ce măsură drepturile fundamentale ale omului sunt respectate dacă individul este supus unor astfel de procedee automate de recunoaștere facială asupra cărora nu există control sau prezumție de nevinovăție. Câtă libertate să dăm folosirii automatizării în supraveghere? 

🔗 https://bit.ly/3bpt2VT

5️⃣ 𝐂𝐢𝐧𝐞 𝐩𝐥𝐚̆𝐭𝐞𝐬̦𝐭𝐞 𝐮𝐧 #𝐚𝐬𝐚𝐬𝐢𝐧? 𝐔𝐧𝐮𝐥 𝐝𝐢𝐧𝐭𝐫𝐞 𝐚𝐜𝐞𝐬̦𝐭𝐢𝐚 𝐚 𝐟𝐨𝐬𝐭 𝐩𝐞𝐝𝐞𝐩𝐬𝐢𝐭

Un tribunal din Budapesta a condamnat un ucigaș plătit, de origine maghiar-sârbă, la închisoare pe viață pentru două crime comise în Amsterdam și Budapesta în 2018. #Eurojust a ajutat autoritățile să-l aresteze pe acest bărbat, devenit criminal internațional. 

🔗 www.bit.ly/389Ez9v

6️⃣ 𝐃𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐫𝐨𝐥𝐮𝐥 𝐂𝐮𝐫𝐭̦𝐢𝐢 𝐝𝐞 𝐉𝐮𝐬𝐭𝐢𝐭̦𝐢𝐞 𝐚 𝐔𝐧𝐢𝐮𝐧𝐢𝐢 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐧𝐞 𝐢̂𝐧 𝐢𝐦𝐩𝐮𝐧𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐫𝐞𝐠𝐮𝐥𝐢𝐥𝐨𝐫 “𝐣𝐨𝐜𝐮𝐥𝐮𝐢”

Aflați mai multe despre rolul Curții în asigurarea protecției #EUlaw. Acum 25 de ani, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a hotărât în cauza “Brasserie du pêcheur SA & Factortame (C-46/93, C-48/93)” că persoanele care suferă daune din cauza legislației naționale, cu încălcarea normelor de drept ale Uniunii Europene, au dreptul la despăgubire. Această hotărâre a determinat în mod fundamental modul în care Curtea ne protejează și în prezent. Despăgubirea este acordată în momentul în care încălcarea este suficient de gravă și există o legătură de cauzalitate directă între aceasta și prejudiciu. Puteți să aflați mai multe despre rolul Curții în asigurarea protecției persoanei prin aplicarea normelor de drept european, citind informarea de mai jos. 

🔗 https://bit.ly/3emdPqx

🔗 https://bit.ly/2MSiGEm

7️⃣ 𝐃𝐍𝐀 𝐜𝐞𝐫𝐜𝐞𝐭𝐞𝐚𝐳𝐚̆ 𝐢̂𝐧𝐜𝐚̆ 𝐮𝐧 𝐜𝐚𝐳 𝐝𝐞 𝐥𝐮𝐚𝐫𝐞 𝐝𝐞 𝐦𝐢𝐭𝐚̆

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului C. I., la data faptei – vicepreședinte al Consiliului Județean Olt, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită. În perioada septembrie 2012–martie 2013, inculpatul C. I. ar fi primit suma de 309.002 lei din mită în scopul atribuirii unui contract de achiziție publică de către CJ Olt și pentru a se asigura că acel contract se va derula în bune condiții. 

🔗 https://bit.ly/3c6Fkl8

8️⃣ 𝐂𝐮𝐦 𝐚 𝐦𝐚̆𝐫𝐢𝐭 𝐩𝐚𝐧𝐝𝐞𝐦𝐢𝐚 𝐢𝐧𝐞𝐠𝐚𝐥𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 𝐝𝐞 𝐬̦𝐚𝐧𝐬𝐞 𝐝𝐢𝐧𝐭𝐫𝐞 𝐟𝐞𝐦𝐞𝐢 𝐬̦𝐢 𝐛𝐚̆𝐫𝐛𝐚𝐭̦𝐢

Institutul European pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (EIGE) a publicat ultimul său raport ce sublinează faptul că pandemia COVID-19 a anulat numeroase schimbări pozitive ce priveau egalitatea de gen. Din păcate în această perioadă a crescut dezechilibrul dintre timpul alocat vieții de familie și vieții profesionale, domeniile ce ofereau locuri de muncă femeilor au fost printre cele mai greu lovite de pandemie, iar autoritățile nu au reușit să implementeze măsuri eficiente de protecție a femeilor împotriva violenței domestice.  

🔗 https://bit.ly/3sVK7fP

🔗 https://bit.ly/30q6aPrg