Vot CONT pentru raportul privind descărcarea de gestiune a Curții de Justiție a UE

Mă bucur să anunț că raportul privind descărcarea de gestiune a Curții de Justiție a UE – pentru care am fost raportor al Parlamentului European – a trecut aseară de votul colegilor din Comisia pentru control bugetar (CONT), cu o largă majoritate.

Descărcarea de gestiune este procedura prin care Parlamentul European aprobă sau respinge modul în care a fost cheltuit bugetul unei instituții în anul precedent.

Ca parte a acestui proces, am negociat și armonizat o serie de amendamente importante prin care am subliniat, la nivelul tuturor grupurilor politice, importanța responsabilității cheltuirii banilor publici, am semnalat eventuale aspecte de îmbunătățit la Curtea de Justiție și am evidențiat totodată exemplele de bune practici, care ar putea fi replicate cu ușurință și de celelalte instituții.

În linii mari, performanța generală a Curții de Justiție în 2019 a fost una foarte bună, deși volumul de muncă a crescut constant, iar resursele au rămas aceleași. Am salutat dublarea numărului de judecători ai Tribunalului General – reforma care a permis soluționarea proceselor aflate pe rol mult mai rapid decât de obicei – și progresele în ceea ce privește politica de integritate și etică a Curții. S-au modificat regulile privind decontarea cheltuielor de deplasare, s-au desfășurat campanii de informare cu privire la hărțuire, avertizarea de integritate și evitarea conflictului de interese.

Mai multe dintre concluziile mele despre acest subiect: https://bit.ly/2OiU2xe