Focus pe Justiție – 22-28 februarie 2021

Cele mai noi știri din zona justiției sunt disponibile mai jos. Rubrica este realizată alături de Avocat Ivan Dragos Lucian.

👇DespreJustiție 22-28 februarie 2021

#ȘoculSăptămânii: aproape 1 din 4 cereri de ajutor pentru cooperare internațională prin Eurojust vizează traficul de persoane din România

#Job: Agenția pentru Drepturi Fundamentale a UE recrutează: 

📌 https://bit.ly/3kt7QRN 

#Quiz: Dacă ești victima unei infracțiuni, cât de bine îți cunoști drepturile?

📌 https://bit.ly/3dR42Z9

#SalveazăUnDestin: Toate încasările acestei melodii vor fi folosite pentru combaterea traficului de persoane 

📌 https://youtu.be/gw2hWcUKTFw 

#CelMaiBunVideo: Află de ce este important să combatem spălarea de bani! 

📌 https://bit.ly/3svFskz

#Webinar: O dezbatere miercuri, 3 martie, despre impactul legislației antidrog asupra femeilor.

📌 Informații și înregistrare:  https://bit.ly/3pZsLN6

#ZiInternațională Pe data de 26 februarie s-au împlinit 20 de ani de la semnarea Tratatului de la Nisa care a pregătit Uniunea pentru următoarea sa mare extindere.

#Soluție Cum să nu te păcălești când ești la cumpărături online? 

📌 https://bit.ly/3qY0kR6

👇#DespreJustiție

#MostWanted: F.B este dat în urmărire pentru omor și se oferă o recompensă de 20.000 Euro pentru informații ce ar fi utile investigatorilor. https://eumostwanted.eu/#/foco-tibor

#CapturaSăptămânii: D.I.I.C.O.T. a efectuat 14 percheziții domiciliare în Satu Mare vizând destructurarea unui grup infracțional specializat în trafic de persoane și spălare de bani și au ridicat 11 autoturisme de lux, două ski-jet-uri, lei și valută în valoare totală de 137.600 euro. 

1️⃣ Când cineva se uită: raportul de activitate al DNA pentru anul 2020

2️⃣ Curtea Europeană a Drepturilor Omului: Ce nu ascultăm, deși ar trebui

3️⃣ Ce nu se vede la activitatea muncitorilor de pe un șantier? Operațiune Europol

4️⃣ Eurojust: sfaturi primite și păstrate pentru a combate traficul de persoane

5️⃣ Despre circuitul probelor în mediul cibernetic transfrontalier

6️⃣ 5G, informații verificate științific

7️⃣ Ce temperatură ai? Despre datele personale în perioada pandemiei

8️⃣ Intimitatea câștigată în instanță ca drept fundamenetal

9️⃣ Activitatea DIICOT în perioada pandemiei: raport

1️⃣ 𝐂𝐚̂𝐧𝐝 𝐜𝐢𝐧𝐞𝐯𝐚 𝐬𝐞 𝐮𝐢𝐭𝐚̆: 𝐫𝐚𝐩𝐨𝐫𝐭𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐚𝐜𝐭𝐢𝐯𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐚𝐥 𝐃𝐍𝐀 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐚𝐧𝐮𝐥 𝟐𝟎𝟐𝟎

În anul 2020, DNA – în afara activității cu care ne-am obișnuit – a desfășurat anchete privind fapte de corupție în legătură cu pandemia de COVID-19 în sectorul sănătății și în privința procedurilor de achiziții publice. Activitatea de urmărire penală a fost desfășurată în medie, de 102 procurori, care au soluționat 6810 cauze, iar cuantumul prejudiciului a fost de circa 165 milioane de euro. Activitatea judiciară, cea în fața instanței, a fost desfășurată de aproximativ 41 de procurori în 9320 cauze. Observăm că unii infractori au profitat de pandemie pentru a săvârși infracțiuni. O altă observație ar mai fi legată de volumul mare de dosare, care ne arată ca pentru viitor, ar trebui luată în calcul o suplimentare a resurselor DNA. 

🔗 https://bit.ly/3kuoRL2

2️⃣ 𝐂𝐮𝐫𝐭𝐞𝐚 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐚𝐧𝐚̆ 𝐚 𝐃𝐫𝐞𝐩𝐭𝐮𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐎𝐦𝐮𝐥𝐮𝐢: 𝐂𝐞 𝐧𝐮 𝐚𝐬𝐜𝐮𝐥𝐭𝐚̆𝐦, 𝐝𝐞𝐬̦𝐢 𝐚𝐫 𝐭𝐫𝐞𝐛𝐮𝐢

În cauza Duță împotriva României s-a constatat încălcarea articolului 3 ce protejează persoana împotriva tratamentelor inumane sau degradante prin prisma condițiilor din penitenciar. Justiția stabilește pedepse într-un mod imparțial pentru cei vinovați și cu toate că suntem tentați să considerăm că nu contează în ce condiții sunt ținuți condamnații nu ar trebui să uităm de umanitatea noastră. De asemenea, la sfârșitul perioadei de detenție, persoana ar trebui să își regrete fapta, să fie reabilitată și să nu reprezinte o povară pentru familie și societate. Condițiile dificile pot rezulta în probleme de sănătate pe viață sau în imposibilitatea de reabilitare. 

🔗 https://bit.ly/3bMIrhK

3️⃣ 𝐂𝐞 𝐧𝐮 𝐬𝐞 𝐯𝗲𝗱𝗲 𝐥𝐚 𝗮𝗰𝘁𝗶𝘃𝗶𝘁𝗮𝘁𝗲𝗮 𝐦𝐮𝐧𝐜𝐢𝐭𝐨𝐫𝐢𝗹𝗼𝗿 𝐝𝐞 𝐩𝐞 𝐮𝐧 𝐬̦𝐚𝐧𝐭𝐢𝐞𝐫? 𝐎𝐩𝐞𝐫𝐚𝐭̦𝐢𝐮𝐧𝐞 𝐄𝘂𝗿𝗼𝗽𝗼𝗹

Dorința unor persoane din România și Moldova de a munci pentru o viață mai bună a fost exploatată de un grup infracțional care îi folosea pe șantiere din Franța. EUROPOL a coordonat o operațiune internațională pentru a elibera persoane traficate prin falsificarea actelor de identitate, iar profitul obținut din exploatarea muncii lor era trecut prin operațiuni de spălare de bani. Au fost arestate 38 de persoane, dar efortul a presupus 51 de percheziții și un efort logistic uriaș ca număr de ofițeri de investigare și echipament. 

🔗 https://bit.ly/3pZq4eK

4️⃣ 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐣𝐮𝐬𝐭: 𝐬𝐟𝐚𝐭𝐮𝐫𝐢 𝐩𝐫𝐢𝐦𝐢𝐭𝐞 𝐬̦𝐢 𝐩𝐚̆𝐬𝐭𝐫𝐚𝐭𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐚 𝐜𝐨𝐦𝐛𝐚𝐭𝐞 𝐭𝐫𝐚𝐟𝐢𝐜𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐚𝐧𝐞

Victimele traficului de persoane merită sprijinul și protecția noastră, iar pentru a realiza acest lucru în practică se desfăşoară investigații transfrontaliere, cu ajutorul Eurojust. Printre concluziile raportului identificăm prioritizarea protecției victimelor, a investigațiilor financiare pentru a se obține confiscări și organizarea echipelor comune de investigație, cu specialiști din mai multe state membre.  

🔗 https://bit.ly/2ZRHCil

5️⃣ 𝐃𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐜𝐢𝐫𝐜𝐮𝐢𝐭𝐮𝐥 𝐩𝐫𝐨𝐛𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐢̂𝐧 𝐦𝐞𝐝𝐢𝐮𝐥 𝐜𝐢𝐛𝐞𝐫𝐧𝐞𝐭𝐢𝐜 𝐭𝐫𝐚𝐧𝐬𝐟𝐫𝐨𝐧𝐭𝐚𝐥𝐢𝐞𝐫

Aflarea adevărului și funcționarea justiției se leagă de calitatea informațiilor transmise între autorități, de probele strânse și, de multe ori, de calitatea modului în care sunt dovedite infracțiunile cibernetice. Cu toate acestea, colectarea datelor pentru depistarea unei infracțiuni trebuie să respecte dreptul nostru la protecția datelor personale. Experții judiciari din țările euro-mediteraneene (CrimEx) și Eurojust au început proiectarea de noi instrumente pentru protecția datelor cu caracter personal și colectarea de probe electronice transfrontaliere. A început dezvoltarea de noi mecanisme privind anchetele comune și drepturile procedurale ale suspecților și ale victimelor. CrimEx va actualiza instrumente analitice și manuale practice, precum EuroMed Fiches și Digital Evidence Manual.

🔗 https://bit.ly/2O5Ld9S 

🔗 https://bit.ly/3dN16Nf

🔗 https://bit.ly/3r5IeNm

6️⃣ 𝟓𝐆, 𝐢𝐧𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚𝐭̦𝐢𝐢 𝐯𝐞𝐫𝐢𝐟𝐢𝐜𝐚𝐭𝐞 𝐬̦𝐭𝐢𝐢𝐧𝐭̦𝐢𝐟𝐢𝐜

Ce pași trebuie parcurși pentru ca tehnologia 5G să ofere doar beneficii? ENISA (Agenția Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică) a publicat un nou raport care oferă autorităților îndrumări tehnice cu privire la implementarea tehnologiei #5G prin respectarea tuturor standardelor de securitate. Tehnologia nu trebuie să reprezinte un motiv de teamă, ci o provocare pentru a fi folosită și adaptată pentru binele comunității. Circulă foarte multe mituri legate de tehnologia 5G, dar pentru a înțelege de ce sunt eronate trebuie să citim raporturi publicate de experți.

🔗 https://bit.ly/3dPuylC

7️⃣ 𝐂𝐞 𝐭𝐞𝐦𝐩𝐞𝐫𝐚𝐭𝐮𝐫𝐚̆ 𝐚𝐢? 𝐃𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐝𝐚𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐧𝐚𝐥𝐞 𝐢̂𝐧 𝐩𝐞𝐫𝐢𝐨𝐚𝐝𝐚 𝐩𝐚𝐧𝐝𝐞𝐦𝐢𝐞𝐢

Odată cu pandemia discutăm din ce în ce mai des despre datele personale colectate pentru a combate #COVID19. Ne-am pus deseori întrebări privind măsurarea temperaturii, dreptul de a se folosi aplicații de urmărire sau formularele pe proprie răspundere pe care le completăm cu datele personale. Obiectivul studiului a fost să examineze și să prezinte normele statelor membre ale UE care guvernează prelucrarea datelor de sănătate în baza #GDPR. În afară de necesitățile legale și de guvernare, studiul indică necesitatea unei abordări unitare în statele membre în ceea ce privește infrastructura tehnică și interoperabilitatea tehnică. Calitatea și achiziția datelor, abilitățile digitale și dezvoltarea capacităților pentru utilizarea primară și secundară a datelor de sănătate reprezintă segmente care ar trebui să fie prioritizate.

🔗 https://bit.ly/3sJswYH

8️⃣ 𝐈𝐧𝐭𝐢𝐦𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 𝐜𝐚̂𝐬̦𝐭𝐢𝐠𝐚𝐭𝐚̆ 𝐢̂𝐧 𝐢𝐧𝐬𝐭𝐚𝐧𝐭̦𝐚̆ 𝐜𝐚 𝐝𝐫𝐞𝐩𝐭 𝐟𝐮𝐧𝐝𝐚𝐦𝐞𝐧𝐞𝐭𝐚𝐥

Curtea Europeană de Justiție a amendat autoritățile din Spania cu 15 milioane de euro și o penalitate zilnică de 89.000 euro pentru că nu au transpus directiva ce ar fi protejat datele personale ale celor implicați în proceduri judiciare penale. Protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal reprezintă un drept fundamental garantat prin art. 8 (1) din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene (Carta) și art. 16 (1) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE). Prin Directiva (UE) 2016/680 se asigură protecția persoanelor fizice referitor la prelucrarea datelor cu caracter personal de către autoritățile competente în scopul prevenirii, depistării, investigării sau urmăririi penale a infracțiunilor sau al executării pedepselor și privind libera circulație a acestor date. 

🔗 https://bit.ly/3bKMprc

🔗 https://bit.ly/3dOW3fd 

9️⃣ 𝐀𝐜𝐭𝐢𝐯𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 𝐃𝐈𝐈𝐂𝐎𝐓 𝐢̂𝐧 𝐩𝐞𝐫𝐢𝐨𝐚𝐝𝐚 𝐩𝐚𝐧𝐝𝐞𝐦𝐢𝐞𝐢: 𝐫𝐚𝐩𝐨𝐫𝐭

În anul 2020, pentru urmărire penală, numărul cauzelor de soluționat a fost de 26.726, din care 11.610 cauze nou înregistrate. Din numărul cauzelor de soluționat, ponderea cea mai însemnată au avut-o cauzele privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri (63,68% – 17.019 cauze, din 26.726 cauze), urmată de cauzele având ca obiect infracțiuni informatice (18,24% – 4.874 cauze, din 26.726 cauze) și de cauzele având ca obiect traficul și exploatarea persoanelor vulnerabile (5,92% – 1.583 cauze, din 26.726 cauze). Activitatea judiciară în fața instanței s-a concretizat în 32.833 cauze. 

🔗 https://bit.ly/37Qqw8R