Focus pe Justiție – 15-21 februarie 2021

Este duminică, așa că vă propun o nouă serie de știri din domeniul justiției, combaterii criminalității și consolidării statului de drept, ca parte a rubricii #FocusPeJustiție, pe care o realizez săptămânal alături de Avocat Ivan Dragos Lucian.

👇DespreJustiție 15-21 februarie 2021

#ZiInternațională 20 februarie este Ziua mondială a justiţiei sociale, stabilită pentru a aduce aminte de necesitatea combaterii șomajului, sărăciei și excluziunii sociale.

#Webinar: Joi, 25 februarie, ora 21:00, tinerii români, între 16 și 34 de ani, pot participa la Adunarea Parlamentară Paritară ACP-UE, un forum pentru dialog democratic între UE și țări din Africa, Caraibe și Pacific. 

🔗 Înscrieri: regyouthconference@gmail.com

#ȘoculSăptămânii 2 din 5 persoane din UE ajung să fie hărțuite

👇#DespreJustiție

#MostWanted: H.K. este dat în urmărire pentru mai multe tâlhării asupra unor bănci. 

🔗 https://eumostwanted.eu 

#CapturaSăptămânii: D.I.I.C.O.T. a efectuat 5 percheziții domiciliare în județele Timiș și Mureș, vizând destructurarea unui grup infracțional specializat în înșelăciune, fraudă, delapidare și fals în înscrisuri sub semnătură privată, care ar fi reușit delapidarea a 8.071.883 lei de lei prin emiterea de facturi fictive.

1️⃣ Nevoia de mai multă atenție asupra achizițiilor

2️⃣ Câte persoane se întreabă când dreptatea dată de CEDO devine realitate?

3️⃣ Ce descurajează o persoană să anunțe că a devenit victimă? 

4️⃣ Drumul către democrație în Belarus continuă să fie pavat cu destine de jurnaliști distruse

5️⃣ De ce Eurojust și Parchetul European au încheiat un protocol?

6️⃣ Cum nu are câștig de cauză haosul? Mandatul European de arestare și ordinul de investigare

7️⃣ Despre cum măsurile din Ungaria ne fac să ne întrebăm ce putem face mai mult pentru societatea civilă

1️⃣ 𝐍𝐞𝐯𝐨𝐢𝐚 𝐝𝐞 𝐦𝐚𝐢 𝐦𝐮𝐥𝐭𝐚̆ 𝐚𝐭𝐞𝐧𝐭̦𝐢𝐞 𝐚𝐬𝐮𝐩𝐫𝐚 𝐚𝐜𝐡𝐢𝐳𝐢𝐭̦𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫

Agenția Națională pentru Achiziții Publice și Camera de Comerț Americană în România prezintă pentru consultare publică primul ghid de bune practici dedicat achiziției de dispozitive medicale. Ghidul va fi util în special personalului care își desfășoară activitatea într-un departament de achiziții publice/serviciu administrativ de unitate sanitară, angajatului într-un mecanism național de asigurare a serviciilor medicale și persoanei însărcinate cu asigurarea unui serviciu transparent și de bună administrare a achizițiilor destinate instituțiilor din domeniul medical. Propunerile pot fi transmise la adresa de e-mail: transparenta.decizionala@anap.gov.ro.

🔗 https://lnkd.in/ega8w47

2️⃣ 𝐂𝐚̂𝐭𝐞 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐬𝐞 𝐢̂𝐧𝐭𝐫𝐞𝐚𝐛𝐚̆ 𝐜𝐚̂𝐧𝐝 𝐝𝐫𝐞𝐩𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 𝐝𝐚𝐭𝐚̆ 𝐝𝐞 𝐂𝐄𝐃𝐎 𝐝𝐞𝐯𝐢𝐧𝐞 𝐫𝐞𝐚𝐥𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞?

Auzim des despre hotărârile date de Curtea de Justiție a Drepturilor Omului, dar se cunosc destul de puține despre deznodământul acelor dosare în practică. Din păcate hotărârea Curții nu are aceeași putere ca cea a instanței naționale și, deși constată o încălcare a unui drept, acest lucru nu înseamnă automat că o să fie îndreptată situația reclamată. Un ONG cu sediul la Strasbourg a urmărit modul în care se reușeste implementarea hotărârilor date de Curtea Europeană a Drepturilor omului în statele vizate de condamnări. Când vine vorba de implementare, România se regăsește în rândul statelor în care deși se constată în mod frecvent încălcări ale unui drept fundamental, nu are loc neapărat și o îndreptare a respectivei încălcări. În ultimii ani, în medie, România s-a situat pe locul 4 ca număr de dosare aflate pe rolul CEDO. 

🔗 https://bit.ly/2NI16Dg 

3️⃣ 𝐂𝐞 𝐝𝐞𝐬𝐜𝐮𝐫𝐚𝐣𝐞𝐚𝐳𝐚̆ 𝐨 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐚𝐧𝐚̆ 𝐬𝐚̆ 𝐚𝐧𝐮𝐧𝐭̦𝐞 𝐜𝐚̆ 𝐚 𝐝𝐞𝐯𝐞𝐧𝐢𝐭 𝐯𝐢𝐜𝐭𝐢𝐦𝐚̆? 

Fiecare persoană poate să aibă propriul motiv pentru a nu depune o plângere sau un denunț. Din nefericire, un procent semnificativ din rândul victimelor aleg să nu depună plângere. Neîncrezătoare în justiție, terorizate de agresor, temătoare de izolare socială sau fără acces la consiliere juridică profesionistă, o mare parte dintre victime continuă să păstreze secretul agresiunii la care au fost supuse. Statisticile prezentate în link-ul de mai jos oferă o imagine dureroasă, dar explică în același timp lipsa de sincronizare a cirelor între rata de criminalitate și numărul plângerilor. Cifrele ce urmăresc infracționalitatea sunt mai ridicate decât cifrele ce urmăresc numărul de plângeri. Statisticile se traduc în faptul că mulți agresori scapă de pedeapsă în timp ce multe victime rămân fără protecție. 

🔗 https://bit.ly/3qIKnhu 

4️⃣ 𝐃𝐫𝐮𝐦𝐮𝐥 𝐜𝐚̆𝐭𝐫𝐞 𝐝𝐞𝐦𝐨𝐜𝐫𝐚𝐭̦𝐢𝐞 𝐢̂𝐧 𝐁𝐞𝐥𝐚𝐫𝐮𝐬 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐢𝐧𝐮𝐚̆ 𝐬𝐚̆ 𝐟𝐢𝐞 𝐩𝐚𝐯𝐚𝐭 𝐜𝐮 𝐝𝐞𝐬𝐭𝐢𝐧𝐞 𝐝𝐞 𝐣𝐮𝐫𝐧𝐚𝐥𝐢𝐬̦𝐭𝐢 𝐝𝐢𝐬𝐭𝐫𝐮𝐬𝐞

Doi jurnaliști din Belarus au fost condamnați la doi ani de închisoare pentru organizarea de activități care încalcă ordinea publică după ce au relatat despre o demonstrație pașnică anul trecut. 

🔗 https://bit.ly/2ZBDq6c

5️⃣ 𝐃𝐞 𝐜𝐞 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐣𝐮𝐬𝐭 𝐬̦𝐢 𝐏𝐚𝐫𝐜𝐡𝐞𝐭𝐮𝐥 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐚𝐧 𝐚𝐮 𝐢̂𝐧𝐜𝐡𝐞𝐢𝐚𝐭 𝐮𝐧 𝐩𝐫𝐨𝐭𝐨𝐜𝐨𝐥?

Parchetul European, prin Laura Kövesi, și Eurojust, prin Ladislav Hamran, au semnat un acord ce permite cooperarea în ceea ce privește participarea la întâlniri și seminarii, formarea personalului și protecției datelor. #Eurojust este Agenția Uniunii Europene pentru Cooperare în Justiție Penală cu sediul la Haga, ce facilitează cooperarea judiciară transfrontalieră pentru toate cele 27 de state membre ale UE și cele 13 țări cu care are acorduri de cooperare, acoperind toate domeniile de criminalitate majoră. #Parchetul European este noul organism independent UE responsabil cu anchetarea, urmărirea penală și aducerea la judecată a infracțiunilor care afectează interesele financiare ale Uniunii Europene.

🔗 https://bit.ly/2ZGxVmt

6️⃣ 𝐂𝐮𝐦 𝐧𝐮 𝐚𝐫𝐞 𝐜𝐚̂𝐬̦𝐭𝐢𝐠 𝐝𝐞 𝐜𝐚𝐮𝐳𝐚̆ 𝐡𝐚𝐨𝐬𝐮𝐥? 𝐌𝐚𝐧𝐝𝐚𝐭𝐮𝐥 𝐞𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐚𝐧 𝐝𝐞 𝐚𝐫𝐞𝐬𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐬̦𝐢 𝐨𝐫𝐝𝐢𝐧𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐢𝐧𝐯𝐞𝐬𝐭𝐢𝐠𝐚𝐫𝐞

Mandatul european de arestare și ordinul de investigare european reprezintă instrumente de cooperare judiciară, manifestări ale cooperării statelor membre UE în materia dreptului penal. Cele două reprezintă instrumente complementare deoarece primul a înlocuit extrădarea și a permis aducerea în fața justiției a persoanelor care au fost dovedite ca având legătură cu săvârșirea unei infracțiuni, iar al doilea reprezintă un instrument prin care sunt obținute probe pentru a dovedi vinovăția sau nevinovăția unei persoane. 

🔗 bit.ly/2OPDzAM

7️⃣ 𝐌𝐚̆𝐬𝐮𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐔𝐧𝐠𝐚𝐫𝐢𝐚 𝐧𝐞 𝐟𝐚𝐜 𝐬𝐚̆ 𝐧𝐞 𝐢̂𝐧𝐭𝐫𝐞𝐛𝐚̆𝐦 𝐜𝐞 𝐩𝐮𝐭𝐞𝐦 𝐟𝐚𝐜𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐬𝐨𝐜𝐢𝐞𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 𝐜𝐢𝐯𝐢𝐥𝐚̆

A fi un cetățean implicat în societatea civilă presupune să fii curios, să pui întrebări și să îi informezi pe ceilalți. Activitatea voluntară și activitatea din jurul ONG-urilor a reprezentat un imbold pentru progres în Europa. Fiecare dintre noi cunoaște un ONG sau o persoană ce face voluntariat pentru protejarea mediului, protecția drepturilor fundamentale, implicare civică sau educație. Aceste domenii au beneficiat enorm din activitatea voluntară a unor profesioniști ce au ales să își ofere timpul comunității, iar puținele resurse financiare primite au de cele mai multe ori origini internaționale. Din păcate, Ungaria se bazează pe pachete legislative construite să restricționeze activitatea ONG-urilor în condițiile în care acestea contribuie la îmbunătățirea vieții pentru toți cetățenii europeni. O hotărâre din iunie 2020 a Curții de Justiție a Uniunii Europene a stabilit că legea din Ungaria ce impune ca un ONG să ofere informații despre finanțările internaționale este contrară dreptului de a dispune în mod liber de capital. Cu toate acestea, Ungaria nu a modificat prevederea, iar Comisia Europeană a pornit procedura de infringement.

🔗 https://bit.ly/3sbNuih