Comisia Europeană, pregătită să ofere asistență României în vederea reparării legilor justiției

Pe 16 decembrie 2020, îi adresam vicepreședintei Comisiei Europene, Vera Jourova, o scrisoare prin care solicitam demararea unui dialog şi a unei cooperări punctuale cu autoritățile române pentru corectarea legilor justiției. Atrăgeam atenția, de asemenea, asupra unor lacune şi a nevoii de mai multă aliniere cu recomandările GRECO, MCV şi ale Comisiei de la Veneția în proiectul de modificare pus în dezbatere publică la finalul lunii septembrie 2020. Răspunsul doamnei comisar a venit zilele acestea.

Comisia urmărește îndeaproape evoluțiile din zona justiției din România și este gata să asiste oricând autoritățile naționale în vederea adoptării unor reforme curajoase, menite să consolideze independența justiției, lupta anticorupție și statul de drept. Între timp, colegul meu, Stelian Ion, a avut deja o serie de discuții cu cei doi comisari europeni, Vera Jourova şi Didier Reynders, pe această temă.

Răspunsul Comisiei face de asemenea referire la monitorizarea din cadrul MCV şi la primul raport anual privind situația statului de drept, publicat în 2020, în care României i-a fost dedicat un întreg capitol care identifică principalele vulnerabilități ale sistemului judiciar din România și conține o serie de propuneri concrete de remediere a acestora.

Scrisoarea pe larg poate fi consultată mai jos.