Focus pe Justiție – 01-07 februarie 2021

Am extras mai jos, împreună cu av. dr. Dragoș Ivan, câteva dintre cele mai importante știri și evenimente ale săptămânii din domeniul justiției. Vă invit să le parcurgeți și să-mi transmiteți părerile dvs.  

#ZiInternațională 6 februarie este Ziua Internațională a Toleranței Zero față de Mutilarea Genitală a Femeilor

#ȘoculSăptămânii În Europa 600.000 de femei trăiesc cu consecințe ale mutilării genitale, iar în lume 200 de milioane de femei și fete au suferit o astfel de mutilare.

#UE Programul DigitalEU înseamnă 1.7 miliarde euro pentru securitate cibernetică, dar și 2.2 miliarde euro pentru supercomputing, 2.1 miliarde pentru inteligență artificială, 580 milioane euro pentru formare digitală.

🔗 bit.ly/3alNg10 

#Soluție Ai auzit despre imigranți și persoane care primesc azil? Într-o lume globală în care libertatea de mișcare ne oferă o multitudine de oportunități, putem înțelege mai multe despre această realitate citind manualul de drept european în materie de azil, frontiere și imigrație. 

🔗  https://bit.ly/2Oe5YjH 

👇#DespreJustiție

#MostWanted: Este emis un mandat de arestare european pentru H.I. pentru omor săvârșit în Malta, urmat de fuga sa în Italia, iar apoi în Irlanda. https://eumostwanted.eu 

#CapturaSăptămânii: D.I.I.C.O.T. a efectuat un număr de 18 percheziții domiciliare, în București și județele Teleorman și Ilfov, vizând destructurarea unui grup infracțional organizat care a spălat suma de aproximativ 3.000.000 euro provenită din săvârșirea de infracțiuni de înșelăciune și infracțiuni informatice, prin intermediul unor firme specializate în transferuri rapide de bani și firme specializate în schimburi de monede virtuale.

1️⃣ Ți-ai imaginat că poluarea aerului, a apei, distrugerea naturii și dispariția unor specii aduce profit lumii infracționale?

2️⃣ Calitatea aerului trebuie măsurată corect. Astfel a hotărât o instanță din Bruxelles. 

3️⃣ Cât putea valora pentru un infractor cetățenia europeană? 2,5 milioane euro.

4️⃣ Curtea de Justiție a Uniunii Europene: dreptul la tăcere

5️⃣ Care a fost ultima captură EUROPOL în operațiunea SECRETO? 

6️⃣ Raport UNODC: Traficul de persoane continuă să fie profitabil prin distrugerea de destine.

7️⃣ În spatele unui act de teroare nu se află doar o voință criminală, ci și o finanțare ilegală.

8️⃣ Cum o să ai ai mai multe drepturi în relația cu firmele de telecomunicații?

9️⃣ Prima condamnare pentru negarea Holocaustului. Să ne asigurăm că istoria nu se repetă.

🔟 Despre drepturile pe care le ai ca angajat. Tu în ce condiții muncești? 

1️⃣ 𝐓̦𝐢-𝐚𝐢 𝐢𝐦𝐚𝐠𝐢𝐧𝐚𝐭 𝐜𝐚̆ 𝐩𝐨𝐥𝐮𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐚𝐞𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢, 𝐚 𝐚𝐩𝐞𝐢, 𝐝𝐢𝐬𝐭𝐫𝐮𝐠𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐧𝐚𝐭𝐮𝐫𝐢𝐢 𝐬̦𝐢 𝐝𝐢𝐬𝐩𝐚𝐫𝐢𝐭̦𝐢𝐚 𝐮𝐧𝐨𝐫 𝐬𝐩𝐞𝐜𝐢𝐢 𝐚𝐝𝐮𝐜𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐟𝐢𝐭 𝐥𝐮𝐦𝐢𝐢 𝐢𝐧𝐟𝐫𝐚𝐜𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐞?

Nepăsarea față de mediu face aceste infracțiuni greu de observat. “Natura” nu poate face plângere. Este nevoie de implicarea noastră pentru a proteja mediul de care depindem. Putem să sprijinim din greșeală astfel de infracțiuni dacă ne cumpărăm un animal de companie exotic ce a fost traficat. Ce înseamnă infracționalitatea împotriva mediului? Poluarea aerului, depozitarea ilegală de deșeuri toxice, construcțiile ilegale în zone protejate, contaminarea surselor de apă prin deversări, traficul de substanțe toxice sunt forme ale infracționalității contra mediului. Protejarea mediului trebuie să se facă inclusiv prin mijloace juridice, iar raportul evidențiază cele mai bune practici pentru a ajuta autoritățile naționale să combată aceste infracțiuni profitabile mediului infracțional. 

🔗 https://bit.ly/3oUhcXi

2️⃣ 𝐂𝐚𝐥𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 𝐚𝐞𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐭𝐫𝐞𝐛𝐮𝐢𝐞 𝐦𝐚̆𝐬𝐮𝐫𝐚𝐭𝐚̆ 𝐜𝐨𝐫𝐞𝐜𝐭. 𝐀𝐬𝐭𝐟𝐞𝐥 𝐚 𝐡𝐨𝐭𝐚̆𝐫𝐚̂𝐭 𝐨 𝐢𝐧𝐬𝐭𝐚𝐧𝐭̦𝐚̆ 𝐝𝐢𝐧 𝐁𝐫𝐮𝐱𝐞𝐥𝐥𝐞𝐬.

Ulterior momentului în care Curtea de Justiție a Uniunii Europene a stabilit că un oraș poate fi forțat să introducă sisteme de măsurare a calității aerului pe drumurile aglomerate, o instanță din Bruxelles a stabilit că autoritățile orașului Bruxelles sunt obligate să ofere măsurători corecte. Hotărârea vine după ce un grup de câteva persoane și un ONG au pornit acțiunea în instanță deoarece măsurătorile făcute publice nu surprindeau valorile reale. 

🔗 https://bit.ly/2N3wA6a

🔗 https://bit.ly/2Lri8od

3️⃣ 𝐂𝐚̂𝐭 ar 𝐩𝐮𝐭𝐞𝐚 𝐯𝐚𝐥𝐨𝐫𝐚 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐮𝐧 𝐢𝐧𝐟𝐫𝐚𝐜𝐭𝐨𝐫 𝐜𝐞𝐭𝐚̆𝐭̦𝐞𝐧𝐢𝐚 𝐞𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐚𝐧𝐚̆? 𝟐,𝟓 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐞𝐮𝐫𝐨 

În 2015 exista posibilitatea de a dobândi cetățenie în Cipru în schimbul unei investiții de 2.5 milioane euro. Cetățenia europeană vine cu numeroase drepturi, iar programul intitulat “pașaportul de aur“ a adus nu numai 7 miliarde de euro sub formă de investiții în Cipru, ci și persoane precum J.L cu un cazier încărcat de fapte de fraudă și spălare de bani. J.L. era în situația de a avea miliarde de euro, dar nu mai avea cum să le cheltuiască deoarece era urmărit internațional. Soluția a fost obținerea statutului de investitor în Cipru, devenind eligibil pentru “pașaportul de aur”și reușind astfel să găsească un refugiu. Între timp lucrurile s-au schimbat. Cât valorează pentru o persoană de bună credință, care respectă legea, cetățenia europeană? Este neprețuită deoarece îți oferă garanții reale pentru protecția drepturilor fundamentale și oportunitatea de a te dezvolta personal și profesional. 

🔗 https://bit.ly/3jnXEJJ 

4️⃣ 𝐂𝐮𝐫𝐭𝐞𝐚 𝐝𝐞 𝐉𝐮𝐬𝐭𝐢𝐭̦𝐢𝐞 𝐚 𝐔𝐧𝐢𝐮𝐧𝐢𝐢 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐧𝐞: 𝐝𝐫𝐞𝐩𝐭𝐮𝐥 𝐥𝐚 𝐭𝐚̆𝐜𝐞𝐫𝐞

Conform CJUE, dreptul de a păstra tăcerea este o garanție a procesului echitabil și reprezintă posibilitatea celui acuzat de a nu face declarații, fără ca această tăcere să fie o dovadă a vinovăției. O persoană nu poate să fie sacționată ca urmare a faptului că refuză furnizarea de informații în cadrul unei proceduri penale. Decizia extinde această posibilitate către zona de sancțiuni administrative cu caracter penal. În cauza DB/Commissione Nazionale per le Società e la Borsa s-a stabilit că o persoană fizică ce este investigată administrativ pentru utilizarea abuzivă a informațiilor confidențiale are dreptul de a păstra tăcerea atunci când răspunsurile sale ar putea rezulta în tragerea lui la răspundere pentru o faptă ilicită pasibilă de sancțiuni administrative cu caracter penal. 

🔗 https://bit.ly/3cNnghD

5️⃣ 𝐂𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐟𝐨𝐬𝐭 𝐮𝐥𝐭𝐢𝐦𝐚 𝐜𝐚𝐩𝐭𝐮𝐫𝐚̆ 𝐄𝐔𝐑𝐎𝐏𝐎𝐋 𝐢̂𝐧 𝐨𝐩𝐞𝐫𝐚𝐭̦𝐢𝐮𝐧𝐞𝐚 𝐒𝐄𝐂𝐑𝐄𝐓𝐎? 

Activitățile comune au fost realizate sub coordonarea EUROPOL în operațiunea SECRETO, îndreptată împotriva unei organizații criminale internaționale specializată în fraudă și spălare de bani. Operațiunea a rezultat în 105 suspecți arestați, 88 de percheziții la domiciliu, peste 12 milioane euro daune, 87 de conturi cu mai mult de 1,3 milioane euro blocate,  406.000 de euro confiscați în numerar, 14 vehicule de vârf confiscate și 19 mandate de arestare europene emise. 

🔗 https://bit.ly/3ry35Z9

6️⃣ 𝐑𝐚𝐩𝐨𝐫𝐭 𝐔𝐍𝐎𝐃𝐂: 𝐓𝐫𝐚𝐟𝐢𝐜𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐢𝐧𝐮𝐚̆ 𝐬𝐚̆ 𝐟𝐢𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐟𝐢𝐭𝐚𝐛𝐢𝐥 𝐩𝐫𝐢𝐧 𝐝𝐢𝐬𝐭𝐫𝐮𝐠𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐝𝐞 𝐝𝐞𝐬𝐭𝐢𝐧𝐞 

Traficul de persoane a fost întotdeauna global, exploatând distanțele geografice pentru a separa victimele de cei ce i-ar putea ajuta, pentru a ascunde suferința victimelor și a obține profit. Datele oferite în acest raport pot reprezenta un ghid pentru autorități, lecții pentru potențialele victime și un apel la ajutor din partea oricărei persoane ce poate sprijini combaterea acestui atac direct la umanitate. Factorii de risc s-au înmulțit, copiii continuă să fie o țintă preferată, iar mediul online a devenit un alt mediu pentru grupurile internaționale care sunt în căutare de victime. 

🔗 https://bit.ly/39VzEur

7️⃣ 𝐈̂𝐧 𝐬𝐩𝐚𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐮𝐧𝐮𝐢 𝐚𝐜𝐭 𝐝𝐞 𝐭𝐞𝐫𝐨𝐚𝐫𝐞 𝐧𝐮 𝐬𝐞 𝐚𝐟𝐥𝐚̆ 𝐝𝐨𝐚𝐫 𝐨 𝐯𝐨𝐢𝐧𝐭̦𝐚̆ 𝐜𝐫𝐢𝐦𝐢𝐧𝐚𝐥𝐚̆, 𝐜𝐢 𝐬̦𝐢 𝐨 𝐟𝐢𝐧𝐚𝐧𝐭̦𝐚𝐫𝐞 𝐢𝐥𝐞𝐠𝐚𝐥𝐚̆

Activitățile teroriste nu pot fi combătute decât prin coordonare internațională. Dincolo de măsurile de securitate cu care ne-am obișnuit (spre exemplu, controalele la aeroport), un instrument de bază în reducerea riscului unor atacuri teroriste îl constituie restricționarea finanțării. Consiliul UE a actualizat lista persoanelor și organizațiilor implicate în activități teroriste. Lista se actualizează la un interval de 6 luni și datează din perioadă ulterioară atacurilor din data de 11 septembrie 2001. În baza listei se pot efectua blocări de active financiare și alte măsuri și restricții ce combat dezvoltarea organizațiilor teroriste prin limitarea accesului la finanțare. 

🔗 https://bit.ly/36PbcsJ

8️⃣ 𝐂𝐮𝐦 poți 𝐬𝐚̆ 𝐚𝐢 𝐦𝐚𝐢 𝐦𝐮𝐥𝐭𝐞 𝐝𝐫𝐞𝐩𝐭𝐮𝐫𝐢 𝐢̂𝐧 𝐫𝐞𝐥𝐚𝐭̦𝐢𝐚 𝐜𝐮 𝐟𝐢𝐫𝐦𝐞𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐭𝐞𝐥𝐞𝐜𝐨𝐦𝐮𝐧𝐢𝐜𝐚𝐭̦𝐢𝐢?

Prin transpunerea legislației europene am ajuns să avem drepturi inclusiv în relația cu firmele de telecomunicații. Cât de bine îți merge rețeaua? Ești mulțumit de tarifele practicate? Înțelegi ce semnezi când îți faci un abonament? Comisia Europeană a iniţiat procedura de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor împotriva României pentru netranspunerea noilor norme UE în sectorul telecomunicaţiilor. Codul european al comunicaţiilor electronice a intrat în vigoare în decembrie 2018, iar termenul pentru transpunerea Codului în legislaţia naţională a fost 21 decembrie 2020. Legislația europeană ne protejează drepturile, iar acest cod ar fi fost de mare ajutor în a sporirerea opţiunilor şi drepturilor consumatorilor, asigurarea unor contracte mai clare, a unor servicii de calitate, a unor pieţe concurenţiale.

🔗 https://bit.ly/3jniDMK

9️⃣ 𝐏𝐫𝐢𝐦𝐚 𝐜𝐨𝐧𝐝𝐚𝐦𝐧𝐚𝐫𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐧𝐞𝐠𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐇𝐨𝐥𝐨𝐜𝐚𝐮𝐬𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢. 𝐒𝐚̆ 𝐧𝐞 𝐚𝐬𝐢𝐠𝐮𝐫𝐚̆𝐦 𝐜𝐚̆ 𝐢𝐬𝐭𝐨𝐫𝐢𝐚 𝐧𝐮 𝐬𝐞 𝐫𝐞𝐩𝐞𝐭𝐚̆

V. Z., fost ofițer SRI, a fost condmanat la un an și o lună de închisoare cu suspendare pentru acuzația de negare a Holocaustului, decizia putând fi atacată cu apel în termen de 10 zile. Conform legii negarea, contestarea, aprobarea, justificarea sau minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a holocaustului ori a efectelor acestuia se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.” 

🔗 https://bit.ly/3jqYsxj

🔟 𝐃𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐝𝐫𝐞𝐩𝐭𝐮𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐩𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐥𝐞 𝐚𝐢 𝐜𝐚 𝐚𝐧𝐠𝐚𝐣𝐚𝐭. 𝐓𝐮 𝐢̂𝐧 𝐜𝐞 𝐜𝐨𝐧𝐝𝐢𝐭̦𝐢𝐢 𝐦𝐮𝐧𝐜𝐞𝐬̦𝐭𝐢? 

Șapte grefiere de la Judecătoria Craiova au obținut daune morale pentru condițiile improprii de la locul de muncă. Decizia nu este definitivă, dar ne oferă o înțelegere mai bună asupra drepturilor pe care le avem ca angajați și ce nu mai putem tolera: fiecărei persoane îi reveneau 2,3 mp, podele erau acoperite de rețele de cabluri pe care se calcă, existând riscul producerii de scurtcircuite electrice, electrocutări sau incendii, scaune neergonomice, birouri prea mici, spații insuficiente pentru depozitarea instrumentelor de muncă, depozitarea dosarelor direct pe podea cu consecința încălcării normelor de igienă. 

🔗 https://bit.ly/2MEmmcE