Intervenție privind Directiva anti-SLAPP

Protejarea jurnaliștilor înseamnă protejarea democrației

Am participat ieri, în cadrul Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne, la un schimb de opinii cu vicepreședinta Comisiei Europene, Vera Jourova, pe tema Planului de Acțiune privind Democrația Europeană.

În cadrul discuției, am reamintit despre nevoia elaborării și adoptării rapide a unei Directive anti-SLAPP, o Directivă care să protejeze jurnaliştii în cazul proceselor strategice împotriva participării publice.

În prezent, activitatea jurnaliștilor poate fi cenzurată de oamenii influenți prin intentarea de procese care înseamnă sume uriaşe cerute în instanță și o presiune foarte mare pentru jurnaliști și familiile lor.

Dacă ne dorim jurnalism independent și de calitate, dacă înțelegem importanța dreptului la liberă exprimare și vrem să-i protejăm pe cei care servesc interesul public, atunci avem nevoie de o astfel de Directivă. Este unul dintre cele mai importante proiecte pe care mi le-am asumat la început de mandat şi voi face tot ce îmi stă în putere pentru ca ea să devină realitate.

Răspunsul Comisiei a fost că are această prioritate şi că vom avea o propunere în 2021 – chiar în prima parte a anului. Cu cât acest lucru se întâmplă mai repede, cu atât este mai bine pentru jurnalismul independent şi pentru democrație.

https://fb.watch/3il7ahucx5/