Salut adoptarea – cu o largă majoritate – a raportului privind activitatea Ombudsmanului European din 2019, subiect pentru care am fost raportor Renew Europe.
Așa cum anunțam și în luna octombrie, am depus în numele grupului o serie de amendamente importante prin care:
👉 să punem mai multă presiune pe Consiliu, pe chestiunea adoptării unui set de reguli clare privind sponsorizările activităților organizate în cadrul președințiilor rotative. Nu putem risca să subminăm integritatea instituțiilor UE din cauza unor asocieri cu branduri mai mult sau mai puțin controversate.
👉 să semnalăm problema “ușilor glisante” și ușurința cu care Comisia Europeană aprobă transferul personalului său către mediul privat, ignorând aspectele de etică profesională și riscând vulnerabilizarea reputațională a UE. Un raport recent al NGO Coroporate Europe Observatory a demonstrat că peste 99% din cererile de transfer dinspre instituțiile UE spre mediul privat au fost aprobate, creându-se astfel o serie de conflicte de interese în rândul personalului.
👉 să salutăm creșterea eficienței Ombudsmanului European care a soluționat în 2019 mai multe cazuri semnalate de cetățenii europeni (19.619), comparativ cu anul 2018 (17.996).
👉 să accentuăm o mai bună cooperare între agențiile și instituțiile UE cu Ombudsmanul European în vederea scăderii duratei medii de soluționare a unui caz (în prezent este de 7 luni).
👉 să asigurăm o mai strânsă colaborare dintre Ombudsman și omologii naționali. Avem nevoie de o coordonare mai eficientă și de un mecanism mai atent de monitorizare a modului în care avocații poporului își desfășoară activitatea la nivelul statelor membre.