Operaționalizarea Parchetului European

Competența profesională trebuie să prevaleze intereselor politice în numirea procurorilor europeni

Am încheiat ziua participând la un schimb de opinii cu Procurorul-șef european, Laudra-Codruța Kovesi, Comisarul pentru Justiție, Didier Reynders și Ministrul Justiției din Portugalia, Francisca Van Dunem.

Am discutat despre operaționalizarea Parchetului European și despre cauzele blocajelor survenite în procesul național de numire a procurorilor europeni în unele dintre statele membre.

Cu privire la operaționalizarea Parchetului European, am subliniat clar faptul că discutăm despre o instituție independentă a UE, care, conform Regulamentului său de funcționare, nu trebuie tratată, din perspectiva alocărilor bugetare, ca o Agenție Europeană. EPPO trebuie să îşi lanseze activitatea la maximă capacitate şi trebuie să avem încredere că ştie să îşi evalueze nevoile de personal şi financiare, dacă ne dorim cu adevărat o instituție eficientă şi operațională rapid.

Cu privire la numirile procurorilor, au existat cazuri concrete (Bulgaria, Belgia, Portugalia) în care recomandarea de numire, venită din partea unui comitet independent de selecție, a fost înlocuită – prin decizie politică – cu o alta, ridicandu-se astfel mai multe semne de întrebare cu privire la transparența și corectitudinea procesului de selecție.

Am profitat de această ocazie pentru a-i solicita ministrei justiției din Portugalia – invitată în cadrul comisiei comune a LIBE și CONT în calitate de reprezentată a Președinției portugheze – să ne explice cum a ajuns Portugalia să aibă o altă propunere de candidat și să ignore decizia comitetului independent de selecție.

Succesul luptei anticorupție la nivel european depinde într-o foarte mare măsură de activitatea procurorilor europeni, tocmai de aceea procesul lor de numire trebuie să fie unul transparent, bazat strict pe competență și imparțialitate. Nu putem compromite întreaga instituție din cauza unor cazuri izolate de imixtiune politică.

Vă invit să regăsiți mai jos întrebările pe care le-am adresat comisarului Reynders și doamnei ministru, Van Dunem.

https://fb.watch/3g2B334nR8/