CONT: Descărcarea de gestiune a Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru 2019

Am luat în această după-amiază cuvântul în Comisia pentru control bugetar, în calitate de raportor al Parlamentului European pentru descărcarea de gestiune a Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru anul 2019.

Câteva dintre principalele mele declarații:

📌 Mă bucur să constat că performanța generală a Curții de Justiție a fost una foarte bună, deși volumul de muncă a crescut constant, iar resursele au rămas aceleași.

📌 Mă îngrijorează numărul tot mai mare al cazurilor de epuizare totală în rândul angajaților, în ciuda acțiunilor suplimentare întreprinse de Curte pentru a împiedica genul acesta de situații. Performanțele unei instituții sunt strâns legate de bunăstarea angajaților săi. În cazul Curții, livrarea unor servicii de calitate s-a făcut cu prețul suprasolicitării fizice și psihice în rândul personalului, iar acest lucru trebuie remediat urgent.

📌 Am salutat dublarea numărului de judecători ai Tribunalului General, reforma care a permis soluționarea proceselor aflate pe rol mult mai rapid decât de obicei. Pe lângă judecători, avem nevoie însă și de personal auxiliar suplimentar pentru a menține calitatea şi funcționalitatea activității Curții şi pentru a evita suprasolicitarea angajaților actuali.

📌 Stagiile neplătite trebuie să devină istorie. În cazul Curții s-au făcut deja progrese, dar în continuare trebuie să ne asigurăm că plata stagiarilor va fi una echitabilă, în raport cu experiența și pregătirea profesională. Singurele circumstanțe pentru menținerea stagiilor neplătite sunt în cazul în care stagiarii primesc deja indemnizații de la alte instituții, bazate pe acorduri interinstituționale transparente.

📌 S-au făcut progrese în ceea ce privește politica de integritate și etică a Curții. S-au modificat regulile privind decontarea cheltuielor de deplasare, s-au desfășurat campanii de informare cu privire la hărțuire, avertizarea de integritate și evitarea conflictului de interese.

📌 În spiritul transparenței și responsabilității, am cerut publicarea tuturor CV-urilor membrilor Curții, împreună cu declarațiile lor de interes. Acest gest simplu trebuie făcut de toate instituțiile europene în mod nemijlocit.

Discursul poate fi ascultat aici: https://fb.watch/3eDTAp6WhX/