Mesaj cu ocazia Unirii Principatelor

Unirea Principatelor, sub Alexandru Ioan Cuza, a reprezentat visul unei națiuni și îndeplinirea celui mai mare deziderat al românilor la acea vreme. Oamenii au înțeles că doar împreună vor putea fi mai puternici, mai solidari și mai responsabili. Iar istoria le-a confirmat acest lucru.

162 de ani mai tărziu – în contextul unei crize sanitare fără precedent – învățam aceeași lecție de solidaritate și responsabilitate. Suntem neputincioși de unii singuri, dar uniți, vom învinge. 

Vorbim acum despre un stat român național și unitar, membru al celor mai importante structuri euro-atlantice. Ne-am obținut libertatea, suntem o democrație europeană, un popor mai unit decât oricând la nivel simbolic și identitar, dar încă despărțit. 

Uniți de aceeași istorie, dar despărțiți de lipsa infrastructurii. Uniți de aceleași valori, dar despărțiți de diferențele economice. Uniti de aceeași limbă, dar despărțiți de părinții și copiii noștri, care formează acum diaspora românească.

Dragi romani, nu vă dați bătuți. Istoria se construiește împreună, iar ultimii ani ne-au dovedit cât de puternici suntem dacă rămânem uniți. La mulți ani tuturor românilor!