Încheiem săptămâna printr-o nouă ediție a rubricii Focus pe Justiție, realizată și prezentată în fiecare weekend împreună cu av. dr. Dragoș Lucian Ivan.
#ZiInternațională: Pe data de 22 ianuarie s-au împlinit 10 ani de la semnarea de către UE a Convenţiei privind drepturile persoanelor cu dizabilități
#Webinar: Garanții procedurale pentru victimele minore pe data de 4 februarie, ora 10:00 am CET
🔗 Agenda: www.bit.ly/3o8fnFB
🖊 Înregistrare: www.bit.ly/39YHJwW
#ȘoculSăptămânii: aproximativ 2,6 trilioane $ se sustrag la nivel mondial prin corupție
#UE: Evaluarea sprijinului oferit de instituțiile europene statelor membre ca răspuns la pandemia COVID-19 – https://bit.ly/39SNEnu
#Soluție: Cum să lupți împotriva corupției? Un ghid destinat societății civile – https://bit.ly/2KIY2pg
👇#DespreJustiție
#MostWanted: H.Z. a ademenit victima din Italia în Malta cu promisiunea unui loc de muncă pentru a o exploata sexual prin forțarea practicării prostituției. https://eumostwanted.eu
#CapturaSăptămânii: D.I.I.C.O.T. – un grup infracțional organizat, sprijinit de funcționari bancari, a săvârșit infracțiuni de înșelăciune, fals în înscrisuri oficiale, uz de fals, prin recrutarea unor persoane cu venituri modeste, pentru care au întocmit în fals decizii de pensionare și taloane de pensii, în vederea obținerii de credite de la instituții financiar–bancare, producând un prejudiciu de 2.335.000 de lei.
1️⃣ Parlamentul European descurajează paradisurile fiscale
2️⃣ Consultare publică privind sistemul de certificare a securității cibernetice
3️⃣ Ce rezultă din acordul dintre Parchetul European și EUROPOL? O etapă nouă în combaterea infracționalităților
4️⃣ Infracțiunile împotriva persoanelor în vârstă sunt o problemă reală
5️⃣ Un alt chip sub care unii ascund spălarea de bani: arta
6️⃣ O misiune socială: descurajarea traficului de persoane
7️⃣ DNA: 10.000 de euro pentru a introduce 3 mobile în penitenciar
8️⃣ Cât de mare poate fi pericolul pentru statul de drept – Polonia
9️⃣ Un motiv juridic pentru care limba rusă nu are statut privilegiat în Republica Moldova
1️⃣ 𝐏𝐚𝐫𝐥𝐚𝐦𝐞𝐧𝐭𝐮𝐥 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐚𝐧 𝐝𝐞𝐬𝐜𝐮𝐫𝐚𝐣𝐞𝐚𝐳𝐚̆ 𝐩𝐚𝐫𝐚𝐝𝐢𝐬𝐮𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐟𝐢𝐬𝐜𝐚𝐥𝐞
Paradisul fiscal este folosit pentru ca o persoană să evite impozitarea sau pentru a o minimiza, din dorința de a își ascunde activitatea financiară și fondurile reale de care dispune și pentru a evita legislația din țara de origine. Există indicatori ce determină plasarea unei țări în rândul paradisurilor fiscale, iar discuția din Parlamentul European s-a axat asupra faptului că odată identificat un paradis fiscal nu ar trebui să fie scos de pe listă doar pentru că a operat modificări de imagine asupra unor indicatori. Pentru a preveni corupția, spălarea de bani și infracțiunile internaționale este nevoie de mai puține zone din categoria paradis fiscal, astfel încât profiturile din infracționalitate să nu mai poată fi folosite.
🔗 https://bit.ly/3o93XBD
2️⃣ 𝐂𝐨𝐧𝐬𝐮𝐥𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐩𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜𝐚̆ 𝐩𝐫𝐢𝐯𝐢𝐧𝐝 𝐬𝐢𝐬𝐭𝐞𝐦𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐜𝐞𝐫𝐭𝐢𝐟𝐢𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐬𝐞𝐜𝐮𝐫𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐢 𝐜𝐢𝐛𝐞𝐫𝐧𝐞𝐭𝐢𝐜𝐞
Consultarea publică este deschisă până pe data de 7 februarie 2021. Protecția cibernetică este o grijă constantă a autorităților și a devenit treptat o problemă de siguranță pentru fiecare dintre noi. Cu toate că ne este greu să înțelegem conceptele din spatele măsurilor de protecție a vieții noastre cibernetice, o astfel de consultare este o ocazie pentru documentare deoarece vine cu materiale text, video și prezentări ce explică diferite concepte și viziuni.
🔗 https://bit.ly/3oitOat
3️⃣ 𝐂𝐞 𝐫𝐞𝐳𝐮𝐥𝐭𝐚̆ 𝐝𝐢𝐧 𝐚𝐜𝐨𝐫𝐝𝐮𝐥 𝐝𝐢𝐧𝐭𝐫𝐞 𝐏𝐚𝐫𝐜𝐡𝐞𝐭𝐮𝐥 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐚𝐧 𝐬̦𝐢 𝐄𝐔𝐑𝐎𝐏𝐎𝐋? 𝐎 𝐞𝐭𝐚𝐩𝐚̆ 𝐧𝐨𝐮𝐚̆ 𝐢̂𝐧 𝐜𝐨𝐦𝐛𝐚𝐭𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐢𝐧𝐟𝐫𝐚𝐜𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐥𝐨𝐫
Începe o etapă nouă în care competența Parchetului European de a investiga infracțiuni ce afectează resursele financiare ale UE și competența EUROPOL de a oferi sprijin profesionist, prin infrastructura sa, în cercetarea infracțiunilor economice ajung să se completeze în dosare importante. Dovedirea infracțiunii sau a nevinovăției nu se poate face fără informații verificate și o cercetare ce deseori acoperă întreaga Uniune Europeană. Colaborarea se va manifesta la nivelul schimbului de expertiză, de informații și prin organizarea de evenimente comune de formare profesională.
🔗 https://bit.ly/3p69muq
4️⃣ 𝐈𝐧𝐟𝐫𝐚𝐜𝐭̦𝐢𝐮𝐧𝐢𝐥𝐞 𝐢̂𝐦𝐩𝐨𝐭𝐫𝐢𝐯𝐚 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐚𝐧𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐢̂𝐧 𝐯𝐚̂𝐫𝐬𝐭𝐚̆ 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐨 𝐩𝐫𝐨𝐛𝐥𝐞𝐦𝐚̆ 𝐫𝐞𝐚𝐥𝐚̆
EUROPOL a oferit sprijin logistic pentru destructurarea unui grup infracțional ce acționa în Germania și Polonia. Scopul de a frauda persoane în vârstă a fost realizat prin asumarea de identități false ale membrilor de familie, presupuși într-un pericol. Membrii acestei organizații au dat dovadă de hotărâre și sfidare în încălcarea legii deoarece s-au prezentat inclusiv personal pentru a ridica sume de bani de la cei păcăliți. Infracționalitatea împotriva persoanelor în vârstă a crescut, iar prejudiciul nu este numai unul material, ci și psihologic deoarece persoana păcălită își pierde încrederea în instituțiile statului și în comunitate.
🔗 https://bit.ly/3oaHPGM
5️⃣ 𝐔𝐧 𝐚𝐥𝐭 𝐜𝐡𝐢𝐩 𝐬𝐮𝐛 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐮𝐧𝐢𝐢 𝐚𝐬𝐜𝐮𝐧𝐝 𝐬𝐩𝐚̆𝐥𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐝𝐞 𝐛𝐚𝐧𝐢: 𝐚𝐫𝐭𝐚
EUROJUST a coordonat o operațiune împotriva spălării de bani inclusiv prin folosirea de obiecte de artă. Investițiile în artă devin mai atractive pentru lumea infracțională odată cu perfecționarea legislației de combatare a infracțiunilor de spălare de bani și evaziune fiscală. Principalele elemente ce fac din operele de artă sau din bunurile cu valoare culturală scopul infractorilor sunt faptul că prețurile sunt stabilite într-un mod subiectiv, tranzacțiile nu sunt monitorizate, valoarea lor poate fi determinată în afara unui cadru legal și sunt ușor de ascuns deoarece este nevoie de o analiză profesionistă pentru a identifica astfel de obiecte de valoare.
🔗 https://bit.ly/3c1swhh
6️⃣ 𝐎 𝐦𝐢𝐬𝐢𝐮𝐧𝐞 𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐥𝐚̆: 𝐝𝐞𝐬𝐜𝐮𝐫𝐚𝐣𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐭𝐫𝐚𝐟𝐢𝐜𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐝𝐞 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐚𝐧𝐞
Traficul de persoane este o infracțiune îndreptată împotriva vieții celor mai vulnerabili dintre noi. Ei ajung să fie exploatați chiar în societatea care ar fi trebuit să le poarte de grijă. Patru persoane au fost găsite vinovate pentru moartea a 39 de victime ce au decedat prin asfixiere, în timp ce erau traficate. Cei 39 doreau să ajungă într-o lume care să le ofere o viață mai bună, dar au devenit victimele unui tratament inuman rezultat din lăcomia traficanților. Înainte de a deceda, unii au reușit să transmită ultimele cuvinte prin telefoanele avute la îndemână.
🔗 https://bit.ly/397F1pK
7️⃣ 𝐃𝐍𝐀: 𝟏𝟎.𝟎𝟎𝟎 𝐝𝐞 𝐞𝐮𝐫𝐨 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐚 𝐢𝐧𝐭𝐫𝐨𝐝𝐮𝐜𝐞 𝟑 𝐦𝐨𝐛𝐢𝐥𝐞 𝐢̂𝐧 𝐩𝐞𝐧𝐢𝐭𝐞𝐧𝐜𝐢𝐚𝐫
Deseori ne simțim mai în siguranță în momentul în care se aplică o pedeapsă cu închisoarea unei persoane dovedită ca fiind deosebit de periculoasă. Îngrijorător este că persoane ce primesc condamnări continuă să coordoneze activități infracționale din închisoare. Astfel, păstrează controlul asupra grupării de infractori, continuă să obțină profituri din infracțiuni și reprezintă un pericol la fel de mare pentru fiecare dintre noi. Ne putem da seama ce important era pentru unele persoane să aibă acces la un telefon dacă erau dispuse să ofere o mită de peste 10.000 de euro.
🔗 https://bit.ly/39RFzzg
8️⃣ 𝐂𝐚̂𝐭 𝐝𝐞 𝐦𝐚𝐫𝐞 𝐩𝐨𝐚𝐭𝐞 𝐟𝐢 𝐩𝐞𝐫𝐢𝐜𝐨𝐥𝐮𝐥 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐬𝐭𝐚𝐭𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐝𝐫𝐞𝐩𝐭 – 𝐏𝐨𝐥𝐨𝐧𝐢𝐚
Zilele acestea în Polonia constatăm cum procurori independenți, dar incomozi pentru regimul politic au fost efectiv mutați în zone foarte îndepărtate ale tării sub forma unui aparent surghiun. Fiecare astfel de gest este o nouă amintire asupra necesității de a proteja independența justiției și valorile statului de drept.
🔗 https://bit.ly/3oaJiNi
9️⃣ 𝐔𝐧 𝐦𝐨𝐭𝐢𝐯 𝐣𝐮𝐫𝐢𝐝𝐢𝐜 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐥𝐢𝐦𝐛𝐚 𝐫𝐮𝐬𝐚̆ 𝐧𝐮 𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐭𝐚𝐭𝐮𝐭 𝐩𝐫𝐢𝐯𝐢𝐥𝐞𝐠𝐢𝐚𝐭 𝐢̂𝐧 𝐑𝐞𝐩𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜𝐚 𝐌𝐨𝐥𝐝𝐨𝐯𝐚
Curtea Constituțională a Republicii Moldova a stabilit că legea prin care limba rusă căpăta un statut privilegiat este neconstituțională. Legea a fost adoptată de majoritatea parlamentară PSRM-Șor spre sfârșitul anului 2020 și ea ignoră realitatea lingvistică. Hotărârea se bazează pe statistici ce stabilesc că limba română este limba maternă a cel puțin 77,86% din cetățenii Republicii Moldova, limba rusă pentru 9,39% din cetățenii moldoveni, limba găgăuză este limba maternă a cel puțin 4% din cetățeni, limba ucraineană este limba maternă a cel puțin 3,82% din cetățeni, iar limba bulgară este limba maternă a cel puțin 1,48% din cetățeni”. Diversitatea lingvistică trebuie să fie respectată deoarece este o formă de manifestare a culturii, expresiei, voinței și altor drepturi fundamentale ale omului.
🔗 https://bit.ly/3o7mspX