Mă bucur să revin către dumneavoastră cu ediția din această săptămână a rubricii #FocusPeJustiție pe care o realizez împreună cu av. dr. Dragos Lucian Ivan.
#Aniversare 18 decembrie este Ziua internaţională a migranţilor
#ȘoculSăptămânii 83% din victimele infracțiunilor cibernetice nu fac sesizare către autorități
#UE: Acord privind forma finală a Mecanismului European de Reziliență și Redresare în valoare de 672,5 miliarde de euro.
👇#DespreJustiție
#MostWanted: P.Z. a fost condamnată pentru trafic de persoane. Victimele soseau în Spania în calitate de turiști, convinse că vor primi locuri de muncă bine plătite, dar sfârșeau prin a fi exploatate sexual. Una dintre victime a sărit prin geamul camerei unde era exploatată pentru a evada. https://eumostwanted.eu
#CapturaSăptămânii: DIICOT prin 26 de percheziții domiciliare în Bucureşti, Ilfov şi Giurgiu, a vizat destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracţiunii de contrabandă și a ridicat înscrisuri și medii de stocare, 32 de telefoane mobile, 310.450 de lei, 5.000 GBP, 250 de euro și 400 de franci elvețieni.
1️⃣ Despre cum să păstrezi vie siguranța online. Noua strategie UE pentru mediul cibernetic
2️⃣ Scurt portret al regulamentului privind recunoașterea reciprocă a ordinelor de indisponibilizare și de confiscare
3️⃣ Noua versiune a regulamentului OLAF ca proces de dezvoltare și învățare
4️⃣ Raportul privind cetățenia Uniunii. Cum împaci capacitarea cetățenilor și protejarea drepturilor acestora?
5️⃣ Despre riscul neîndeplinirii mandatului european de arestare
6️⃣ Determinarea CJUE de a convinge Ungaria de necesitatea ocrotirii solicitanților de protecție și azil
7️⃣ Lecție ce poate fi învățată din cazul Poloniei: puterea arbitrară nu e totul.
8️⃣ Despre rolul activismului civic în mecanismul contra cyberbullying și revenge porn
9️⃣ Despre revoluție, acuzații de revoluționar impostor și potențiale năravuri ale unui politician
1️⃣0️⃣ Fricile care populează mediul online şi combaterea infracțiunilor cibernetice
1️⃣1️⃣ Traficul de persoane: privitorii nu ştiu, de cele mai multe ori, la ce asistă, iar victimele trăiesc ca într-o zonă de conflict
1️⃣ 𝐃𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐜𝐮𝐦 𝐬𝐚̆ 𝐩𝐚̆𝐬𝐭𝐫𝐞𝐳𝐢 𝐯𝐢𝐞 𝐬𝐢𝐠𝐮𝐫𝐚𝐧𝐭̦𝐚 𝐨𝐧𝐥𝐢𝐧𝐞. 𝐍𝐨𝐮𝐚 𝐬𝐭𝐫𝐚𝐭𝐞𝐠𝐢𝐞 𝐔𝐄 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐦𝐞𝐝𝐢𝐮𝐥 𝐜𝐢𝐛𝐞𝐫𝐧𝐞𝐭𝐢𝐜
Strategia subliniază impactul avut de mediul cibernetic asupra infracționalității, fiind recunoscut faptul că mijloacele cibernetice sunt folosite sau trebuie folosite pentru a cerceta aproape toate tipurile de infracțiuni. Cyber Shield va fi o nouă entitate ce va exploata potențialul utilizării inteligenței artificiale în prevenția și reacția la atacuri cibernetice. Printr-o unitate specială de colaborare în domeniul infracționalității cibernetice va fi întărită colaborarea dintre statele membre în acest domeniu. O vulnerabilitate a mediului cibernetic european este reprezentată de lipsa a aproximativ 291.000 de specialiști.
🔗 https://bit.ly/2WrRnSD
2️⃣ 𝐒𝐜𝐮𝐫𝐭 𝐩𝐨𝐫𝐭𝐫𝐞𝐭 𝐚𝐥 𝐫𝐞𝐠𝐮𝐥𝐚𝐦𝐞𝐧𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐩𝐫𝐢𝐯𝐢𝐧𝐝 𝐫𝐞𝐜𝐮𝐧𝐨𝐚𝐬̦𝐭𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐫𝐞𝐜𝐢𝐩𝐫𝐨𝐜𝐚̆ 𝐚 𝐨𝐫𝐝𝐢𝐧𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐢𝐧𝐝𝐢𝐬𝐩𝐨𝐧𝐢𝐛𝐢𝐥𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞 𝐬̦𝐢 𝐝𝐞 𝐜𝐨𝐧𝐟𝐢𝐬𝐜𝐚𝐫𝐞
Din data de 19 Decembrie 2020 intră în aplicare Regulamentul 2018/1805 ce privește recunoașterea reciprocă a dispozițiilor de confiscare și indisponibilizare. El acoperă toate formele de confiscare care au legătură cu investigațiile penale și se aplică tuturor infracțiunilor. Am contribuit semnificativ, din perspectivă tehnică, la acest Regulament. Drepturile victimei, inclusiv la despăgubiri și recuperare de bunuri, devin prioritare. Acest instrument unic ce va fi aplicat uniform va înlocui Deciziile 2003/577/JHA și 2006/783/JHA.
🔗 https://bit.ly/37x99Ki
3️⃣ 𝐍𝐨𝐮𝐚 𝐯𝐞𝐫𝐬𝐢𝐮𝐧𝐞 𝐚 𝐫𝐞𝐠𝐮𝐥𝐚𝐦𝐞𝐧𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐎𝐋𝐀𝐅 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐫𝐞𝐳𝐮𝐥𝐭𝐚𝐭𝐮𝐥 𝐮𝐧𝐮𝐢 𝐩𝐫𝐨𝐜𝐞𝐬 𝐝𝐞 𝐝𝐞𝐳𝐯𝐨𝐥𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐬̦𝐢 𝐢̂𝐧𝐯𝐚̆𝐭̦𝐚𝐫𝐞
Cunoașterea în profunzime a mediului european și internațional a determinat modificarea regulamentului de funcționare a OLAF. A fost creat cadrul normativ necesar pentru o colaborare eficientă cu Parchetul european, astfel încât să îi concentreze activitatea asupra combaterii evaziunii fiscale, a folosirii improprii a fondurilor europene și a scoaterii de pe piața europeană a produselor periculoase pentru consumator.
🔗 https://bit.ly/3h97Cxu
4️⃣ 𝐑𝐚𝐩𝐨𝐫𝐭𝐮𝐥 𝐩𝐫𝐢𝐯𝐢𝐧𝐝 𝐜𝐞𝐭𝐚̆𝐭̦𝐞𝐧𝐢𝐚 𝐔𝐧𝐢𝐮𝐧𝐢𝐢. 𝐂𝐮𝐦 𝐢̂𝐦𝐩𝐚𝐜𝐢 𝐜𝐚𝐩𝐚𝐜𝐢𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐜𝐞𝐭𝐚̆𝐭̦𝐞𝐧𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐬̦𝐢 𝐩𝐫𝐨𝐭𝐞𝐣𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐝𝐫𝐞𝐩𝐭𝐮𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭𝐨𝐫𝐚?
Raportul surprinde realități îmbucurătoare precum faptul că 9 din 10 persoane sunt familiarizate cu termenul de cetățean european, creștererea prezenței la alegeri în special prin creșterea numărului de tineri ce votează, iar în contextul pandemiei COVID-19 ce a îngreunat libera circulație s-a reușit transportul în siguranță a aproximativ 600.000 de cetățeni europeni din locurile unde au fost surprinși de pandemie. Printre altele, în viitor se va acorda o atenție sporită procesului electoral.
🔗 https://bit.ly/3nxEpyp
5️⃣ 𝐃𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐫𝐢𝐬𝐜𝐮𝐥 𝐧𝐞𝐢̂𝐧𝐝𝐞𝐩𝐥𝐢𝐧𝐢𝐫𝐢𝐢 𝐦𝐚𝐧𝐝𝐚𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐞𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐚𝐧 𝐝𝐞 𝐚𝐫𝐞𝐬𝐭𝐚𝐫𝐞
Curtea de Justiție a UE a stabilit că executarea mandatului european de arestare nu poate să fie refuzată statului emitent nici în situația în care acesta a încălcat prevederile statului de drept. În situația prezentă se discută cazul Poloniei, dar au existat cazuri și în trecutul României în care s-a refuzat executarea mandatului european de arestare pe motiv că nu sunt respectate valorile asociate statului de drept.
🔗 https://bit.ly/3h2Mbhn
6️⃣ 𝐃𝐞𝐭𝐞𝐫𝐦𝐢𝐧𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐂𝐉𝐔𝐄 𝐝𝐞 𝐚 𝐜𝐨𝐧𝐯𝐢𝐧𝐠𝐞 𝐔𝐧𝐠𝐚𝐫𝐢𝐚 𝐝𝐞 𝐧𝐞𝐜𝐞𝐬𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 𝐨𝐜𝐫𝐨𝐭𝐢𝐫𝐢𝐢 𝐬𝐨𝐥𝐢𝐜𝐢𝐭𝐚𝐧𝐭̦𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐭𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐞 𝐬̦𝐢 𝐚𝐳𝐢𝐥
Curtea de Justiție a UE a stabilit faptul că Ungaria nu a asigurat cadrul legislativ necesar pentru protecția solicitanților de azil. De asemenea, întrucât autoritățile maghiare au făcut o practică din returnarea prin efectiv expulzarea de cealaltă parte a gardului frontierei a resortisanților țărilor terțe, se poate spune că Ungaria nu a asigurat nici întoarcerea cetățenilor în țările de origine.
🔗 https://bit.ly/3reBddA
7️⃣ 𝐋𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐞 𝐜𝐞 𝐩𝐨𝐚𝐭𝐞 𝐟𝐢 𝐢̂𝐧𝐯𝐚̆𝐭̦𝐚𝐭𝐚̆ 𝐝𝐢𝐧 𝐜𝐚𝐳𝐮𝐥 𝐏𝐨𝐥𝐨𝐧𝐢ei. 𝐏𝐮𝐭𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐚𝐫𝐛𝐢𝐭𝐫𝐚𝐫𝐚̆ 𝐧𝐮 𝐞 𝐭𝐨𝐭𝐮𝐥
Concluziile avocatului general converg în direcția viziunii că mecanismul creat de Polonia pentru desemnarea judecătorilor de la Curtea Supremă încalcă prevederile europene. Faptul că modificările legislative au fost rapide adaugă la suspiciunile că selectarea unor candidați pentru Curtea Supremă se face nu neapărat în baza independenței acestora față de alte puteri ale statului, ci mai degrabă în baza preferințelor și afinităților politice.
🔗 https://bit.ly/2Wqy4Jg
8️⃣ 𝐃𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐫𝐨𝐥𝐮𝐥 𝐚𝐜𝐭𝐢𝐯𝐢𝐬𝐦𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐜𝐢𝐯𝐢𝐜 𝐢̂𝐧 𝐦𝐞𝐜𝐚𝐧𝐢𝐬𝐦𝐮𝐥 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐫𝐚 𝐜𝐲𝐛𝐞𝐫𝐛𝐮𝐥𝐥𝐲𝐢𝐧𝐠 𝐬̦𝐢 𝐫𝐞𝐯𝐞𝐧𝐠𝐞 𝐩𝐨𝐫𝐧
#Irlanda a pus la punct un mecanism legislativ menit să protejeze persoana contra infracțiunilor de tip cyberbullying si revenge porn. “Legea Coco”, numită astfel de la numele tinerei de 21 de ani ce s-a sinucis ca urmare a hărțuirii online este cea mai dură din Europa în acest moment. Legislația din România pentru aceste două infracțiuni are nevoie de îmbunătățiri deoarece nu oferă o protecție completă și eficientă.
🔗 https://bit.ly/3r7XCsO
9️⃣ 𝐃𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐫𝐞𝐯𝐨𝐥𝐮𝐭̦𝐢𝐞, 𝐚𝐜𝐮𝐳𝐚𝐭̦𝐢𝐢 𝐝𝐞 𝐫𝐞𝐯𝐨𝐥𝐮𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐫 𝐢𝐦𝐩𝐨𝐬𝐭𝐨𝐫 𝐬̦𝐢 𝐩𝐨𝐭𝐞𝐧𝐭̦𝐢𝐚𝐥𝐞 𝐧𝐚̆𝐫𝐚𝐯𝐮𝐫𝐢 𝐚𝐥𝐞 𝐮𝐧𝐮𝐢 𝐩𝐨𝐥𝐢𝐭𝐢𝐜𝐢𝐚𝐧
DNA a pornit urmărirea penală pentru a determina modul în care dl. R. C. M. a primit calitatea de luptător cu rol determinant la Revoluție. Ca urmare a acestei calități a primit o indemnizație de 2.020 lei/lunar începând cu data de 01.01.2015, în total 143.420 lei.
🔗 https://bit.ly/3mC3p6q
1️⃣0️⃣ 𝐅𝐫𝐢𝐜𝐢𝐥𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐩𝐨𝐩𝐮𝐥𝐞𝐚𝐳𝐚̆ 𝐦𝐞𝐝𝐢𝐮𝐥 𝐨𝐧𝐥𝐢𝐧𝐞 şi 𝐜𝐨𝐦𝐛𝐚𝐭𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐢𝐧𝐟𝐫𝐚𝐜𝐭̦𝐢𝐮𝐧𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐜𝐢𝐛𝐞𝐫𝐧𝐞𝐭𝐢𝐜𝐞
DIICOT a organizat 7 percheziții domiciliare în Constanța și Ilfov pentru a destructura un grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de falsificare de titluri de credit sau instrumente de plată. Acest grup organizat transfrontalier urmărea fraudarea de instrumente de plată electronică/carduri bancare prin operațiuni tehnice de #skimming şi de falsificare de carduri.
🔗 https://bit.ly/2J66rlO
1️⃣1️⃣ 𝐓𝐫𝐚𝐟𝐢𝐜𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐚𝐧𝐞: 𝐩𝐫𝐢𝐯𝐢𝐭𝐨𝐫𝐢𝐢 𝐧𝐮 𝐬̧𝐭𝐢𝐮, 𝐝𝐞 𝐜𝐞𝐥𝐞 𝐦𝐚𝐢 𝐦𝐮𝐥𝐭𝐞 𝐨𝐫𝐢, 𝐜𝐮 𝐜𝐞 𝐚𝐮 𝐝𝐞 𝐚 𝐟𝐚𝐜𝐞, 𝐢𝐚𝐫 𝐯𝐢𝐜𝐭𝐢𝐦𝐞𝐥𝐞 𝐭𝐫𝐚̆𝐢𝐞𝐬𝐜 𝐜𝐚 𝐢̂𝐧𝐭𝐫-𝐨 𝐳𝐨𝐧𝐚̆ 𝐝𝐞 𝐜𝐨𝐧𝐟𝐥𝐢𝐜𝐭
DIICOT a dispus reținerea unui inculpat acuzat că în perioada iunie 2018 – iunie 2020 a recrutat mai multe victime minore și majore. Metodele folosite au inclus inducere în eroare, șantaj emoțional, presiune fizică și psihică. Intenția a fost de a le exploata prin obligarea la practicarea prostituţiei fiind transportate și reținute în apartamente închiriate în regim hotelier.
🔗 https://bit.ly/3h1qX3n