Libertatea presei și pluralismul media, sub asediu în Polonia.

Libertatea presei și pluralismul media, sub asediu în Polonia.

În calitate de copreședintă a Grupului de lucru pentru mass-media din Parlamentul European, am inițiat astăzi o scrisoare, cosemnată de mai mulți colegi eurodeputați, prin care ne-am exprimat îngrijorarea cu privire la achiziționarea recentă – de către un consorțiu controlat de stat – a publicației Polska Press. Forțele guvernamentale din Polonia vor putea controla și influența astfel, de acum înainte, politica editorială a peste 120 de publicații săptămânale și a 500 de portaluri web, cu o audiență zilnică estimată la peste 17,4 milioane de cititiori.

În Polonia, libertatea presei – unul dintre pilonii fundamentali ai oricărei democrații funcționale – se află într-o continuă stare de degradare de la venirea la putere a actualului partid de guvernământ, Lege și Justiție. Acest lucru este confirmat de date concrete. Dacă în 2015, conform unor măsurători independente ale organizației Reporters Without Borders, Polonia ocupa poziția 18 în clasamentul mondial privind libertatea presei, în 2020, aceasta a ajuns pe poziția 62. În plus, același lucru a fost sesizat și de misiunea OSCE de observare a alegerilor prezidențiale din iulie 2020, care a reclamat în repetate rânduri lipsa de imparțialitate a mass-mediei publice.

Este revoltător ca în 2020 un stat membru al Uniunii Europe să încerce să-și subordoneze presa și să o transforme într-o uriașă masinărie de propagandă, în loc să contribuie activ la consolidarea independenței ei, spre binele democrației și a statului de drept.

Scrisoarea pe larg poate fi consultată mai jos.