Focus pe Justiție: 07-13 decembrie 2020

Bună dimineața! Despre principalele știri din zona justiției și afacerilor interne, corupția din sistemul de sănătate, amenințările de tip cyber și lupta împotriva terorismului – toate în ediția de săptămâna aceasta a secțiunii Focus pe Justiție pe care o realizez împreună cu av. dr. Dragoș Lucian Ivan.

#Aniversare 8 decembrie este Ziua Constituției României

#Aniversare 9 Decembrie este Ziua internațională a luptei împotriva corupției

#ȘoculSăptămânii 1 atac cibernetic la fiecare 39 de secunde și 2244 pe zi

#UE: Planul de acțiune al Uniunii Europene pentru drepturile omului și democrație permite ca cei responsabili de încălcări ale acestor drepturi, oriunde în lume, să fie sancționați prin înghețarea activelor și prin interdicții la intrarea în UE.

👇#DespreJustiție

#MostWanted: M. A. a fost condamnat pentru trafic de persoane. Victima a fost exploatată sexual prin folosirea forței și după ce i s-a promis un loc de muncă în Germania. https://eumostwanted.eu

#CapturaSăptămânii: DIICOT a destructurat un grup infracțional organizat ce  prin apelarea la întâmplare a diferite numere de telefon fixe şi sub diverse pretexte induceau în eroare şi înşelau persoanele vătămate, de la care solicitau şi obţineau sume importante de bani şi/sau bunuri de valoare producând un prejudiciu de aproximativ 500.000 de euro.

1️⃣ Cum a devenit pandemia un război cu traficanții de produse medicale?

2️⃣ Operațiunea ARMSTRONG VII. Traficul de arme prin livrare expresă

3️⃣ Cum ne definește realitatea noua agendă de combatere a terorismului?

4️⃣ Raportul EuroJust ne completează cunoştințele cu informații importante privind activitatea anti-teroristă

5️⃣ Atenție la Ramsomware. Ce ne este familiar poate fi periculos

6️⃣ Atac cibernetic ce a vizat informații referitoare la vaccinul anti-COVID

7️⃣ Bucureștiul va găzdui noul centru de cercetare europeană în domeniul securității cibernetice

8️⃣ Nuanțele corupției în sistemul de sănătate: decizii medicale pentru grad de invaliditate

9️⃣ Despre cum să nu ne definească realitatea lupta pentru funcție prin orice mijloace

1️⃣ 𝐂𝐮𝐦 𝐚 𝐝𝐞𝐯𝐞𝐧𝐢𝐭 𝐩𝐚𝐧𝐝𝐞𝐦𝐢𝐚 𝐮𝐧 𝐫𝐚̆𝐳𝐛𝐨𝐢 𝐜𝐮 𝐭𝐫𝐚𝐟𝐢𝐜𝐚𝐧𝐭̦𝐢𝐢 𝐝𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐝𝐮𝐬𝐞 𝐦𝐞𝐝𝐢𝐜𝐚𝐥𝐞?

Traficul de substanțe medicinale este în creștere, iar rețelele de trafic recurg la crearea de laboratoare proprii clandestine pentru producerea de medicamente, steroizi și narcotice sau la falsificarea de documente pentru a intercepta medicamente destinate tratării cancerului. Infractorii preferă să folosească comerțul online deoarece este un contact direct cu consumatorul. În spatele cererii mari de astfel de produse se află dorința consumatorului de a folosi medicamente fără rețetă, obținute la prețuri mai mici sau cererea de medicamente şi produse pentru îmbunătățirea performanțelor sexuale şi fizice. În urma operațiunii s-au efectuat confiscări în valoare de 73 de milioane de euro, au fost arestați 667 de suspecți, 1282 de persoane sunt investigate, au fost scoase din funcțiune 10 laboratoare clandestine, 453 de website-uri , iar alte 4009 sunt monitorizate.

🔗 https://bit.ly/2Kc0bcm

2️⃣ 𝐎𝐩𝐞𝐫𝐚𝐭̦𝐢𝐮𝐧𝐞𝐚 𝐀𝐑𝐌𝐒𝐓𝐑𝐎𝐍𝐆 𝐕𝐈𝐈. 𝐓𝐫𝐚𝐟𝐢𝐜𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐚𝐫𝐦𝐞 𝐩𝐫𝐢𝐧 𝐥𝐢𝐯𝐫𝐚𝐫𝐞 𝐞𝐱𝐩𝐫𝐞𝐬𝐚̆

️România a participat la operațiunea ARMSTRONG VII coordonată de Europol prin care s-a aplicat viziunea din spatele planului de acțiune al UE pentru traficul de arme 2020-2025. Scopul a fost combaterea traficului de arme prin curier/servicii de livrare. Operațiunea s-a desfășurat prin participarea a 26 de țări, cu 42124 colete verificate, 416 ofițeri implicați, arme confiscate şi numeroase persoane puse sub acuzare.

🔗 https://bit.ly/2JN8Sdv

🔗 https://bit.ly/3oKhvnS

3️⃣ 𝐂𝐮𝐦 𝐧𝐞 𝐝𝐞𝐟𝐢𝐧𝐞𝐬̦𝐭𝐞 𝐫𝐞𝐚𝐥𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 𝐧𝐨𝐮𝐚 𝐚𝐠𝐞𝐧𝐝𝐚̆ 𝐝𝐞 𝐜𝐨𝐦𝐛𝐚𝐭𝐞𝐫𝐞 𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐨𝐫𝐢𝐬𝐦𝐮𝐥𝐮𝐢?

Suntem încă în mijlocul unei pandemii, dar aceasta nu ar trebui să ne împiedice să ne pregătim pentru alte situații periculoase. Nu ne aflăm într-un vid de preocupare a Uniunii față de siguranța noastră. Plasând o mai mare importanță cooperării internaționale, agenda propune noi strategii ce implică educația non-formală pentru a preveni radicalizarea, combaterea teoriilor radicale răspândite în mediul online, sprijinirea inițiativelor tehnologice în prevenția, protecția și descoperirea unor fapte de terorism. În cadrul strategiei se discută despre oportunitățile exploatării tehnologiei inteligenției artificiale și de publicarea unui ghid de protecție a aglomerațiilor urbane.

🔗 https://bit.ly/3qQtQbK

4️⃣ 𝐑𝐚𝐩𝐨𝐫𝐭𝐮𝐥 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐉𝐮𝐬𝐭 𝐧𝐞 𝐜𝐨𝐦𝐩𝐥𝐞𝐭𝐞𝐚𝐳𝐚̆ 𝐜𝐮 𝐢𝐧𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚𝐭̦𝐢𝐢 𝐢𝐦𝐩𝐨𝐫𝐭𝐚𝐧𝐭𝐞 𝐜𝐮𝐧𝐨𝐬̧𝐭𝐢𝐧𝐭̦𝐞𝐥𝐞 𝐩𝐫𝐢𝐯𝐢𝐧𝐝 𝐚𝐜𝐭𝐢𝐯𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 𝐚𝐧𝐭𝐢-𝐭𝐞𝐫𝐨𝐫𝐢𝐬𝐭𝐚̆

De multe ori, cu cât un subiect pare să antreneze mai mult imaginația, cu atât creşte şi teama de necunoscut. Din fericire, raportul aduce o energie pozitivă derivând din îmbunătățirea cadrului legislativ, în special prin Ordinul european de anchetă și prin statisticile ce relevă acțiuni eficiente;  în anul 2019 au fost urmărite 222 de cazuri, dintre care 94 cazuri noi și alte 128 de cazuri în desfășurare. Cifrele sunt un semn al unei cooperări intra-comunitare mai eficiente, iar aceste eforturi se traduc într-un grad mai ridicat de siguranță pentru noi.

🔗 https://bit.ly/34l8rOD

5️⃣ 𝐀𝐭𝐞𝐧𝐭̦𝐢𝐞 𝐥𝐚 𝐑𝐚𝐦𝐬𝐨𝐦𝐰𝐚𝐫𝐞. 𝐂𝐞 𝐧𝐞 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐟𝐚𝐦𝐢𝐥𝐢𝐚𝐫 𝐩𝐨𝐚𝐭𝐞 𝐟𝐢 𝐩𝐞𝐫𝐢𝐜𝐮𝐥𝐨𝐬

A fost condamnat, la o instanță din Franța, Alexander Vinnik, acuzat că se află în spatele unei fraude de aproximativ 160 milioane de euro prin folosirea de Ramsomware și criptocurrency. Prin folosirea unui soft deghizat într-o anexă de mail şi intitulat LOCKY, acesta obținea date personale, iar prin șantaj cerea o sumă de bani ce era plătită prin bitcoin. Nu s-au putut dovedi toate faptele și nici tot prejudiciul, iar condamnarea a fost dată pentru spălare de bani.Infracțiunile cibernetice sunt greu de dovedit și presupun cooperare internațională foarte eficientă.

🔗 https://bit.ly/3a6Afd1

6️⃣ 𝐀𝐭𝐚𝐜 𝐜𝐢𝐛𝐞𝐫𝐧𝐞𝐭𝐢𝐜 𝐜𝐞 𝐚 𝐯𝐢𝐳𝐚𝐭 𝐢𝐧𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚𝐭̦𝐢𝐢 𝐫𝐞𝐟𝐞𝐫𝐢𝐭𝐨𝐚𝐫𝐞 𝐥𝐚 𝐯𝐚𝐜𝐜𝐢𝐧𝐮𝐥 𝐚𝐧𝐭𝐢-𝐂𝐎𝐕𝐈𝐃

Agenția Europeană a Medicamentului a fost ținta unui atac cibernetic, iar Pfizer și BioNTech au comunicat că au fost sustrase ilicit informații despre vaccinul lor anti-COVID.  Agenția Europeană a Medicamentului este autoritatea europeană ce va aproba utilizarea serurilor anti-COVID în UE.

🔗 https://bbc.in/3m8E3gf

7️⃣ 𝐁𝐮𝐜𝐮𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐢𝐮𝐥 𝐯𝐚 𝐠𝐚̆𝐳𝐝𝐮𝐢 𝐧𝐨𝐮𝐥 𝐜𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐝𝐞 𝐜𝐞𝐫𝐜𝐞𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐞𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐚𝐧𝐚̆ 𝐢̂𝐧 𝐝𝐨𝐦𝐞𝐧𝐢𝐮𝐥 𝐬𝐞𝐜𝐮𝐫𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐢 𝐜𝐢𝐛𝐞𝐫𝐧𝐞𝐭𝐢𝐜𝐞

Această entitate vine ca răspuns la faptul că din ce în ce mai mult din viața noastră personală își găsește un loc în mediul online, iar mediul de afaceri continuă să se dezvolte prin oportunitățile oferite de digitalizarea societății. Pentru România, în particular, înseamnă un imbold spre digitalizare, iar pentru comunitatea europeană înseamnă o preocupare normală pentru securizarea noilor tipuri de manifestări ale relațiilor personale, sociale și economice.

🔗 https://bit.ly/346dRwJ

8️⃣ 𝐍𝐮𝐚𝐧𝐭̦𝐞𝐥𝐞 𝐜𝐨𝐫𝐮𝐩𝐭̦𝐢𝐞𝐢 𝐢̂𝐧 𝐬𝐢𝐬𝐭𝐞𝐦𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐬𝐚̆𝐧𝐚̆𝐭𝐚𝐭𝐞: 𝐝𝐞𝐜𝐢𝐳𝐢𝐢 𝐦𝐞𝐝𝐢𝐜𝐚𝐥𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐠𝐫𝐚𝐝 𝐝𝐞 𝐢𝐧𝐯𝐚𝐥𝐢𝐝𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞

S. V, medic primar, șef Serviciu expertiză medicală din cadrul Casei Județene de Pensii Bihor, este acuzat de săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată. În perioada 11 mai – 15 iunie 2015 (25 zile lucrătoare), ar fi primit de la 491 de pacienți, suma totală de 90.370 lei, 17.760 de euro și alte foloase care nu i se cuveneau în schimbul emiterii unor decizii medicale ce încadrau respectivele persoane într-un grad de invaliditate. Până la o hotărâre definitivă persoana cercetată se bucură de prezumția de nevinovăție.

🔗 https://bit.ly/3779LX4

9️⃣ 𝐃𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐜𝐮𝐦 𝐬𝐚̆ 𝐧𝐮 𝐧𝐞 𝐝𝐞𝐟𝐢𝐧𝐞𝐚𝐬𝐜𝐚̆ 𝐫𝐞𝐚𝐥𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 𝐥𝐮𝐩𝐭𝐚 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐟𝐮𝐧𝐜𝐭̦𝐢𝐞 𝐩𝐫𝐢𝐧 𝐨𝐫𝐢𝐜𝐞 𝐦𝐢𝐣𝐥𝐨𝐚𝐜𝐞

S. G., la data faptei primar în exercițiu al municipiului Brașov, este acuzat de săvârșirea infracțiunii de șantaj în formă continuată, deoarece în calitate de primar al municipiului Brașov înscris în cursa electorală pentru obținerea unui nou mandat, l-ar fi amenințat pe unul din angajații societății comerciale care difuza spoturi electorale în interiorul autobuzelor aparținând Regiei Autonome de Transporturi Brașov (R.A.T.B.V.) S.A., că firma va avea de suferit dacă nu oprea imediat difuzarea acelor reclame.Până la o hotărâre definitivă persoana cercetată se bucură de prezumția de nevinovăție.

🔗 https://bit.ly/2KbZEXU