Procedura de activare a Art. 7 în cazul Ungariei

Consiliul Uniunii Europene trebuie să trateze cu maximă seriozitate procedura de activare a Articolului 7 privind Ungaria. Încălcarea în mod repetat a principiilor democratice, statului de drept și a valorilor fundamentale nu poate rămâne nesancționată.

În calitate de raportor al grupului Renew Europe pe situația privind statul de drept în Ungaria, am cosemnat astăzi, împreună cu mai mulți colegi raportori din celelalte grupuri politice, o scrisoare adresată Președinției germane. Ne-am exprimat astfel îngrijorarea cu privire la lipsa de angajament a Consiliului privind avansarea procedurilor de activare a Art. 7 împotriva Ungariei și am făcut apel la voința politică a viitoarelor președinții rotative pentru ca procedura să-și poată urma cursul firesc, fără blocaje și întârzieri suplimentare.

Astăzi, în cadrul configurației Afaceri Generale a Consiliului, ar fi trebuit să aibă loc audierea în cazul Ungariei, dar subiectul a fost în cele din urmă scos de pe agenda de lucru. Ultima discuție pe acest subiect a avut loc în urmă cu un an – în decembrie 2019 – iar de atunci până în prezent nu s-a mai înregistrat niciun alt progres pe marginea acestui dosar, deși premierul Viktor Orbán a continuat în mod repetat să sfideze orice principiu elementar al democrației și să calce în picioare drepturile și libertățile fundamentale ale oamenilor.

Scrisoarea pe larg poate fi consultată mai jos.