Declarație pe marginea condiționalității privind statul de drept

Împreună cu colegii din Intergrupul pentru anticorupție, am cerut în mod ferm Consiliului și Președinției germane să nu cedeze în niciun fel șantajului practicat de Ungaria și Polonia pe subiectul condiționalității privind statul de drept. Orice concesie care ar putea submina în orice fel recentul acord privind mecanismul statului de drept nu ar trebui acceptată. Respectarea democrației, statului de drept și a valorilor fundamentale nu sunt chestiuni ce pot fi negociate. 

Totodată, am făcut apel la Consiliu să respecte compromisul la care s-a ajuns în urma negocierilor între colegislatori și să adopte mecanismul privind statul de drept cât mai curând posibil pentru a nu periclita intrarea lui în vigoare la 1 ianuarie 2021. Parlamentul European nu va face alte concesii pe acest subiect.

Dacă Ungaria și Polonia nu vor renunta la veto-ul exprimat, Consiliul trebuie să vină cu alternative viabile și să ia în calcul inclusiv cooperarea consolidată sau adoptarea unui acord interguvernamental cu privire la Fondul de Redresare și Reziliență între statele membre care înțeleg că statul de drept trebuie protejat și nu poate fi folosit că instrument de șantaj în negocieri politice. Societățile noastre au nevoie de aceste fonduri europene mai mult decât oricând, tocmai pentru a putea împiedica o criză economică majoră. Nu putem permite ca acest lucru să se întâmple din cauza încăpățânării unor lideri politici iresponsabili, cu tendințe autoritare.

Declarația pe larg poate fi consultată aici: https://bit.ly/3lGkFHl