Așa cum v-am obișnuit, vă propun și săptămâna aceasta o nouă selecție de știri din zona justiției și afacerilor interne, la care am lucrat împreună cu Av. Dr. Dragoș Lucian Ivan.
👇 DespreJustiție 23-29 Noiembrie 2020
#ZiInternațională 25 Noiembrie este ziua internațională de combatere a violenței împotriva femeilor.
#ȘoculSăptămânii 3 din 4 femei traficate sunt exploatate sexual.
#UE: A fost votat raportul comisiei LIBE privind consolidarea libertății mass-media.
👇#DespreJustiție
#MostWanted: S., Jan J. pentru fraudă, evaziune fiscală și spălarea banilor proveniți din activitatea infracțională https://eumostwanted.eu
#CapturaSăptămânii: #DIICOT a dispus 28 de percheziții domiciliare în județul Suceava pentru a destructura un grup infracțional organizat specializat în contrabandă ce în perioada 2019-2020 ar fi introdus ilegal 11.000.000 de țigarete și au produs un prejudiciu de 1.600.000 de euro, reprezentând accize și TVA.
#DNA a efectuat 67 de percheziții în București și alte 5 județe pentru a destructura o rețea specializată în fraudarea probelor pentru obținerea permisului de conducere descoperind 1.225.000 euro, 790.000 lei, 12.000 dolari, 1500 lire sterline, 37 ceasuri de lux, 21 brățări, 18 lanțuri și 4 pandantive de aur, 8 autoturisme de lux.
1️⃣ Ce ne spune EIGE despre combaterea violenței domestice?
2️⃣ De la cine ne putem aștepta la soluții într-o lume în care discursul populist accelerează divizarea?
3️⃣ “Mediul marin: protecția oferită de UE este extinsă, dar lipsită de profunzime”
4️⃣ Centrul european de competențe industriale, tehnologice și de cercetare în domeniul securității cibernetice în România?
5️⃣ E-skimming. Pentru unii infractori pandemia a însemnat trecerea la un nou business
6️⃣ Cum se evaluează riscul produselor de contrabandă? Nu există chilipir când ne punem în pericol
7️⃣ Cât de prompt poate fi oprită exploatarea prin trafic de persoane?
8️⃣ Incertitudine în ce privește finanțarea optimă a asistenței judiciare din oficiu
9️⃣ Digitalizarea justiției: Set de bune practici pentru audierile la distanță
1️⃣0️⃣ Curtea de Justiție a Uniunii Europene – Cauza Wikingerhof GmbH & Co. KG vs. Booking.Com BV
1️⃣ 𝐂𝐞 𝐧𝐞 𝐬𝐩𝐮𝐧𝐞 𝐄𝐈𝐆𝐄 𝐝𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐜𝐨𝐦𝐛𝐚𝐭𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐯𝐢𝐨𝐥𝐞𝐧𝐭̦𝐞𝐢 𝐝𝐨𝐦𝐞𝐬𝐭𝐢𝐜𝐞?
Institutul European pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (EIGE) a produs o cercetare asupra fenomenului de violență domestică în contextul pandemiei Covid-19. Cu toate că fiecare stat membru UE a introdus măsuri menite a proteja persoanele vulnerabile în fața agresiunii domestice, implementarea a cunoscut limitări datorate lipsei de finanțare, dar și lipsei de infrastructură. La o lectură atentă a materialelor oferite prin acest studiu se poate deduce nu numai răspunderea pe care o au autoritățile, dar și posibilitățile pe care le are fiecare cetățean pentru a preveni sau combate violența domestică. Gravitatea acestor fapte responsabilizează în egală măsură statul, pentru a acționa la nivel macro, dar și persoana, pentru a acționa în comunitea sa restrânsă.
🔗 https://bit.ly/3o0ZCk6
2️⃣ 𝐃𝐞 𝐥𝐚 𝐜𝐢𝐧𝐞 𝐧𝐞 𝐩𝐮𝐭𝐞𝐦 𝐚𝐬̦𝐭𝐞𝐩𝐭𝐚 𝐥𝐚 𝐬𝐨𝐥𝐮𝐭̦𝐢𝐢 𝐢̂𝐧𝐭𝐫-𝐨 𝐥𝐮𝐦𝐞 𝐢̂𝐧 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐝𝐢𝐬𝐜𝐮𝐫𝐬𝐮𝐥 𝐩𝐨𝐩𝐮𝐥𝐢𝐬𝐭 𝐚𝐜𝐜𝐞𝐥𝐞𝐫𝐞𝐚𝐳𝐚̆ 𝐝𝐢𝐯𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞𝐚
Conform raportului publicat de Consiliul Europei partidele politice naționaliste, populiste, xenofobe și discursurile de ură au continuat să crească în popularitate în ultimii doi ani. De asemenea, minoritățile naționale au acces limitat la viața culturală, economică și publică a societăților în care trăiesc și ca urmare a tendinței de a vedea democrația ca un instrument ce promovează doar voința majoritară. Concluzia este de natură să responsabilizeze fiecare persoană. Soluția se găsește la fiecare cetățean deoarece popularitatea depinde de sprijinul politic oferit de persoană, iar acest sprijin poate modela comportamentul legislativ sau executiv al decidentului politic. Diviziunea, indiferent că rezultă din separarea unei comunități pe criterii de etnie, religie, limbă sau cultură slăbește democrația rezultând într-un grad de presiune mai ridicat asupra drepturilor și libertăților tuturor membrilor din comunitate. O comunitate divizată nu va putea transpune efectiv drepturile și libertățile fundamentale.
🔗 https://bit.ly/2KEi4AF
🔗 https://bit.ly/2V8IwEw
3️⃣ “𝐌𝐞𝐝𝐢𝐮𝐥 𝐦𝐚𝐫𝐢𝐧: 𝐩𝐫𝐨𝐭𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐚 𝐨𝐟𝐞𝐫𝐢𝐭𝐚̆̆ 𝐝𝐞 𝐔𝐄 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐞𝐱𝐭𝐢𝐧𝐬𝐚̆, 𝐝𝐚𝐫 𝐥𝐢𝐩𝐬𝐢𝐭𝐚̆ 𝐝𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐟𝐮𝐧𝐳𝐢𝐦𝐞”
Raportul a fost întocmit de Curtea de Conturi Europeană și reprezintă o nouă manifestare a angajamentului asumat de Uniunea Europeană de a proteja ecosistemele marine. Există un cadru de protecție ce acordă întâietate diversității biologice, habitatelor naturale, dar biodiversitatea rămâne amenințată în mările europene. Propunerile vizează diversificarea surselor de finanțare destinate conservării mediului marin, proiecte integrate și extinderea protecției asupra a mai multe specii și habitate.
🔗 https://bit.ly/3fCDv0o
🔗 https://bit.ly/3nXbsvG
4️⃣ 𝐂𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮𝐥 𝐞𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐚𝐧 𝐝𝐞 𝐜𝐨𝐦𝐩𝐞𝐭𝐞𝐧𝐭̦𝐞 𝐢𝐧𝐝𝐮𝐬𝐭𝐫𝐢𝐚𝐥𝐞, 𝐭𝐞𝐡𝐧𝐨𝐥𝐨𝐠𝐢𝐜𝐞 𝐬̦𝐢 𝐝𝐞 𝐜𝐞𝐫𝐜𝐞𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐢̂𝐧 𝐝𝐨𝐦𝐞𝐧𝐢𝐮𝐥 𝐬𝐞𝐜𝐮𝐫𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐢 𝐜𝐢𝐛𝐞𝐫𝐧𝐞𝐭𝐢𝐜𝐞 𝐢̂𝐧 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐚?
Ne-am obișnuit să percepem lupta împotriva infracționalității cibernetice drept o serie de percheziții, dar acest centru reprezintă oportunitatea de a înțelege necesitatea prevenției și descoperirii acestor fapte prin cercetarea securității cibernetice și prin dezvoltare tehnologică. Creșterea infracționalității cibernetice nu poate fi ignorată, iar prin crearea acestui centru s-ar definitiva traiectoria către atingerea conceptului de reziliența cibernetică.
🔗 https://bit.ly/368q7hp
5️⃣ 𝐄-𝐬𝐤𝐢𝐦𝐦𝐢𝐧𝐠. 𝐏𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐮𝐧𝐢𝐢 𝐢𝐧𝐟𝐫𝐚𝐜𝐭𝐨𝐫𝐢 𝐩𝐚𝐧𝐝𝐞𝐦𝐢𝐚 𝐚 𝐢̂𝐧𝐬𝐞𝐦𝐧𝐚𝐭 𝐭𝐫𝐞𝐜𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐥𝐚 𝐮𝐧 𝐧𝐨𝐮 𝐛𝐮𝐬𝐢𝐧𝐞𝐬𝐬
E-skimming presupune furtul datelor de identificare a unui card sau a informațiilor folosite pentru a identifica o persoană prin exploatarea vulnerabilităților introduse pe site-ul unui magazin online. Aceste date sunt folosite pentru a crea clone ale cardului sau sunt vândute pe dark web altor grupuri infracționale. În perioada pandemiei aceste atacuri s-au intensificat. Europol a coordonat operațiunea Carding Action 2020 ce a durat 3 luni și a reușit să prevină un prejudiciu de 40 de milioane de euro ce ar fi rezultat din folosirea datelor furate ale aproximativ 90.000 de carduri. Operațiunea a reprezentat un succes prin colaborarea dintre mediul privat și autoritățile de investigație penală, dar și o nouă confirmare a tendințelor infracționale prezentate de raportul EUROPOL.
🔗 https://bit.ly/3l8NUlS
🔗 https://bit.ly/3fE9hKq
🔗 https://bit.ly/2HLUQru
6️⃣ 𝐂𝐮𝐦 𝐬𝐞 𝐞𝐯𝐚𝐥𝐮𝐞𝐚𝐳𝐚̆ 𝐫𝐢𝐬𝐜𝐮𝐥 𝐩𝐫𝐨𝐝𝐮𝐬𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐫𝐚𝐛𝐚𝐧𝐝𝐚̆? 𝐍𝐮 𝐞𝐱𝐢𝐬𝐭𝐚̆ 𝐜𝐡𝐢𝐥𝐢𝐩𝐢𝐫 𝐜𝐚̂𝐧𝐝 𝐧𝐞 𝐩𝐮𝐧𝐞𝐦 𝐢̂𝐧 𝐩𝐞𝐫𝐢𝐜𝐨𝐥
Peste 4.000 de rulmenți contrafăcuți au fost confiscați în Italia datorită informațiilor oferite de OLAF. Importanța capturii nu se rezumă doar la pericolul creat prin neplata de taxe, ci și la pericolul pentru consumator și antreprenori. Rulmenții reprezintă piese componente pentru motoare, avioane și echipamente ce presupun reziliență. Operațiunea este o victorie pentru colaborarea internațională necesară în combaterea infracționalității organizate. Produsele contrafăcute reprezintă un pericol prin prisma faptului că nu îndeplinesc criteriile de calitate cerute pentru a funcționa. Riscul vizează în primul rând pe consumator, iar în al doilea rând pe producătorul ce respectă cerințele de calitate. Este necesar să fim atenți la semnele ce pot indica un produs contrafăcut, iar înainte de a ne bucura de un chilipir să luăm în considerare la ce riscuri ne expunem.
🔗 https://bit.ly/2HEe5D4
🔗 https://bit.ly/37eH7Sr
7️⃣ 𝐂𝐚̂𝐭 𝐝𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐦𝐩𝐭 𝐩𝐨𝐚𝐭𝐞 𝐟𝐢 𝐨𝐩𝐫𝐢𝐭𝐚̆ 𝐞𝐱𝐩𝐥𝐨𝐚𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐩𝐫𝐢𝐧𝐭 𝐭𝐫𝐚𝐟𝐢𝐜 𝐝𝐞 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐚𝐧𝐞?
A fost necesar aproximativ un an pentru a destructura o organizație infracțională ce practica traficul de persoane. Astfel de infracțiuni sunt dificil de descoperit și dovedit, iar fiecare zi reprezintă pentru victime o traumă imposibil de imaginat. Prevenția este vitală, dar și vigilența comunității poate juca un rol catalizator. În urma unei operațiuni comune dintre DIICOT Craiova și autoritățile din Finlanda 9 persoane, făcând parte dintr-un grup organizat, au fost puse sub acuzare pentru trafic de persoane, spălare de bani și exploatare sexuală. Victimele exploatate erau recrutate din zone rurale defavorizate sub pretextul șansei la o viață mai bună.
🔗 https://bit.ly/37cWQ4t
🔗 https://bit.ly/39l1BeX
8️⃣ 𝐈𝐧𝐜𝐞𝐫𝐭𝐢𝐭𝐮𝐝𝐢𝐧𝐞 𝐢̂𝐧 𝐜𝐞 𝐩𝐫𝐢𝐯𝐞𝐬̦𝐭𝐞 𝐟𝐢𝐧𝐚𝐧𝐭̦𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐨𝐩𝐭𝐢𝐦𝐚̆ 𝐚 𝐚𝐬𝐢𝐬𝐭𝐞𝐧𝐭̦𝐞𝐢 𝐣𝐮𝐝𝐢𝐜𝐢𝐚𝐫𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐨𝐟𝐢𝐜𝐢𝐮
Uniunea Națională a Barourilor din România a solicitat fondurile necesare pentru a se reuși plata oficiilor restante, dar și suplimentarea bugetului. În desfăşurarea unui proces există cazuri în care se impune atât prin legislația națională, cât și prin cea europeană acordarea asistenţei juridice din partea unui avocat. Costurile sunt suportate de către stat. Spre exemplu, în cazul în care este vorba de un ordin de protecție sau este vorba de o persoană vătămată minoră se va garanta asistența juridică.
🔗 https://bit.ly/367VY1Y
9️⃣ 𝐃𝐢𝐠𝐢𝐭𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐣𝐮𝐬𝐭𝐢𝐭̦𝐢𝐞𝐢: 𝐒𝐞𝐭 𝐝𝐞 𝐛𝐮𝐧𝐞 𝐩𝐫𝐚𝐜𝐭𝐢𝐜𝐢 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐚𝐮𝐝𝐢𝐞𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐥𝐚 𝐝𝐢𝐬𝐭𝐚𝐧𝐭̦𝐚̆
Digitalizarea poate augmenta accesul fiecărui cetățean la sistemul de justiție, iar setul de instrumente pentru audierile la distanță oferit de UNITAR (UN Institute for Training and Research) oferă o colecție de bune practici. Acestea pot fi aplicate pentru a înlocui audierile în persoană. Digitalizarea justiției este strâns legată de evoluțiile comportamentale ale justițiabililor, dar și ale lumii infracționale. “Cyberjustice” este necesară într-o societate cu un fenomen de “cybercrime” în extindere și trebuie să se raporteze la evoluția tehnologică.
🔗 http://ow.ly/9JSJ50CvFmv
1️⃣0️⃣ 𝐂𝐮𝐫𝐭𝐞𝐚 𝐝𝐞 𝐉𝐮𝐬𝐭𝐢𝐭̦𝐢𝐞 𝐚 𝐔𝐧𝐢𝐮𝐧𝐢𝐢 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐧𝐞 – 𝐂𝐚𝐮𝐳𝐚 𝐖𝐢𝐤𝐢𝐧𝐠𝐞𝐫𝐡𝐨𝐟 𝐆𝐦𝐛𝐇 & 𝐂𝐨. 𝐊𝐆 𝐯𝐬. 𝐁𝐨𝐨𝐤𝐢𝐧𝐠.𝐂𝐨𝐦 𝐁𝐕
Într-un litigiu dintre un hotel din Germania și platforma Booking.Com s-a stabilit că în principiu hotelul poate să pornească o acțiune în judecată împotriva Booking.com, ce are sediul în Olanda, în fața instanței naționale din Germania pentru a pune capăt unui abuz. Abuzul invocat a fost că Booking, profitând de poziția dominantă pe piață, a pus hotelul în situația de a accepta necondiționat noi clauze împovărătoare.
🔗 https://curia.europa.eu/jcms/jcms/Jo2_7052/