Focus pe Justiție: 16-21 noiembrie 2020

Mă bucur să revin către dumneavoastră cu ediția din această săptămână a rubricii #FocusPeJustiție pe care o realizez împreună cu av. dr. Dragos Lucian Ivan.

#Aniversare 20 Noiembrie: Ziua internațională a drepturilor copilului

#ȘoculSăptămânii Obiectul unei condamnări pentru spălare de bani îl constituie suma de 12 milioane de euro cu o greutate de 225 kg (Curtea din Rotterdam).

#UE: 77% dintre cetățenii UE consideră că respectarea statului de drept trebuie să fie o condiție pentru alocarea de fonduri.

👇#DespreJustiție

#MostWanted: S.C. pentru fapte și abuzuri sexuale profitând de încrederea victimelor în faptul că agresorul este un terapeut capabil să vindece orice problemă de sănătate https://eumostwanted.eu

#CapturaSăptămânii: DIICOT a dispus 12 percheziții domiciliare pentru destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de acces ilegal la un sistem informatic. Acesta a creat, din decembrie 2019, un prejudiciu de aproximativ 100.000 lei pentru 50 de persoane prin accesarea conturilor de e-mai. Infractorii au avut acces la date și acte personale care le-au permis să pretindă de la prietenii victimelor de pe o rețea socială sume de bani, împrumuturi de la instituții financiare nebancare și transferuri de sume de bani din contul de banking.

1️⃣ O realitate în Polonia ce ne îngrijorează și în România: presiunea asupra independenței justiției

2️⃣ Despre cum crește o democrație și violențele la care sunt supuși cetățenii Belarusului

3️⃣ Raportul Eurojust asupra infracționalității online

4️⃣ Când într-un click este o lume întreagă. Ghid pentru protecția copilului în mediul online.

5️⃣ Angajamentul Greciei pentru a proteja drepturile copilului și situația refugiaților

6️⃣ Despre Ziua Europeană pentru Protecția Copiilor împotriva Exploatării Sexuale

7️⃣ Când libertatea este vândută pentru libertate: traficul de persoane și soarta refugiaților

8️⃣ Planul de acțiune al UE pentru drepturile omului și democrației (2020-2024)

9️⃣ Hotărâri ale Curții Europene a Drepturilor Omului ce vizează România

1️⃣ 𝐎 𝐫𝐞𝐚𝐥𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐢̂𝐧 𝐏𝐨𝐥𝐨𝐧𝐢𝐚 𝐜𝐞 𝐧𝐞 𝐢̂𝐧𝐠𝐫𝐢𝐣𝐨𝐫𝐞𝐚𝐳𝐚̆ 𝐬̦𝐢 𝐢̂𝐧 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐚: 𝐩𝐫𝐞𝐬𝐢𝐮𝐧𝐞𝐚 𝐚𝐬𝐮𝐩𝐫𝐚 𝐢𝐧𝐝𝐞𝐩𝐞𝐧𝐝𝐞𝐧𝐭̦𝐞𝐢 𝐣𝐮𝐬𝐭𝐢𝐭̦𝐢𝐞𝐢

Comunitatea Europeană nu rămâne indiferentă la involuția cunoscută de Polonia în ce privește protejarea valorilor statului de drept și respectării drepturilor fundamentale ale omului. Judecătorul Igor Tuleya a fost lipsit de imunitatea garantată de prevederile legale ca urmare a unor acuzații venite din zona politicii. A fost sancționat deoarece a permis accesul presei și publicului în sala de judecată într-un proces ce viza modul în care a fost votat bugetul în anul 2017 fără prezența opoziției. Sancțiunea vine din partea Camerei Disciplinare a Curții Supreme, un organism special creat pentru sancționarea magistraților și considerat lipsit de independența necesară într-un stat de drept de către Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

🔗 https://bit.ly/35NIbND 

🔗 https://bit.ly/36YiCsC 

2️⃣ 𝐃𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐜𝐮𝐦 𝐜𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐞 𝐨 𝐝𝐞𝐦𝐨𝐜𝐫𝐚𝐭̦𝐢𝐞 𝐬̦𝐢 𝐯𝐢𝐨𝐥𝐞𝐧𝐭̦𝐞𝐥𝐞 𝐥𝐚 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐬𝐮𝐩𝐮𝐬̦𝐢 𝐜𝐞𝐭𝐚̆𝐭̦𝐞𝐧𝐢𝐢 𝐁𝐞𝐥𝐚𝐫𝐮𝐬𝐮𝐥𝐮𝐢

Cetățenii din Belarus doresc să își construiască o nouă țară fundamentată pe respectul față de statul de drept și pe valorile democratice europene. Sacrificiile lor pot fi descrise prin povești de suferință individuală, dar și prin cifre precum 100 de prizonieri politici, 900 de dosare penale motivate politic, 30.000 arestări. Aceste sacrificii demonstrează dorința lor autentică de a continua să lupte pentru drepturile fundamentale ale omului.

🔗 https://bit.ly/335ZAPU

3️⃣ 𝐑𝐚𝐩𝐨𝐫𝐭𝐮𝐥 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐣𝐮𝐬𝐭 𝐚𝐬𝐮𝐩𝐫𝐚 𝐢𝐧𝐟𝐫𝐚𝐜𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐢 𝐨𝐧𝐥𝐢𝐧𝐞

Infracționalitatea electronică și din mediul online nu cunoaște limite teritoriale, bariere fizice și poate pune în pericol printr-un simplu click, dat din locuința unde ne simțim în siguranță, datele noastre personale, stabilitatea financiară și previzibilitatea viitorului. EUROJUST desfășoară o activitate constantă pentru a preveni și combate acest tip de infracționalitate, iar ultimul raport publicat oferă o prezentare generală a provocărilor și a celor mai bune practici ce au rezultat prin cooperare judiciară internațională.

🔗 https://bit.ly/3pPeR1x

4️⃣ 𝐂𝐚̂𝐧𝐝 𝐢̂𝐧𝐭𝐫-𝐮𝐧 𝐜𝐥𝐢𝐜𝐤 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐨 𝐥𝐮𝐦𝐞 𝐢̂𝐧𝐭𝐫𝐞𝐚𝐠𝐚̆. 𝐆𝐡𝐢𝐝 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐩𝐫𝐨𝐭𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐚 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐥𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐢̂𝐧 𝐦𝐞𝐝𝐢𝐮𝐥 𝐨𝐧𝐥𝐢𝐧𝐞

11 victime ale abuzului sexual asupra copiilor au fost salvate ca urmare a unei operațiuni internaționale a autorităților din 14 țări sub coordonarea EUROPOL. Mediul online continuă să prezinte riscuri specifice ce pot fi combătute prin acțiuni internaționale, dar și prin grija fiecăruia dintre noi. Creșterea unui copil în era digitală nu este o sarcină ușoară, dar numărul instrumentelor avute la dispoziție este în creștere. Consiliul Europei a creat un ghid ce oferă sfaturi practice cu privire la modul în care putem reacționa la situațiile dificile întâlnite de copii în mediul online.

🔗 https://bit.ly/38YVvks

🔗 https://bit.ly/2ISZa8z

5️⃣ 𝐀𝐧𝐠𝐚𝐣𝐚𝐦𝐞𝐧𝐭𝐮𝐥 𝐆𝐫𝐞𝐜𝐢𝐞𝐢 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐚 𝐩𝐫𝐨𝐭𝐞𝐣𝐚 𝐝𝐫𝐞𝐩𝐭𝐮𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐥𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐬̦𝐢 𝐬𝐢𝐭𝐮𝐚𝐭̦𝐢𝐚 𝐫𝐞𝐟𝐮𝐠𝐢𝐚𝐭̦𝐢𝐥𝐨𝐫

Comitetul anti-tortură al Consiliului Europei a publicat raportul despre vizita din 2020 făcută în Grecia. Cercetarea vine ca urmare a necesității de a reforma sistemul implementat de partenerul grec pentru a primi, sprijini și proteja refugiații. S-a urmărit evaluarea condițiilor în care aceștia erau primiți și prevederile existente pentru protecția drepturilor lor fundamentale. Între timp, Grecia a decis să elimine practica reținerii copiilor refugiați neînsoțiți și migranți în custodia poliției.

🔗 https://bit.ly/2HloX8X

🔗 https://bit.ly/3m3qwYl

6️⃣ 𝐃𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐙𝐢𝐮𝐚 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐚𝐧𝐚̆ 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐏𝐫𝐨𝐭𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐚 𝐂𝐨𝐩𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐢̂𝐦𝐩𝐨𝐭𝐫𝐢𝐯𝐚 𝐄𝐱𝐩𝐥𝐨𝐚𝐭𝐚̆𝐫𝐢𝐢 𝐒𝐞𝐱𝐮𝐚𝐥𝐞

Continuăm să avem probleme în sistemul judiciar raportat la importanța acordată nevoilor copiilor și la accesul acestora la protecția autorităților. Pericolele la care sunt expuși se diversifică, iar Consiliul Europei a ales această zi pentru a sublinia evoluțiile îngrijorătoare la care suntem martori. Copiii prezintă un grad ridicat de vulnerabilitate în mediul online. Copiii își explorează și își exprimă din ce în ce mai mult sexualitatea online, inclusiv generând și împărtășind materiale explicite din punct de vedere sexual, fără să-și dea seama de riscuri. În primele șase luni ale anului 2020, 44% din tot conținutul de abuz sexual asupra copiilor tratat de IWF a implicat materiale autogenerate – cu 15% mai mult decât în 2019. 1 din 3 utilizatori de internet este minor.

🔗 https://bit.ly/2UIF3wr

🔗 https://www.iwf.org.uk 

7️⃣ 𝐂𝐚̂𝐧𝐝 𝐥𝐢𝐛𝐞𝐫𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐯𝐚̂𝐧𝐝𝐮𝐭𝐚̆ 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐥𝐢𝐛𝐞𝐫𝐭𝐚𝐭𝐞: 𝐭𝐫𝐚𝐟𝐢𝐜𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐬̦𝐢 𝐬𝐨𝐚𝐫𝐭𝐚 𝐫𝐞𝐟𝐮𝐠𝐢𝐚𝐭̦𝐢𝐥𝐨𝐫

Traficul de persoane vizează în primul rând pe cei mai vulnerabili dintre noi. Discutăm foarte mult de circulație liberă, înțelegem conceptul de distanță și îl măsurăm în ore sau zile în funcție de mijlocul de transport folosit. În 2020 există persoane care, pentru a se refugia din calea războiului sau pentru a avea acces la drepturi fundamentale, riscă totul pentru a ajunge într-un loc mai bun. Spre exemplu, se vehiculează faptul că durează până la 20 de zile pentru ca solicitanți de azil sau migranți să meargă din Bosnia în Italia. Rețelele de trafic de persoane pot cere 1.000 de dolari pentru călătorie, dar victimele ajung să nu aibă mâncare sau apă zile întregi.

🔗 https://bit.ly/3fmQao7

8️⃣ 𝐏𝐥𝐚𝐧𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐚𝐜𝐭̦𝐢𝐮𝐧𝐞 𝐚𝐥 𝐔𝐄 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐝𝐫𝐞𝐩𝐭𝐮𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐨𝐦𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐬̦𝐢 𝐝𝐞𝐦𝐨𝐜𝐫𝐚𝐭̦𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟎-𝟐𝟎𝟐𝟒

Consiliul a aprobat concluziile cu privire la Planul de acțiune al UE pentru drepturile omului și democrație 2020-2024. Concluziile cuprind o recunoaștere a faptului că pandemia COVID-19 și consecințele sale socio-economice vor avea un impact din ce în ce mai negativ asupra tuturor drepturilor omului, democrației și statului de drept. Au fost identificate cinci priorități generale: protejarea persoanelor; construirea unei societăți rezistente, incluzive și democratice;  promovarea unui sistem global centrat pe drepturile omului și democrație;  valorificarea noilor tehnologii și cooperarea internațională.

🔗 https://bit.ly/3lTB7oC

🔗 http://bit.ly/3nB9alC

9️⃣ 𝗖𝘂𝗿𝘁𝗲𝗮 𝗘𝘂𝗿𝗼𝗽𝗲𝗮𝗻𝗮̆ 𝗮 𝗗𝗿𝗲𝗽𝘁𝘂𝗿𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗢𝗺𝘂𝗹𝘂𝗶 𝘀-𝗮 𝗽𝗿𝗼𝗻𝘂𝗻𝘁̦𝗮𝘁 𝗶̂𝗻 𝗮𝗹𝘁𝗲 𝗰𝗮𝘂𝘇𝗲 𝗶̂𝗺𝗽𝗼𝘁𝗿𝗶𝘃𝗮 𝗥𝗼𝗺𝗮̂𝗻𝗶𝗲𝗶

Câștigarea unui proces în fața instanței CEDO este precedată de o obicei de o lungă perioadă în care sunt încercate soluțiile oferite la nivel național. De asemenea, faptul că s-a obținut recunoașterea unei încălcări nu înseamnă o îmbunătățire automată a situației. Instanța europeană a constatat încălcarea unor drepturi fundamentale în următoarele cauze: 

⚖️ Mărciulescu și Neacșu împotriva României (art. 2 Dreptul la viață); 

⚖️ Mihancea împotriva României (art. 6 Dreptul la un proces echitabil), 

⚖️ Konya și alții împotriva României (protocolul 1, art. 1 Dreptul la proprietate)

🔗 https://bit.ly/3pNQcKM

🔗 https://bit.ly/35PvpP2

🔗 https://bit.ly/2UNmlns