După reacțiile pozitive primite din partea dumneavoastră săptămâna trecută – pentru care vă mulțumesc – vă propunem și sâmbăta aceasta o nouă selecție de știri din zona justiției și afacerilor interne. Aștept impresiile și gândurile dumneavoastră.
👇#FocusPeJustiție 9-15 noiembrie 2020
#Aniversare 11 Noiembrie: Ziua independeței Poloniei
#ȘoculSăptămânii 1 din 10 femei din UE a fost victima unei forme de hărțuire online de la 15 ani.
#UE: Acordul pentru bugetul multianul al UE 2021-2027
#MostWanted: H. M. pentru răpire, trafic de persoane https://eumostwanted.eu
#CapturaSăptămânii: 12 Noiembrie: DIICOT a desfășurat 386 percheziții, în 29 de județe, 83 de inculpați, 6 imobile, 6 autoturisme, 13 laptopuri, 317 telefoane, 197 cartele SIM, 3 arme neletale, 37 cartușe, 301.260 de țigarete, 2.2 kg de aur, 2.315.555 lei, 210.730 euro, 1.000 de dolari, 8.505 lire sterline, 11,05 kg de substanțe psihoactive, 100 plante de cannabis, 423 de comprimate ecstasy, 830 de grame de cocaină, 3,5 kg cannabis, 19,01 kg de masă vegetală de cannabis.
1️⃣ Infractorii învață să facă din spațiul #digital un uriaș spațiu de joacă profitabil
2️⃣ Ce mai înseamnă azi și la ce mai folosește #căsătoria pentru traficanții de persoane
3️⃣ Violența #domestică. Să ținem minte că unele pericole își așteaptă victima întotdeauna acasă
4️⃣ În lupta cu #traficul de persoane poate una dintre cele mai bune strategii este garantarea prosperității
5️⃣ De ce #protestele bucură, dar şi sperie: de ce represiunea vine înainte de eliberare?
6️⃣ Pledoarie pentru fair-play în lumea #fotbalului
7️⃣ Despre calitatea #aerului. Nesiguranță cu fiecare respirație.
8️⃣ Să căutăm sensul dincolo de ce ne şochează: #asasinat, spălare de bani și prăbușirea unui regim.
9️⃣ #Eurojust. Primul raport asupra ordinului de anchetă european.
1️⃣0️⃣ Uniunea Europeană prioritizează drepturile fundamentale ale omului în fața intereselor economice
1️⃣1️⃣ România a pierdut o generație de #magistrați
1️⃣ 𝗜𝗻𝗳𝗿𝗮𝗰𝘁𝗼𝗿𝗶𝗶 𝗶̂𝗻𝘃𝗮𝘁̦𝗮̆ 𝘀𝗮̆ 𝗳𝗮𝗰𝗮̆ 𝗱𝗶𝗻 𝘀𝗽𝗮𝘁̦𝗶𝘂𝗹 𝗱𝗶𝗴𝗶𝘁𝗮𝗹 𝘂𝗻 𝘂𝗿𝗶𝗮𝘀̦ 𝘀𝗽𝗮𝘁̦𝗶𝘂 𝗱𝗲 𝗷𝗼𝗮𝗰𝗮̆ 𝗽𝗿𝗼𝗳𝗶𝘁𝗮𝗯𝗶𝗹
Raportul Europol explorează modul în care lumea infracțională s-a adaptat la pandemie orientându-se către infracțiuni cibernetice orientate contra vieții private, libertății sexuale sau resurselor financiare, dezinformări, contrabanda cu produse medicale, contrafacerea de produse medicale, traficul de droguri și de materiale pornografice online. Platformele de streaming online ilegale aduc profituri importante unor organizații infracționale internaționale, iar aceste profituri pot fi folosite pentru finanțarea criminalității și perpetuarea criminalității cibernetice. Europol a susținut o operațiune ce a rezultat în arestări, blocări de conturi, 11 servere confiscate și un profit ilicit de aproape 2 milioane de euro.
2️⃣ 𝗖𝗲 𝗺𝗮𝗶 𝗶̂𝗻𝘀𝗲𝗮𝗺𝗻𝗮̆ 𝗮𝘇𝗶 𝘀̦𝗶 𝗹𝗮 𝗰𝗲 𝗺𝗮𝗶 𝗳𝗼𝗹𝗼𝘀𝗲𝘀̦𝘁𝗲 𝗰𝗮̆𝘀𝗮̆𝘁𝗼𝗿𝗶𝗮 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝘁𝗿𝗮𝗳𝗶𝗰𝗮𝗻𝘁̦𝗶𝗶 𝗱𝗲 𝗽𝗲𝗿𝘀𝗼𝗮𝗻𝗲
Lumea infracțională nu respectă valorile la care un cetățean ține și nu va ezita să pervertească orice regulă pentru propriul profit. Căsătoria sau parteneriatul civil dintre două persoane aduc garanții și prezumții asupra protecției vieții private, dreptului de circulație și a proprietății asupra bunurilor. Căsătoriile false ajung să acopere activități infracționale. Raportul Eurojust asupra metodelor de combatere a traficului de persoane prin folosirea de căsătorii false pentru a evita legislația de protecție a persoanelor relevă faptul că deși par cazuri izolate, deseori sunt parte din planuri ample ale unor organizații internaționale criminale ce ascund fapte de spălare de bani, fals de documente, exploatare sexuală și trafic de persoane.
3️⃣ 𝗩𝗶𝗼𝗹𝗲𝗻𝘁̦𝗮 𝗱𝗼𝗺𝗲𝘀𝘁𝗶𝗰𝗮̆. 𝗦𝗮̆ 𝘁̦𝗶𝗻𝗲𝗺 𝗺𝗶𝗻𝘁𝗲 𝗰𝗮̆ 𝘂𝗻𝗲𝗹𝗲 𝗽𝗲𝗿𝗶𝗰𝗼𝗹𝗲 𝗶̂𝘀̦𝗶 𝗮𝘀̦𝘁𝗲𝗮𝗽𝘁𝗮̆ 𝘃𝗶𝗰𝘁𝗶𝗺𝗮 𝗶̂𝗻𝘁𝗼𝘁𝗱𝗲𝗮𝘂𝗻𝗮 𝗮𝗰𝗮𝘀𝗮̆
UN Women a publicat un brief ce conține propuneri pentru a combate violența domestică în perioada pandemiei. Metodele au la bază digitalizarea justiției, profesionalizarea celor ce interacționează cu victimele, finanțarea unei infrastructuri adecvate de adăposturi și dezvoltarea a cât mai multe aplicații de comunicare.
4️⃣ 𝗜̂𝗻 𝗹𝘂𝗽𝘁𝗮 𝗰𝘂 𝘁𝗿𝗮𝗳𝗶𝗰𝘂𝗹 𝗱𝗲 𝗽𝗲𝗿𝘀𝗼𝗮𝗻𝗲, 𝗼 𝘀𝘁𝗿𝗮𝘁𝗲𝗴𝗶𝗲 𝗳𝗼𝗮𝗿𝘁𝗲 𝗯𝘂𝗻𝗮̆ 𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗴𝗮𝗿𝗮𝗻𝘁𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗽𝗿𝗼𝘀𝗽𝗲𝗿𝗶𝘁𝗮̆𝘁̦𝗶𝗶
Raportul UNODC privind efectele potențiale ale recesiunii economice globale rezultate din COVID19 asupra traficului de persoane și de refugiați a demonstrat o legătură directă între creșterea numărului de persoane vulnerabile economic și creșterea numărului de victime ale traficului de persoane. Traficanții de persoane își caută victime din rândul refugiaților, a persoanelor marginalizate, fără un loc de muncă, lipsite de resurse financiare sau aflate în relații de dependență. O asimetrie în dezvoltarea economică, implicit o revenire post-pandemie asimetrică, ar favoriza traficul de persoane. Rezultatele s-au bazat pe exemple reale, precum faptul că o creștere a șomajului într-o țară a rezultat într-o creștere a victimelor traficate de naționalitatea tării respective în altă țară ce înregistrează stabilitate economică.
5️⃣ 𝗗𝗲 𝗰𝗲 𝗽𝗿𝗼𝘁𝗲𝘀𝘁𝗲𝗹𝗲 𝗯𝘂𝗰𝘂𝗿𝗮̆, 𝗱𝗮𝗿 𝘀̧𝗶 𝘀𝗽𝗲𝗿𝗶𝗲. 𝗧𝗲𝗮𝗺𝗮 𝗿𝗲𝗽𝗿𝗲𝘀𝗶𝘂𝗻𝗶𝗶 𝗳𝗮𝘁̦𝗮̆ 𝗱𝗲 𝗶𝘂𝗯𝗶𝘁𝗼𝗿𝗶𝗶 𝗱𝗲 𝗱𝗿𝗲𝗽𝘁𝘂𝗿𝗶 𝗳𝘂𝗻𝗱𝗮𝗺𝗲𝗻𝘁𝗮𝗹𝗲
La doar zile de la hotărârea Curții Europene a drepturilor omului în cauza Navalnyy and Gunko v. Russia în care s-a constatat o încălcare art. 3 (protejează contra tratamentului inuman), art. 5 (Dreptul la libertate şi la siguranţă), art. 6 (Dreptul la un proces echitabil), art. 11 (Libertatea de întrunire şi de asociere) a doi protestari arestați în 2012, aflăm că un protestar pașnic, Raman Bandarenka, din Belarus, a decedat pe patul de spital. Rănile provocate de forțele de ordine au fost extrem de grave. Represiunea îmbracă multe forme, iar în Belarus pe lângă violențe, s-a pornit o politică de stat prin care se urmărește blocarea fondurilor destinate tratamentului și plății amenzilor celor ce nu mai doresc să trăiască într-un regim totalitar.
6️⃣ 𝗣𝗹𝗲𝗱𝗼𝗮𝗿𝗶𝗲 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗳𝗮𝗶𝗿-𝗽𝗹𝗮𝘆 𝗶̂𝗻 𝗹𝘂𝗺𝗲𝗮 𝘀𝗽𝗼𝗿𝘁𝗶𝘃𝗮̆
Și săptămâna aceasta au fost realizate razii la cluburi sportive de fotbal, de data asta în Portugalia la echipele de fotbal Benfica, Sporting și Santa Clara într-un dosar de corupție și spălare de bani. Transparența în lumea fotbalului devine o prioritate pe măsură ce investigațiile scot în evidență fapte de corupție, de spălare de bani, evaziune fiscală ce s-au intins pe perioade de ani de zile aducând prejudicii nu numai financiare, dar și asupra spiritului competițional. De remarcat faptul că sportul profesionist se află în centrul unui întreg complex de entități ce include mass-media, mediul business, carierele unor profesioniști și starea de bine a milioane de suporteri.
7️⃣ 𝗗𝗲𝘀𝗽𝗿𝗲 𝗰𝗮𝗹𝗶𝘁𝗮𝘁𝗲𝗮 #𝗮𝗲𝗿𝘂𝗹𝘂𝗶. 𝗡𝗲𝘀𝗶𝗴𝘂𝗿𝗮𝗻𝘁̦𝗮̆ 𝗰𝘂 𝗳𝗶𝗲𝗰𝗮𝗿𝗲 𝗿𝗲𝘀𝗽𝗶𝗿𝗮𝘁̦𝗶𝗲
Curtea Europeană de Justiție a constatat faptul că Italia nu a respectat Directiva privind calitatea aerului. În perioada 2008 și 2017 au fost depășite valorile de particule PM10 în aer. Particulele în suspensie (PM10) provin din activitate industrială, sisteme de încălzire a populației, centrale termoelectrice, trafic rutier provocând inflamații și intoxicări. România a fost într-o situație similară în fața CJUE, iar problema persistă.
8️⃣ 𝗦𝗮̆ 𝗰𝗮̆𝘂𝘁𝗮̆𝗺 𝘀𝗲𝗻𝘀𝘂𝗹 𝗱𝗶𝗻𝗰𝗼𝗹𝗼 𝗱𝗲 𝗰𝗲 𝗻𝗲 𝘀̧𝗼𝗰𝗵𝗲𝗮𝘇𝗮̆: 𝗮𝘀𝗮𝘀𝗶𝗻𝗮𝘁, 𝘀𝗽𝗮̆𝗹𝗮𝗿𝗲 𝗱𝗲 𝗯𝗮𝗻𝗶 𝘀̦𝗶 𝗽𝗿𝗮̆𝗯𝘂𝘀̦𝗶𝗿𝗲𝗮 𝘂𝗻𝘂𝗶 𝗿𝗲𝗴𝗶𝗺
A trecut un an de la asasinarea în Istanbul a lui Aierken Saimaiti, iar autoritățile continuă să trateze fapta ca fiind motivată de extremism religios în condițiile în care ancheta nu a avansat. Aierken Saimaiti și-a recunoscut rolul în spălarea a sute de milioane de euro, iar dezvăluirile sale par să fie legate de schimbarea regimului în Kyrgyzstan.
🔗 https://bit.ly/3kCx0Mg
9️⃣ 𝗘𝘂𝗿𝗼𝗷𝘂𝘀𝘁. 𝗣𝗿𝗶𝗺𝘂𝗹 𝗿𝗮𝗽𝗼𝗿𝘁 𝗮𝘀𝘂𝗽𝗿𝗮 𝗼𝗿𝗱𝗶𝗻𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗱𝗲 𝗮𝗻𝗰𝗵𝗲𝘁𝗮̆ 𝗲𝘂𝗿𝗼𝗽𝗲𝗮𝗻
Ordinul european de anchetă este folosit în anchetele penale desfășurate prin cooperarea dintre statele membre UE și permite autorităților dintr-un alt stat membru să efectueze măsuri de investigare precum audiere, interceptare, investigație sub acoperire și obținerea de informații bancare. Raportul a subliniat deficiențe rezultate din bariera lingvistică și incongruența legislațiilor naționale ce au avut impact negativ în special asupra interceptărilor și supravegherii dincolo de spațiul național.
1️⃣0️⃣ 𝗨𝗻𝗶𝘂𝗻𝗲𝗮 𝗘𝘂𝗿𝗼𝗽𝗲𝗮𝗻𝗮̆ 𝗽𝗿𝗶𝗼𝗿𝗶𝘁𝗶𝘇𝗲𝗮𝘇𝗮̆ 𝗱𝗿𝗲𝗽𝘁𝘂𝗿𝗶𝗹𝗲 𝗳𝘂𝗻𝗱𝗮𝗺𝗲𝗻𝘁𝗮𝗹𝗲 𝗮𝗹𝗲 𝗼𝗺𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗶̂𝗻 𝗳𝗮𝘁̦𝗮 𝗶𝗻𝘁𝗲𝗿𝗲𝘀𝗲𝗹𝗼𝗿 𝗲𝗰𝗼𝗻𝗼𝗺𝗶𝗰𝗲
Exportul de sisteme de supraveghere online & offline va fi restricționat de Uniunea Europeană către statele ce încalcă drepturile fundamentale. Acordul reprezintă nu numai o conștientizare a capacității tehnologiei actuale, dar și un semn al lipsei de toleranță a Uniunii Europene față de statele ce încalcă drepturile fundamentale ale omului. Acordul are o dimensiune internațională și include clauze de colaborare între statele membre.
1️⃣1️⃣ 𝗥𝗼𝗺𝗮̂𝗻𝗶𝗮 𝗮 𝗽𝗶𝗲𝗿𝗱𝘂𝘁 𝗼 𝗴𝗲𝗻𝗲𝗿𝗮𝘁̦𝗶𝗲 𝗱𝗲 𝗺𝗮𝗴𝗶𝘀𝘁𝗿𝗮𝘁̦𝗶
Anul acesta este primul an în care România nu organizează examenul de admitere în magistratură. Admiterea anuală în magistratură a fost blocată prin decizia Curții Constituționale ce a impus ca organizarea să aibă loc în baza unei legi, nu a unui regulament. Legea necesară pentru organizarea concursului a fost adoptată tacit în Camera Deputaților, neexistând voință politică pentru a fi discutată în 45 de zile, iar acum proiectul a ajuns la Senat, camera decizională. Lipsa acestor magistrați se va cunoaște profund peste câtiva ani, în condițiile în care în prezent magistratul român este deja supraîncărcat, fiind de multe ori la limita epuizării. Carențele acestea se transformă în dosare uitate, prescrise și în lipsă de acces la justiție pentru cetățean.