Intervenție pe marginea Rezoluției privind impactul măsurilor anti-COVID-19 asupra democrației, statului de drept și drepturilor fundamentale

Lupta cu virusul SARS-COV-2 nu este deloc ușoară, iar oamenii au obosit pur și simplu. Vedem din ce în ce mai multe prosteste, nemulțumiri față de resticții și manifestări violente.

În acest context, am luat astăzi cuvântul în plenul Parlamentului European, pe marginea Rezoluției privind impactul măsurilor anti-COVID-19 asupra democrației, statului de drept și drepturilor fundamentale. Am subliniat, printre altele, că principala responsabilitate a guvernelor naționale este aceea de a proteja dreptul la viață. Dar nu într-un mod autoritar, ci prin adoptarea unor măsuri legale, proporționale și justificate.

Adevărații lideri responsabili se luptă astăzi să mențină echilibrul just între nevoia de securitate sanitară a societății și respectul real față de drepturile omului, în timp ce politicienii populişti şi autoritari “luptă” cu virusul cenzurând presa, blocând accesul la informații de interes public și obstrucționând dreptul copiilor la educație.

Avem nevoie de o comunicare curajoasă, transparentă și empatică cu oamenii. Numai împreună putem depăși această criză – guverne și oameni. Iar asta se poate face doar cu respect pentru drepturile fundamentale care sunt parte din ADN-ul european.

https://fb.watch/1ILvJvSWx5/