Astăzi lansez, împreună cu av. dr. Dragoş Lucian Ivan, un proiect nou. El se numeşte Focus pe Justiție şi este un buletin informativ, însoțit de scurte comentarii, care marchează evenimente şi momente importante pe teme de justiție şi stat de drept pe care le identificăm în cursul săptămânii, în spațiul românesc, european sau internațional.
Aşteptăm comentariile şi opiniile voastre şi vă mulțumim pentru interes!
Aniversare 4 Noiembrie: Convenția Europeană a Drepturilor Omului a împlinit 70 de ani.
ȘoculSăptămânii: În 83% din dosarele de ucidere a unui jurnalist acuzatul este în libertate
UE: Condiționarea fondurilor de respectarea valorilor statului de drept.
👇#DespreJustiție 🇪🇺🇹🇩
1️⃣ Atac cibernetic asupra Oficiului de stat pentru invenții și mărci
2️⃣ Ministerul Justiţiei a cerut Republicii Moldova extrădarea fostului deputat PSD Cristian Rizea
3️⃣ Permise contra favoruri sexuale
4️⃣ Care este nivelul de protecție împotriva discriminării în România și Republica Moldova?
5️⃣ Raportul OSCE privind Belarus: tortură, arestări politice și încălcări ale drepturilor fundamentale
6️⃣ Curtea Internațională de Justiție: raport asupra crimelor de război și arestarea președintelui Kosovo
7️⃣ Infracționalitatea în fotbal: spălare de bani, trafic de persoane, evaziune fiscală
8️⃣ Prima operațiune OLAF și Ameripol contra traficului de produse medicale contrafăcute
CapturaSăptămânii: 5 noiembrie, DIICOT, 26 acțiuni de prindere în flagrant (96,2 kilograme de cannabis, 80 kilograme de masă vegetală verde, 100 de plante de cannabis ajunse la maturitate, 422 grame de cocaină, 500 comprimate de ecstasy, 65.600 lei, 37.480 euro, 320 USD, 2 pistoale, 6 autoturisme, 2 instalații speciale)
🔗 https://bit.ly/2I9JrkY
1️⃣ 𝗔𝘁𝗮𝗰 𝗰𝗶𝗯𝗲𝗿𝗻𝗲𝘁𝗶𝗰 𝗮𝘀𝘂𝗽𝗿𝗮 𝗢𝗳𝗶𝗰𝗶𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗱𝗲 𝘀𝘁𝗮𝘁 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗶𝗻𝘃𝗲𝗻𝘁̦𝗶𝗶 𝘀̦𝗶 𝗺𝗮̆𝗿𝗰𝗶
👉 Atacul vine la câteva zile de la îndemnul Comisiei Europene ca România să transmită informațiile necesare pentru a se putea evalua calitatea implementării Directivei privind securitatea rețelelor și a sistemelor informatice, specific identificarea operatorilor de servicii esențiale. Securitatea cibernetică continuă să nu fie luată în serios de autorități, iar consecințele le putem simți fiecare prin nesiguranța datelor noastre personale și profesionale.
🔗 https://osim.ro
🔗 https://bit.ly/3ezKczT
2️⃣ 𝗠𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗲𝗿𝘂𝗹 𝗝𝘂𝘀𝘁𝗶𝘁̧𝗶𝗲𝗶 𝗮 𝗰𝗲𝗿𝘂𝘁 𝗥𝗲𝗽𝘂𝗯𝗹𝗶𝗰𝗶𝗶 𝗠𝗼𝗹𝗱𝗼𝘃𝗮 𝗲𝘅𝘁𝗿𝗮̆𝗱𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗳𝗼𝘀𝘁𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗱𝗲𝗽𝘂𝘁𝗮𝘁 𝗣𝗦𝗗 𝗖𝗿𝗶𝘀𝘁𝗶𝗮𝗻 𝗥𝗶𝘇𝗲𝗮
👉 Râmas fără cetățenie și fără numele asumat în actele moldovenești de “Mihai Cristian”, fostul deputat PSD Cristian Rizea cere azil politic în Republica Moldova pentru a se sustrage de la executarea unei pedepse de 4 ani și 8 luni pentru spălare de bani, trafic de influență și influențarea declarațiilor.
🔗 https://bit.ly/2GEQh1A
3️⃣ 𝗣𝗲𝗿𝗺𝗶𝘀𝗲 𝗰𝗼𝗻𝘁𝗿𝗮 𝗳𝗮𝘃𝗼𝗿𝘂𝗿𝗶 𝘀𝗲𝘅𝘂𝗮𝗹𝗲
👉 Întrebarea săptămânii este cum se poate găsi motivare pentru o condamnare cu suspendare pentru o persoană ce pune în pericol întreaga comunitate prin traficarea dreptului de a conduce în schimbul favorurilor sexuale și a mitei. România ocupă primele locuri în orice top european ce conține expresiile corupție, decese rutiere și exploatare sexuală, iar acest polițist a reușit să se raporteze într-un fel sau altul la fiecare dintre aceste probleme structurale.
🔗 https://bit.ly/2TXWDfz
🔗 https://bit.ly/3p7tMDA
4️⃣ 𝗖𝗮𝗿𝗲 𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗻𝗶𝘃𝗲𝗹𝘂𝗹 𝗱𝗲 𝗽𝗿𝗼𝘁𝗲𝗰𝘁̦𝗶𝗲 𝗶̂𝗺𝗽𝗼𝘁𝗿𝗶𝘃𝗮 𝗱𝗶𝘀𝗰𝗿𝗶𝗺𝗶𝗻𝗮̆𝗿𝗶𝗶 𝗶̂𝗻 𝗥𝗼𝗺𝗮̂𝗻𝗶𝗮 𝘀̦𝗶 𝗥𝗲𝗽𝘂𝗯𝗹𝗶𝗰𝗮 𝗠𝗼𝗹𝗱𝗼𝘃𝗮?
👉 Un punct comun îl reprezintă faptul că mecanismele de combatere a discriminării nu sunt pe deplin funcționale. În privința României, Comisia a solicitat transpunerea integrală a legislației UE care incriminează discursul de incitare la ură și infracțiunile motivate de ură (scrisoare de punere în întârziere), iar raportul CRJM scoate în evidență nevoia ca Moldova să se concentreze asupra capacității statului de a reacționa prompt, a asigura remedii și protecție pentru victimele discriminării.
🔗 https://bit.ly/36g6PFK
🔗 https://bit.ly/32jwdcL
5️⃣ 𝗥𝗮𝗽𝗼𝗿𝘁𝘂𝗹 𝗢𝗦𝗖𝗘 𝗽𝗿𝗶𝘃𝗶𝗻𝗱 𝗕𝗲𝗹𝗮𝗿𝘂𝘀: 𝘁𝗼𝗿𝘁𝘂𝗿𝗮̆, 𝗮𝗿𝗲𝘀𝘁𝗮̆𝗿𝗶 𝗽𝗼𝗹𝗶𝘁𝗶𝗰𝗲 𝘀̦𝗶 𝗶̂𝗻𝗰𝗮̆𝗹𝗰𝗮̆𝗿𝗶 𝗮𝗹𝗲 𝗱𝗿𝗲𝗽𝘁𝘂𝗿𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗳𝘂𝗻𝗱𝗮𝗺𝗲𝗻𝘁𝗮𝗹𝗲
👉 Imaginile șocante transmise din Belarus au determinat 17 membri OSCE să ceară întocmirea unui raport intitulat “Mecanismul Moscovei”. Practicile de tortură și abuz îndreptate împotriva populației rămân nepedepsite în contextul în care procesul electoral a fost pervertit, accesul la justiție, la libertatea de exprimare și informare este restricționat, iar în momentul de față există 121 de prizonieri politici întemnițați.
🔗 https://bit.ly/2JJypnn
6️⃣ 𝗖𝘂𝗿𝘁𝗲𝗮 𝗜𝗻𝘁𝗲𝗿𝗻𝗮𝘁̦𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹𝗮̆ 𝗱𝗲 𝗝𝘂𝘀𝘁𝗶𝘁̦𝗶𝗲: 𝘂𝗻 𝗿𝗮𝗽𝗼𝗿𝘁 𝗮𝘀𝘂𝗽𝗿𝗮 𝗰𝗿𝗶𝗺𝗲𝗹𝗼𝗿 𝗱𝗲 𝗿𝗮̆𝘇𝗯𝗼𝗶 𝘀̦𝗶 𝗮𝗿𝗲𝘀𝘁𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗽𝗿𝗲𝘀̦𝗲𝗱𝗶𝗻𝘁𝗲𝗹𝘂𝗶 𝗶̂𝗻 𝗞𝗼𝘀𝗼𝘃𝗼
👉 Pericolul atrocităților ce vin odată cu un război părea îndepărtat până la vestea că președintele Kosovo, Hashim Thaci, a fost arestat și transferat într-un centru de detenție de la Haga, unde va fi judecat pentru crime de război. Odată cu publicarea raportul Curții Internaționale de Justiție de la Haga a fost redactată o scrisoare de sprijin din partea statelor semnatare a Statutului de la Roma, dar din rândul acestora lipsesc două state membre UE ce trec printr-o perioadă tulbure în ce privește statul de drept: Ungaria și Polonia.
🔗 https://bit.ly/3557A5p
🔗 https://bit.ly/3k75juH
7️⃣ 𝗣𝗲𝗿𝗶𝗰𝗼𝗹𝘂𝗹 𝗶𝗻𝗳𝗿𝗮𝗰𝘁̦𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹𝗶𝘁𝗮̆𝘁̦𝗶𝗶 𝗶̂𝗻 𝗹𝘂𝗺𝗲𝗮 𝗳𝗼𝘁𝗯𝗮𝗹𝘂𝗹𝘂𝗶: 𝘀𝗽𝗮̆𝗹𝗮𝗿𝗲 𝗱𝗲 𝗯𝗮𝗻𝗶, 𝘁𝗿𝗮𝗳𝗶𝗰 𝗱𝗲 𝗽𝗲𝗿𝘀𝗼𝗮𝗻𝗲, 𝗲𝘃𝗮𝘇𝗶𝘂𝗻𝗲 𝗳𝗶𝘀𝗰𝗮𝗹𝗮̆ 𝘀̦𝗶 𝗽𝗼𝘁𝗲𝗻𝘁̦𝗶𝗮𝗹𝘂𝗹 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗲𝘅𝗽𝗹𝗼𝗮𝘁𝗮𝗿𝗲
👉 Astfel de infracțiuni aduc prejudicii statului, cetățeanului, suporterului și spiritului competitiv de fair-play ce ar trebui să fie promovat prin sport. În contextul în care Consiliul Europei pune problema infracționalității din lumea sportului avem două cazuri în tări europene de infracționalitate în fotbalul european. Patronul echipei de fotbal FC U. Craiova, Adrian Mitetelu, a fost condamnat la 3 ani de închisoare pentru evaziune fiscală, iar foștii patroni ai echipei Palermo au fost arestați, printre altele, pentru spălare de bani, evaziune fiscală.
🔗 https://bit.ly/3ex3cPq
🔗 https://bit.ly/3k3P8hB
8️⃣ 𝗣𝗿𝗶𝗺𝗮 𝗼𝗽𝗲𝗿𝗮𝘁̦𝗶𝘂𝗻𝗲 𝗢𝗟𝗔𝗙 𝘀̦𝗶 𝗔𝗺𝗲𝗿𝗶𝗽𝗼𝗹 𝗰𝗼𝗻𝘁𝗿𝗮 𝘁𝗿𝗮𝗳𝗶𝗰𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗱𝗲 𝗽𝗿𝗼𝗱𝘂𝘀𝗲 𝗺𝗲𝗱𝗶𝗰𝗮𝗹𝗲 𝗰𝗼𝗻𝘁𝗿𝗮𝗳𝗮̆𝗰𝘂𝘁𝗲
👉 Atenție de unde ne aprovizionăm cu produse medicale deoarece traficul cu produse medicale contrafăcute este o problemă internațională, iar drept răspuns a avut loc prima operațiune de colaborare dintre OLAF și AMERIPOL.
🔗 https://bit.ly/3mXU4qa
