Raportul de activitate al Ombudsmanului European pe 2019

Am luat astăzi cuvântul în Comisia pentru petiții a Parlamentului European, în calitate de raportor Renew, pentru raportul de activitate al Ombudsmanului European pe 2019.

Am anunțat astfel că în perioada următoare voi depune în numele grupului o serie de amendamente importante care să pună mai multă presiune pe Consiliu, pe chestiunea adoptării unui set de reguli clare privind sponsorizările activităților organizate în cadrul președințiilor rotative. România este deja subiectul unei astfel de anchete pornind de la semnalul dat de Ombudsmanul European, anul trecut, din cauza unor sponsorizări primite din partea unei companii de băuturi răcoritoare în timpul exercitării președinției rotative.

Am amintit și de problema “ușilor glisante” și de ușurința cu care Comisia Europeană aprobă transferul personalului său către mediul privat, ignorând aspectele de etică profesională și riscând vulnerabilizarea reputațională a UE. În plus, am subliniat nevoia de o mai bună cooperare între agențiile și instituțiile UE cu Ombudsmanul European, precum și o mai strânsă colaborare dintre acesta și omologii naționali. Avem nevoie de o coordonare mai eficientă și de un mecanism mai atent de monitorizare a modului în care avocații poporului își desfășoară activitatea la nivelul statelor membre. Am amintit, în acest sens, chiar exemplul României şi al preocupărilor Avocatului Poporului de la noi în raport cu obligațiile pe care le are, de fapt.

https://www.facebook.com/watch/?v=4628063200568560