Golden Visas pe agenda Parlamentului European

În ultimii ani, tot mai multe țări, printre care Bulgaria, Cipru, Ungaria, Malta și Portugalia, au dezvoltat adevărate sisteme de recompensare a investitorilor străini, cărora li s-au oferit de la diferite facilități fiscale și de mobilitate până la cetățenia statului în care își desfășoară afacerile. Toate aceste lucruri se întâmplă fără prea multe verificări de securitate și, de multe ori, fără respectarea prevederilor legale în domeniu.  În schimbul unor sume importante de bani, îşi croiesc drum spre Europa în mod frecvent indivizi certați cu legea. Nu putem să ignorăm pur și simplu ilegalitatea unor astfel de practici și să pretindem că ele nu există.

În completarea dezbaterii programate pe ordinea de zi a Parlamentului European, Grupul de lucru pentru mass-media, al cărui co-preşedinte sunt, a subliniat prin intermediul unei declarații faptul că aceste scheme ar fi rămas complet nedescoperite fără aportul și contribuția importantă aduse de jurnaliștii de investigație. Aceștia au dezvăluit, cu mult curaj, cum rezidenții statelor terțe – care și-au dezvoltat afacerile în țările de origine tocmai prin fapte de corupție, spălare de bani sau sprijinirea unor regimuri dictatoriale opresive – deveneau cetățeni europeni, în schimbul unor sume consistente şi al complicității autorităților. 

Grupul de lucru pentru mass-media din Parlamentul European salută munca acestor jurnalişti şi face un apel clar către Comisia Europeană să ia în considerare dezvăluirile lor, atunci când analizează aceste practici şi propune soluții şi în acelaşi timp să protejeze jurnaliştii de investigație. Niciuna dintre aceste scheme care sunt o amenințare pentru siguranța oamenilor nu ar fi fost scoasă la iveală fără munca lor.