Scrisoare privind măsurile întreprinse de Ministerul Sănătăţii pentru achiziționarea necesarului de doze de vaccin împotriva noului coronavirus

În condițiile în care România se apropie tot mai rapid de pragul de 5000 de noi infectări pe zi, iar numărul persoanelor aflate la terapie intensivă este din ce în ce mai mare, am adresat astăzi Ministrului Sănătății, domnului Nelu Tătaru, o scrisoare prin care am cerut lămuriri cu privire la măsurile întreprinse de Guvernul României – prin Ministerul Sănătăţii – România – pentru achiziționarea necesarului de doze de vaccin împotriva noului coronavirus.

În mod concret, l-am întrebat pe domnul ministru:

1. Cu ce furnizori dintre cei care fabrică formulele aflate în stadii avansate de testare a discutat, pentru câte doze de vaccin, în cât timp ar fi disponibile, ce precomenzi a făcut şi cu cine?

2. Când preconizează, în termeni realiști, că va fi posibilă o primă campanie de vaccinare a populației din România?

Sănătatea românilor este o temă de responsabilitate guvernamentală şi socială transpartinică iar viețile românilor nu pot şi nu trebuie vreodată să reprezinte mize de campanie electorală.

Nu este suficient să ne bazăm exclusiv pe resursele puse la dispoziție de Uniunea Europeană în perioada următoare – care vor fi insuficiente pentru a asigura imunizarea tuturor cetățenilor europeni. De aceea, România trebuie și are obligația de a negocia și individual cu furnizorii de vaccinuri pentru a asigura un stoc cât mai mare în vederea unei imunizări rapide a populației.

Scrisoarea pe larg, mai jos: