Interviu Radio Europa Liberă Moldova – Acordului de asociere UE-Republica Moldova

Raportul referitor la punerea în aplicare a Acordului de asociere UE-Republica Moldova a fost adoptat în Parlamentul European cu 554 voturi pentru, 70 împotrivă și 65 de abțineri. O victorie frumoasă, pentru care îl felicit pe colegul meu, europarlamentarul Dragoș Tudorache, raportor al Parlamentului European pentru acest dosar.

În acest context, i-am acordat un interviu Valentinei Ursu, pentru Radio Europa Liberă Moldova, pe tema semnificației acestui raport pentru Republica Moldova, progresul implementării de către Republica Moldova a Acordului de Asociere cu UE și relațiile dintre Bruxelles și Chișinău.

Ceea ce am subliniat din nou este că nu Republica Moldova, ci guvernul îndeplinește parțial sau nu îndeplinește anumite obligații, iar soarta acestui acord depinde exclusiv de voința politică – cetățenii moldoveni au dovedit deja, în nenumărate rânduri, atașamentul față de Uniunea Europeană și valorile ei.

În toate statisticile sunt impresionante cifrele în ceea ce privește încrederea în Uniunea Europeană care vine din partea cetățenilor. Statisticile arată că cetățenii din Republica Moldova identifică Uniunea Europeană și Parteneriatul Estic cu prosperitatea economică în proporție de 83 la sută. În ceea ce privește respectarea drepturilor omului și libertatea de exprimare increderea este de 78 la sută. Ar trebui să fie date care să vorbească guvernului despre responsabilitatea pe care o are.Pasul imediat pentru validarea acestei încrederi este organizarea de alegeri libere, corecte, în siguranță pentru oameni, independente de orice fel de presiuni și cât mai departe de orice suspiciune de fraudă. Iar angajamentele pe termen mediu și lung sunt aceleași – noi ni le respectăm. Guvernul Republicii Moldova, împreună cu ceilalți actori instituționali, trebuie să facă același lucru. Nu oamenii îndeplinesc aceste condiționalități din Acordul de asociere, ci guvernele aflate la putere. Oamenii trebuie să fie beneficiarii direcți ai unor promisiuni respectate.

Interviul pe larg: https://bit.ly/3kh9Ewh