Scrisoare deschisă adresată premierului Albaniei, dl. Edi Rama, cu privire la cazul Selami Şimşek

Am aflat cu îngrijorare despre hotărârea Comisiei Naționale pentru Azil și Refugiați din Albania de a respinge, pe data de 10 septembrie, apelul împotriva deciziei de a nu acorda azil politic cetățeanului turc Selami Şimşek, din cauza unor motive pur procedurale. 

Acesta fusese arestat în Albania, la începutul lunii ianuarie, împreună cu profesorul turc Harun Çelik, care a fost mai apoi eliberat și deportat imediat în condiții supecte în Turcia, din cauza apartenenței la mișcarea religioasă Fethullah Gulen, mișcare pe care Guvernul de la Ankara o cataloghează – pe criterii legate strict de opoziția politică – o organizație de tip terorist. Acum, același episod se poate repeta și în cazul lui Selami Şimşek, care riscă practic să fie deportat în Turcia și judecat în condiții dure de autoritățile de la Ankara. 

Am făcut așadar astăzi apel la Premierul Albaniei, dl. Edi Rama, și la E.S. dna. Suela Janina, Ambasadoarea Albaniei la UE, prin intermediul unei scrisori cosemnate de mai mulți colegi eurodeputați, cerând executivului de la Tirana să blocheze imediat toate procedurile de expulzare şi să-i acorde azil politic lui Selami Şimşek, atâta timp cât criteriile legate sunt îndeplinite.

În calitate de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană, Albania are obligația de a se comporta ca un stat de drept puternic și european, un stat care pune respectarea drepturilor omului și dreptul la un proces echitabil al cetățenilor – indiferent de naționalitate – mai presus de orice joc geopolitic sau interes ascuns. Parlamentul European nu va permite niciodata ca un stat candidat să între în jocurile politice ale lui Erdogan și să gireze cu atât de multă nonșalanță tortura și pedeapsa capitală. 

Scrisoarea pe larg poate fi consultată mai jos.