Vot privind Rezoluției Parlamentului European privind situația din Belarus

Am votat astăzi în favoarea Rezoluției Parlamentului European privind situația din Belarus. Ieri, în discursul privind starea Uniunii Europene, președintele von der Leyen a susținut foarte clar că poporul bielorus are dreptul de a-și decide propriul drum, propriul viitor. Ultimul dictator din Europa trebuie să plece și să predea puterea celor care au câștigat-o prin votul cetățenilor. 

Peste 650 de protestatari, activiști și jurnaliști au fost arestați în Belarus doar în campania electorală, iar în ultimele săptămâni, regimul lui Lukashenko a arestat și ținut în detenție peste 6700 de oameni. Mulți au fost torturați, unii au dispărut iar alții, din păcate nu au supraviețuit represiunii regimului. 

Condamnăm ferm represiunea violentă a protestelor pașnice pentru libertate, democrație și justiție și cerem încetarea imediată a tuturor actelor de violență, eliberarea necondiționată a tuturor prizonierilor politici, inclusiv a membrilor Consiliului de Coordonare și începerea unui dialog pentru asigurarea tranziției spre democrație. 

Rezoluția transmite un mesaj puternic de solidaritate și susținere necondiționată a protestatarilor pentru reluarea alegerilor în manieră corectă și democratică. Mai mult, cerem Comisiei Europene și Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politică de securitate să adopte sancțiuni ferme împotriva oficialilor regimului Lukashenko și să direcționeze fonduri europene către sprijinirea societății civile, a presei libere și a tuturor celor care luptă pentru democrație și pentru respectarea drepturilor omului în Belarus. 

Parlamentul European este alături de poporul bielorus și de toți cei care luptă pentru democrație, pentru libertate si pentru dreptate. Dorința oamenilor de schimbare nu mai poate fi ignorată.