Vot privind Rezoluție prin care am condamnat ferm tentativa de asasinare a principalului lider al opoziției ruse, Alexei Navalnîi.

Am adoptat astăzi în plenul Parlamentului European o Rezoluție prin care am condamnat ferm tentativa de asasinare a principalului lider al opoziției ruse, Alexei Navalnîi. 

Otrăvirea cu agentul neurotoxic Novichoc nu este nici prima tentativă de eliminare a lui Navalnîi și nici prima utilizare a acestui tip de substanță în încercarea de a asasina voci critice Kremlinului. 

Federația Rusă și regimul lui Vladimir Putin trebuie să înțeleagă faptul că astfel de acțiuni nu rămân fără consecințe din partea Uniunii Europene. Am cerut în acest sens Comisiei și Înaltului Reprezentant să creioneze o nouă strategie față de Moscova, care să conțină condiționalități clare în ceea ce privește respectul pentru drepturile omului, statul de drept și democrație. 

Uniunea Europeană are nevoie urgentă de legislație Magnitsky, prin care să permită implementarea unor sancțiuni eficiente împotriva tuturor celor care încalcă în vreun fel drepturile omului. Respectarea drepturilor fundamentale nu este negociabilă în relațiile economice cu Uniunea Europeană. De aceea, Rezoluția reiterează poziția Parlamentului European de a cere sistarea proiectului Nord Stream 2 precum și reanalizarea proiectelor comune cu Rusia în alte domenii de activitate.

Uniunea Europeană este un actor global important și nu poate accepta ca parteneri state care au ca politică de stat eliminarea prin asasinare a principalilor opozanți politici ai regimului.