Intervenție pe marginea situației actuale a Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV)

Am luat astăzi cuvântul în cadrul Comisiei LIBE pe marginea situației actuale a Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), dezbatere la care a participat și vicepreședinta Comisiei Europene, Vera Jourova. 

Nu putem vorbi acum de ridicarea acestui mecanism pentru o țară care nu se diferențiază cu nimic de ultimele dictaturi din Europa. Ar fi o minciună să afirmăm că Bulgaria a făcut progrese semnificative în lupta împotriva corupției, atâta timp cât realitatea ultimilor ani a arătat cum afaceri de renume precum TankerGate sau ApartmentGate, în care sunt implicați înalți oficiali de la vârful statului, cu prejudicii de milioane de euro, au rămas fără ecou. 

❓ Cu ce se diferențiază Bulgaria de Belarus atâta timp cât poliția bulgară continuă să bată fără milă miile de protestatari și să gazeze sutele de jurnaliști care-și fac datoria? 

❓ Putem considera Bulgaria un stat european care respectă drepturile și libertățile civile atâta timp cât cei reținuți sunt lăsați cu zilele fără apă, fără mâncare și fără medicamentele de bază? 

Și nu numai Bulgaria este în situația asta. În România încă avem în vigoare legile justiției din epoca Dragnea, încă avem o Secție Specială menită să intimideze activitatea magistraților și încă numim înalți procurori fără avizul CSM. Toate acestea sunt vulnerabilități pentru statul de drept, iar poziția Comisiei Europene rămâne fermă în această privință. MCV-ul trebuie ridicat, dar nu acum, ci în momentul în care avem mecanismele necesare care să împiedice abuzurile și să sancționeze corupția sistemică, atât de la noi, cât și de la vecinii bulgari.

Intervenție pe marginea situației actuale a Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV)

Am luat astăzi cuvântul în cadrul Comisiei LIBE pe marginea situației actuale a Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), dezbatere la care a participat și vicepreședinta Comisiei Europene, Vera Jourova. Nu putem vorbi acum de ridicarea acestui mecanism pentru o țară care nu se diferențiază cu nimic de ultimele dictaturi din Europa. Ar fi o minciună să afirmăm că Bulgaria a făcut progrese semnificative în lupta împotriva corupției, atâta timp cât realitatea ultimilor ani a arătat cum afaceri de renume precum TankerGate sau ApartmentGate, în care sunt implicați înalți oficiali de la vârful statului, cu prejudicii de milioane de euro, au rămas fără ecou. ❓ Cu ce se diferențiază Bulgaria de Belarus atâta timp cât poliția bulgară continuă să bată fără milă miile de protestatari și să gazeze sutele de jurnaliști care-și fac datoria? ❓ Putem considera Bulgaria un stat european care respectă drepturile și libertățile civile atâta timp cât cei reținuți sunt lăsați cu zilele fără apă, fără mâncare și fără medicamentele de bază? Și nu numai Bulgaria este în situația asta. În România încă avem în vigoare legile justiției din epoca Dragnea, încă avem o Secție Specială menită să intimideze activitatea magistraților și încă numim înalți procurori fără avizul CSM. Toate acestea sunt vulnerabilități pentru statul de drept, iar poziția Comisiei Europene rămâne fermă în această privință. MCV-ul trebuie ridicat, dar nu acum, ci în momentul în care avem mecanismele necesare care să împiedice abuzurile și să sancționeze corupția sistemică, atât de la noi, cât și de la vecinii bulgari.

Geplaatst door Ramona Strugariu op Donderdag 10 september 2020