Intervenție pe marginea dosarului privind consolidarea libertății presei: protejarea jurnaliștilor, discursul urii, dezinformarea și rolul platformelor,

Am luat astăzi cuvântul în Comisia LIBE, în calitate de raportor de grup, pe marginea dosarului privind consolidarea libertății presei: protejarea jurnaliștilor, discursul urii, dezinformarea și rolul platformelor, raport pentru care am depus și o serie de amendamente care vizează: 

📍 adoptarea unor măsuri suplimentare de protecție a jurnaliștilor de pe continent;  
📍 nevoia unei legislații puternice anti-SLAPP; 
📍 creșterea finanțării pentru combaterea dezinformării
📍 consolidarea programelor de alfabetizare media. 

Din nefericire, libertatea presei și standardele privind siguranța jurnaliștilor din UE se deteriorează pe zi ce trece. Cel mai recent exemplu în acest sens este cel al Bulgariei, o țară care ocupă deja locul 111 din 180 în Indexul Global al Libertății Presei.

Imaginile pe care le tot vedem zilele acestea cu jurnaliști bătuți cu bastoanele de către forțele de ordine și atacați cu spray lacrimogen nu își au locul nicaieri în lume, și cu atât mai puțin în Europa. În acest sens, am cerut din nou autorităților bulgare încetarea violențelor și pedepsirea tuturor celor vinovați. 

În egală măsură, am punctat că impunitatea celor care au atacat sau au comandat asasinarea jurnaliștilor din Europa este total incacceptabilă și că autoritățile slovace trebuie să continue cu simț de răspundere investigațiile cu privire la cazul Jan Kuciak.

Vă invit să-mi urmăriți intervenția integrală mai jos.

Consolidarea libertății presei: protejarea jurnaliștilor, discursul urii, dezinformarea și rolul platformelor

Am luat astăzi cuvântul în Comisia LIBE, în calitate de raportor de grup, pe marginea dosarului privind consolidarea libertății presei: protejarea jurnaliștilor, discursul urii, dezinformarea și rolul platformelor, raport pentru care am depus și o serie de amendamente care vizează: 📍 adoptarea unor măsuri suplimentare de protecție a jurnaliștilor de pe continent; 📍 nevoia unei legislații puternice anti-SLAPP; 📍 creșterea finanțării pentru combaterea dezinformării📍 consolidarea programelor de alfabetizare media. Din nefericire, libertatea presei și standardele privind siguranța jurnaliștilor din UE se deteriorează pe zi ce trece. Cel mai recent exemplu în acest sens este cel al Bulgariei, o țară care ocupă deja locul 111 din 180 în Indexul Global al Libertății Presei.Imaginile pe care le tot vedem zilele acestea cu jurnaliști bătuți cu bastoanele de către forțele de ordine și atacați cu spray lacrimogen nu își au locul nicaieri în lume, și cu atât mai puțin în Europa. În acest sens, am cerut din nou autorităților bulgare încetarea violențelor și pedepsirea tuturor celor vinovați. În egală măsură, am punctat că impunitatea celor care au atacat sau au comandat asasinarea jurnaliștilor din Europa este total incacceptabilă și că autoritățile slovace trebuie să continue cu simț de răspundere investigațiile cu privire la cazul Jan Kuciak.Vă invit să-mi urmăriți intervenția integrală mai jos.

Geplaatst door Ramona Strugariu op Donderdag 10 september 2020