Scrisoare deschisă adresată Președintelui Belarusului, Aleksandr Lukasenko

Am inițiat astăzi o scrisoare deschisă adresată Președintelui Belarusului, Aleksandr Lukasenko, în contextul violențelor inimaginabile și al valului de represiuni cu care se încearcă, de mai bine de o săptămână, reprimarea mișcărilor de protest din Minsk și din restul țării. Folosirea disproporționată și total nejustificată a violenței împotriva propriilor cetățeni care militează pentru respectarea drepturilor civile, arestările multiple – realizate pe criterii discreționare – și actele de tortură îndreptate fără milă împotriva miilor de cetățeni din Belarus care au curajul să conteste rezultatul alegerilor prezidențiale trebuie să înceteze acum! 

Uniunea Europeană nu va gira niciodată un regim politic dictatorial care își rănește cu bună-credință, torturează și omoară propriii cetățeni. La fel de bine cum regimul Lukasenko nu va mai beneficia de sprijinul european asigurat prin mecanismele Parteneriatului Estic, atâta timp cât nu va înceta ostilitățile și nu va pune în aplicare voința cetățenilor. 

În ciuda cenzurii impuse de Lukasenko și a tentativelor disperate de reducere la tăcere a presei, imaginile în care forțele de ordine execută ordine politice și împușcă pe stradă oameni nevinovați, agresează femei și copii, arestează jurnaliști și torturează opoziția politică au ajuns în lumea întreagă. Acest coșmar trebuie să înceteze acum! Este timpul pentru dialog şi o tranziție pașnică către democrație, așa cum își doresc cetățenii acestei țări. 

Scrisoarea pe larg poate fi consultată mai jos.