🔴 LIVE – Educația în pandemie: între digitalizare și discriminare, joi, 13 august, ora 19:00
Conform unui raport UNICEF, peste 40% dintre copiii României trăiesc în momentul de față în condiții de sărăcie extremă sau prezintă un risc ridicat de excluziune socială, făcând din inegalitatea de șanse una dintre principalele probleme ale sistemului de învățământ românesc. Dincolo de clivajul rural-urban, avem peste 400.000 de copii rămăși în afara unei forme de școlarizare, condamnați fără voia lor la izolare și la imposibilitatea de a cunoaște viața dincolo de lupta zilnică pentru supraviețuire. În plus, peste 44% dintre adolescenții români continuă să obțină rezultate catastrofale la testările PISA, cu mult sub media europeană. Acest lucru dovedește printre altele ineficiența unui model de educație învechit, neadaptat cerințelor societății și economiei digitale.
În tot acest context, pandemia de coronavirus nu a făcut altceva decât să îngreuneze și mai mult situația școlii românești, aflată oricum într-o stare accentuată de degradare din cauza așa-ziselor reforme din ultimii 30 de ani – schimbarea a peste 25 de miniștri ai Educației cu viziuni și ambiții divergente, subfinanțarea domeniului (sub 3% din PIB), sute de decizii adoptate discreționar, fără transparență și consultări publice și o politizare excesivă a unui domeniu atât de vital pentru modernizarea României – de la inspectori școlari până la directori sau chiar cadre didactice.
Vorbim joi despre nevoia stringentă de a asigura continuitatea procesului educațional pe timp de pandemie, în condiții de maximă siguranță pentru elevi și cadre didactice, despre metodele concrete de dezvoltare a competențelor digitale și de folosire a platformelor electronice acolo unde situația epidemiologică o impune și despre nevoia unor investiții urgente în logistica necesară, care să ofere acces egal și nediscriminatoriu tuturor elevilor la cursuri online, împreună cu Mirabela Amarandei, expert în educație; Mirela Ștețco, Director Training și Suport – Teach for Romania; Ștefan Pălărie Coordonator celula executivă de educație PLUS și Laurențiu Gheorghe, lector universitar Facultatea de Filosofie.
Evenimentul este organizat prin intermediul biroului meu europarlamentar din Bârlad – Birou europarlamentar Ramona Strugariu – Bârlad.
Vă invit să ne urmăriți.