Vot în plen pentru Raportul anual privind Protejarea Intereselor Financiare ale Uniunii

Am adoptat ieri în plenul Parlamentului European Raportul anual privind Protejarea Intereselor Financiare ale Uniunii, poate cel mai important instrument de poziționare aflat la dispoziția Parlamentului European în lupta sa împotriva fraudei cu fonduri europene. A fost un parcurs cu emoții, pentru că anul acesta raportul a fost încredințat grupului de extremă dreaptă ID, iar eu am fost raportor Renew Europepentru acest dosar.

Prin urmare, am propus informal coordonarea celorlalte grupuri politice pentru a ne asigura că raportul va fi unul cuprinzător, curajos, cu un mesaj proeuropean puternic, care să adreseze problemele reale cu care ne confruntăm.

Şi am reuşit acest lucru. Am depus împreună cu ceilalți raportori din umbră peste 150 de amendamente coordonate încă din faza adoptării lor în cadrul Comisiei CONT. Am dovedit că protejarea banilor cetățenilor europeni şi lupta împotriva fraudei sunt mai importante decât diferențele ideologice şi reprezintă priorități pentru Parlamentul European. 

Comisia Europeană și statele membre au datoria de a rămâne în continuare vigilente în toată această luptă inegală cu frauda şi corupția. Printre problemele rămase nerezolvate și pentru care am tras de altfel un semnal de alarmă se numără și situația subraportării cazurilor de fraudă de către anumite autorități naționale și standardele de transparență scăzute cu privire la beneficiarii reali ai fondurilor europene. 

➡ Raportul încurajează digitalizarea în domeniul cheltuirii banilor publici și cere Comisiei să introducă obligativitatea folosirii programului de reducere a riscurilor ARACHNE pentru toate statele membre. 

➡ Interesele financiare ale Uniunii pot fi protejate doar prin asigurarea unui mandat clar și a unui buget corespunzător pentru viitorul Parchet European, dar și pentru Oficiul European Antifraudă – OLAF. De aceea, am cerut Comisiei să se asigure că Parchetul European beneficiază de resursele necesare pentru a putea deveni operațional până la finalul anului și am atras atenția cu privire la nevoia de a avea o colaborare strânsă, cu atribuții clar definite între Parchetul European și OLAF. 

➡ Rolul jurnaliștilor de investigație și al avertizorilor de integritate în combaterea eficientă a fraudei și criminalității organizate este de asemenea recunoscut în cadrul raportului. UE trebuie să îi sprijine, să îi protejeze și să le ofere toate pârghiile necesare pentru a scoate la iveală aceste rețele care fraudează de ani buni bugetul european.

Le mulțumesc colegilor mei pentru votul de încredere acordat ieri și pentru buna colaborare din cadrul negocierilor.