Radio Europa Liberă Moldova – Ramona Strugariu: Este nevoie mai mult decât oricând de o stabilitate politică în R.Moldova

Am acordat astăzi un interviu pentru Radio Europa Liberă Moldova în care am vorbit despre situația politică de la Chișinău și cele 100 milioane de EUR pe care Republica Moldova urmează să le primească de la Uniunea Europeană, ca parte a unui pachet mai larg de asistență macrofinanciară ce vizează statele din Parteneriatul Estic afectate de coronavirus. Am reamintit totodată că banii europeni și orice alt tip de sprijin financiar, fie că vorbim de sume negociate deja sau ce urmează a fi negociate, vor fi oferiți doar dacă guvernul de la Chișinău îndeplinește seria de condiționalități asumate deja.

Tranşa a doua a asistenței macrofinanciare, în valoare de 30 de milioane de euro, va ajunge la Chişinău, este o chestiune de zile. Dar tranşa a treia este pierdută, din păcate, pentru că nu se pot îndeplini toate aceste condiționalități pe ultima sută de metri, după ce ele au fost ignorate de guvern o perioadă semnificativă de timp. 

Nu avem voie să ne pierdem speranța că Republica Moldova va ajunge într-o zi stat membru al Uniunii Europene. Dar este un exercițiu profund responsabil şi participativ, mai ales din perspectiva echilibrului politic şi a voinței guvernului de a face acest lucru posibil, spre binele oamenilor. 

Interviul pe larg: https://moldova.europalibera.org/a/ramona-strugariu-este-nevoie-mai-mult-decât-oricând-de-o-stabilitate-politică-în-r-moldova-/30716729.html