Intervenție în plen pe marginea combaterii spălării banilor

Conform Națiunilor Unite, suma totală la care se ridică fenomenul spălării banilor la nivel global variază între 2% și 5% pe an din Produsul Intern Brut global, adică între 800 de miliarde și 2 trilioane de dolari. Niște cifre fabuloase care nu fac altceva decât să vulnerabilizeze economia globală și să alimenteze profund rețelele de crimă organizată la nivel mondial. 

În calitate de raportor Renew Europe, am luat astăzi cuvântul în plenul Parlamentului pentru a sublinia nevoia unui organism european de supervizare pentru combaterea spălării banilor și a unei Unități Europene de Informații Financiare, entități care să lupte activ împreună cu celelalte instituții abilitate pentru depistarea și recuperarea prejudiciilor generate de acest fenomen. Tot în cadrul intervenției, am accentuat nevoia unor registre interconectate ale beneficiarilor reali din UE care să clarifice o dată pentru totdeauna cine se află în spatele acțiunilor firmelor care operează în Europa. Transparența este esențială iar cine face afaceri curat nu are de ce să se teamă şi să se ascundă.

Conform Națiunilor Unite, suma totală la care se ridică fenomenul spălării banilor la nivel global variază între 2% și 5% pe an din Produsul Intern Brut global, adică între 800 de miliarde și 2 trilioane de dolari. Niște cifre fabuloase care nu fac altceva decât să vulnerabilizeze economia globală și să alimenteze profund rețelele de crimă organizată la nivel mondial. În calitate de raportor Renew Europe, am luat astăzi cuvântul în plenul Parlamentului pentru a sublinia nevoia unui organism european de supervizare pentru combaterea spălării banilor și a unei Unități Europene de Informații Financiare, entități care să lupte activ împreună cu celelalte instituții abilitate pentru depistarea și recuperarea prejudiciilor generate de acest fenomen. Tot în cadrul intervenției, am accentuat nevoia unor registre interconectate ale beneficiarilor reali din UE care să clarifice o dată pentru totdeauna cine se află în spatele acțiunilor firmelor care operează în Europa. Transparența este esențială iar cine face afaceri curat nu are de ce să se teamă şi să se ascundă.

Posted by Ramona Strugariu on Wednesday, July 8, 2020