În calitate de vicepreședintă a Delegației la Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova, am adresat astăzi o scrisoare, împreună cu Dragoș Tudorache – raportorul PE pentru Republica Moldova – președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, Înaltului Reprezentant, Josep Borrell, și comisarului pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi. Am cerut suplimentarea urgentă a sprijinului oferit de UE Republicii Moldova în lupta împotriva COVID-19 și am accentuat nevoia de asistență tehnică, echipament medical și personal de specialitate, atât de necesare pentru cetățenii moldoveni.
Demersul este justificat de creșterea alarmantă a numărului cazurilor noi de infectare și a capacității reduse de diagnosticare și tratare a sistemului de sănătate din Republica Moldova. Datele statistice prezentate și în scrisoare sunt extrem de îngrijorătoare, iar Uniunea Europeană trebuie să ofere urgent autorităților de la Chișinău sprijinul necesar pentru a împiedica o catastrofă sanitară.
🔹 Pe 11 iunie au fost înregistrate 406 de noi cazuri, numărul total al persoanelor infectate ajungând la 11879;
🔹 Pe 15 iunie, numărul cazurilor active s-a ridicat la 4674, comparativ cu cele 3084 înregistrate înaintea primului val de relaxare (date valabile pentru 25 mai);
🔹 Republica Moldova se confruntă cu una dintre cele mai mari rate de infectare în rândul personalului medical și auxiliar din Europa, cu peste 1949 de îmbolnăviri.
Atât sprijinul financiar acordat statelor din Parteneriatul Estic, de care a beneficiat și Chișinăul, cât și pachetul de asisteță macro-financiară dedicat Republicii Moldova, au fost intens apreciate de cetățenii din Republica Moldova, lucru confirmat și săptămâna trecută, în cadrul întâlnirii bilaterale a Biroului Comisiei parlamentare de asociere UE-Moldova la care am luat parte.
Textul scrisorii este disponibil mai jos.

