Interventie LIBE pe marginea raportului privind consolidarea libertății presei, protejarea jurnaliștilor, discursul urii, dezinformare și rolul platformelor

Am luat astăzi cuvântul, în cadrul ședinței Comisiei LIBE, pe marginea raportului privind consolidarea libertății presei, protejarea jurnaliștilor, discursul urii, dezinformare și rolul platformelor, subiect pentru care sunt raportor de grup, și am punctat următoarele aspecte: 

🔸 Am cerut Comisiei Europene să vină cu o propunere concretă de pachet legislativ, care să conțină o directivă europeană anti-SLAPP (procese strategice împotriva participării publice) și care să modifice astfel regulamentele europene în vigoare – Bruxelles 1 și Roma 2. Am amintit cu această ocazie de cazul recent în care este implicat un jurnalist maltez, victima unui astfel de proces. Mai multe detalii despre caz: https://bit.ly/37vkGIr

🔸 Am readus în prin-plan importanța permanentizării unui fond de sprijin pentru proiectele independente ale jurnaliștilor și mi-am exprimat îngrijorarea referitoare la propunerea de scădere a bugetului destinat programului Europa Creativă – una dintre principalele surse de finanțare ale jurnaliștilor europeni – de la 1,6 miliarde, la 1,5 miliarde de euro. 

🔸 Am subliniat faptul că dezinformarea poate fi combătută doar prin intermediul unei prese puternice, prin dreptul la liberă exprimare, și nu prin cenzură. 

Intervenția pe larg, mai jos.

Intervenție LIBE – consolidarea libertății presei

Am luat astăzi cuvântul, în cadrul ședinței Comisiei LIBE, pe marginea raportului privind consolidarea libertății presei, protejarea jurnaliștilor, discursul urii, dezinformare și rolul platformelor, subiect pentru care sunt raportor de grup, și am punctat următoarele aspecte: 🔸 Am cerut Comisiei Europene să vină cu o propunere concretă de pachet legislativ, care să conțină o directivă europeană anti-SLAPP (procese strategice împotriva participării publice) și care să modifice astfel regulamentele europene în vigoare – Bruxelles 1 și Roma 2. Am amintit cu această ocazie de cazul recent în care este implicat un jurnalist maltez, victima unui astfel de proces. Mai multe detalii despre caz: https://bit.ly/37vkGIr🔸 Am readus în prin-plan importanța permanentizării unui fond de sprijin pentru proiectele independente ale jurnaliștilor și mi-am exprimat îngrijorarea referitoare la propunerea de scădere a bugetului destinat programului Europa Creativă – una dintre principalele surse de finanțare ale jurnaliștilor europeni – de la 1,6 miliarde, la 1,5 miliarde de euro. 🔸 Am subliniat faptul că dezinformarea poate fi combătută doar prin intermediul unei prese puternice, prin dreptul la liberă exprimare, și nu prin cenzură. Intervenția pe larg, mai jos.

Posted by Ramona Strugariu on Monday, June 15, 2020