Interviu Radio Europa Liberă Moldova – Ramona Strugariu: „Am spus că există deschidere din partea UE. Depinde foarte mult de ce fac concret autoritățile”

Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova s-a întrunit pe 10 iunie, în ședință online, la care au participat europarlamentari și deputați din legislativul de la Chișinău.

Implementarea de către Republica Moldova a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro, dar și alte teme importante ale relației moldo-comunitare au fost subiectele dezbătute în cadrul ședinței. O discuție cu Ramona Strugariu, vicepreședinta Delegației Parlamentului European la Comitetul UE – Moldova.

Europa Liberă: Chiar și de la distanță, totuși s-a reușit să se convoace într-o ședință Comitetul Parlamentar de Asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova. A fost o reuniune informală. Ieri ați discutat mai multe subiecte, inclusiv impactul COVID-ului asupra Republicii Moldova, ajutorul din partea Uniunii Europene, asistența macrofinanciară. La ce concluzii ați ajuns? Mai întâi, ce ați constatat? 

Ramona Strugariu: „Într-adevăr a fost o reuniune informală, însă extrem de necesară ca să putem să luăm pulsul ultimelor evenimente și, mai ales, al evoluțiilor în context de criză. Poate dacă discutam încă pe atât, n-am fi reușit să epuizăm toate subiectele, dar am trecut rapid prin cele pe care le-ați menționat. Sunt câteva elemente îngrijorătoare, cel puțin pentru partea europeană a delegației și pentru reprezentanții Parlamentului European prezenți la această întâlnire în ceea ce privește situația pandemică, deși inițial am primit cumva mesajul că lucrurile sunt sub control și că autoritățile fac eforturi în direcția controlului eficient al răspândirii bolii…”

Europa Liberă: Dar iată, astăzi, s-au înregistrat 400 de cazuri. Este cea mai înaltă cifră de când a început această criză.

Ramona Strugariu: „Da, acolo voiam să ajung. Cifrele contrazic un pic mesajul pe care l-am primit inițial și am analizat și niște date chiar de săptămâna trecută cu cele mai înalte cifre și în ceea ce privește numărul nou de cazuri și mortalitatea, și rata de transmisie în mod evident în creștere și alarmant, în același timp, cu niște procente foarte mari. Partea europeană și-a exprimat îngrijorarea și în mod clar a solicitat și am transmis către guvern mesajul de încercare a schimbării strategiei, pentru că pare clar că cea folosită acum nu este funcțională și nu pare să dea rezultate. Sunt, într-adevăr, cifre foarte proaste, îngrijorător de proaste, în condițiile în care măsurile luate de alte guverne își fac deja în mod semnificativ efectul și diferențele se văd în scăderea numărului de cazuri. Ne-am arătat disponibilitatea în mod evident să sprijinim și să ajutăm inclusiv cu informație și consiliere, și mijloacele cu care putem să o facem, am oferit chiar câteva exemple concrete de soluții, chiar protocoale medicale care se pot schimba între guverne. De pildă, Guvernul român și Guvernul Republicii Moldova ca să ajute, dar categoric trebuie adresată această chestiune și schimbată strategia de combatere a pandemiei de către guvern ca să nu se întâmple asta.”

Europa Liberă: Deci, Chișinăul ar putea să conteze pe un sprijin suplimentar din partea Uniunii Europene și a statelor membre pentru a-l ajuta să fie depășită această criză?

Ramona Strugariu: „Am spus că există deschidere. Depinde foarte mult de ce fac concret autoritățile. Dacă au nevoie de sprijin, să solicite acest sprijin; dacă au nevoie de informație, să o solicite și există deschiderea de a discuta aceste mijloace de sprijin. Cea mai mare îngrijorare a mea este că nu păreau îngrijorate, nu păreau îngrijorați chiar reprezentanții partidelor de guvernământ de această situație care mai degrabă ne-a îngrijorat pe noi, decât pe ei. Speranța mea este că există o înțelegere a faptului că cifrele chiar sunt foarte îngrijorătoare și că trebuie adresată urgent problema asta, pentru că lucrurile nu sunt sub control, dar din partea noastră – toată deschiderea pentru acest sprijin în context de pandemie și știți foarte bine că există și niște bani acum pe masă pe care îi poate accesa tot în context pandemic Republica Moldova, și mă refer la acea sută de milioane aprobate recent.”

Interviul pe larg: https://moldova.europalibera.org/a/ramona-strugariu-am-spus-că-există-deschidere-din-partea-ue-depinde-foarte-mult-de-ce-fac-concret-autoritățile-/30665656.html?fbclid=IwAR1bqMvHhUd6kNoMHtcqm2p_0qeByLUyEYqSINEj9922oADIMVI9uJZsLqk