Joi, 11 iunie, Comisia pentru Control Bugetar organizează o audiere publică cu privire la managementul și controlul eficient al cheltuirii fondurilor europene, pentru care sunt raportor al Parlamentului European. Audierea este organizată la propunerea mea și a fost aprobată în prealabil de toate celelalte grupuri politice, fiind extrem de importantă atât pentru Parlamentul European, cât și pentru România și Uniunea Europeană în ansamblul său.
Audierea se va concentra în mod deosebit pe situația actuală referitoare la prevenirea, combaterea și corectarea eventualelor erori sau fraude care privesc gestiunea partajată a fondurilor europene și va aborda totodată posibile soluții referitoare la modul în care statele membre și Comisia Europeană ar putea răspunde mai eficient acestor provocări, inadvertențe și vulnerabilități, identificate de-a lungul timpului.
Mi-am dorit o audiere complexă, care să propună soluții concrete și să aducă împreună la masa discuțiilor decidenți europeni, naționali și regionali, experți și reprezentanți ai mass-media. Tocmai de aceea, mă bucur să îi am alături de mine, printre vorbitorii confirmați, pe Didier Reynders – Comisiarul petru Justiție, Tony Murphy – Membru al Curții de Audit, Atanas Tchobanov – jurnalist de investigație și Laura Ștefan, expert român asociat Comisiei Europene și Consiliului Europei pe problematica statului de drept (lista completă a vorbitorilor poate fi consultată în agenda de mai jos).
👉 În prima parte a audierii, Comisia va vorbi despre rolul ei și instrumentele folosite pentru a se asigura că fondurile europene sunt gestionate corect de toate statele membre, iar controlul asupra folosirii lor se desfășoară în condiții optime;
👉 Al doilea panel va începe cu o prezentare a comisarului pentru justiție despre modul în care condiționalitățile, statul de drept și Parchetul European ar putea avea un impact major în ceea ce privește corectitudinea procesului de gestiune partajată. În continuare, reprezentanții statelor membre de la nivel național și regional își vor face cunoscute experiențele proprii în privința cooperării cu Comisia, vor acorda feedback cu privire la aspectele ce merită îmbunătățite și vor oferi sugestii referitoare la măsurile pe care UE trebuie să le adopte pentru ca gestionarea fondurilor europene și procedurile de control să fie mai eficiente și să răspundă provocărilor actuale.
Audierea va fi transmisă LIVE pe pagina CONT a Parlamentului European, iar agenda poate fi consultată mai jos.



Câteva dintre principalele puncte discutate în cadrul audierii:
👉 Este important ca, la nivel european, să punem bazele unui registru public în care să fie obligatorie înscrierea tuturor acționarilor companiilor care accesează finanțare europeană. Astfel vom putea transparentiza modul în care sunt cheltuiți banii publici și vom elimina orice urmă de îndoială cu privire la eventuale conflicte de interese în care ar putea fi implicați cei care îi accesează.
👉 Comisia Europeană și-a manifestat îngrijorarea față de situația din România, cu privire la proiectele legislative aflate în proces de dezbatere la nivelul Parlamentului, care pot pune sub semnul întrebării independența Curții de Conturi;
👉 Toți invitații au fost de acord cu ideea potrivit căreia Parchetul European va constitui o schimbare esențială din perspectiva folosirii mai responsabile a banilor europeni, va combate în mod eficient frauda cu fonduri europene și va recupera din prejudiciile create. Tocmai de aceea, operaționalizarea sa până la finalul lui 2020 și acordarea unui buget corespunzător, care să-i permită să acționeze prompt, trebuie să devină prioritați pentru toate instituțiile implicate în acest proces decizional;
👉 Aplicarea curajoasă a unui set de condiționalități puternice și eficiente privind statul de drept în viitorul Cadru Financiar Multianual este esențială pentru protejarea intereselor financiare ale Uniunii.
👉 Reglementarea obligativității folosirii sistemului Arachne pentru prevenirea și combaterea fraudelor cu fonduri europene a obținut susținerea celor prezenți, iar reprezentanții Comisiei Europene au afirmat că iau deja în calcul acest pas, asta după ce în urmă cu câteva săptămâni eu am propus şi depus în numele grupului Renew Europe, în cadrul procedurii de descărcare de gestiune a instituțiilor europene, un amendament pentru ca programul Arachne să devină un instrument obligatoriu.